ÎNAINTE DE CENTENAR,  Dezbinaţi de... remaniere

Marinescu George
Ziarul BURSA #Politică / 23 noiembrie 2018

Dezbinaţi de... remaniere

Klaus Iohannis a ales, ieri, pentru a treia oară în această săptămână, să fie un preşedinte-jucător. Preşedintele a amânat, până după 1 decembrie, numirea lui Mircea Drăghici în funcţia de ministru al Transporturilor în locul demisionarului Lucian Şova, precum şi numirea Olguţei Vasilescu în funcţiile de vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale, în locul lui Paul Stănes­cu. Practic, şeful statului a vrut să le arate social-de­mocraţilor că şi el poate.

Klaus Iohannis a spus: "Am primit astăzi (n.r.-ieri), la două zile după remanierea guvernamentală, o propunere de remaniere guvernamentală. Acest lucru nu este de bun augur. Avem guverne PSD-ALDE de nici doi ani. (...). Lucrurile merg foarte prost în privinţa guvernării. PSD este deja la al treilea guvern în nici doi ani. Au fost schimbate enorm de multe persoane pe poziţiile de ministru. I-am numărat, sunt 70 de politicieni care au fost sau sunt acum miniştri în aceste guverne. Aşa nu se poate guverna. Este imposibil să schimbi miniştri toată ziua, bună ziua. Eu nu sunt de acord să contribui la astfel de guvernare, care seamănă mai degrabă cu un carusel. (...) În acest sens, în această săptămână, nu va mai exista nicio schimbare de mi­niştri, iar această chestiune care mi-a fost propusă astăzi va fi luată în analiză cel mai devreme după sărbătorile dedicate Centenarului şi Zilei Naţionale de 1 Decembrie". Domnia sa a menţionat că guvernul este complet şi "nu are decât să lucreze".

Anterior acţiunii de ieri, şeful statului a refuzat, marţi, înlocuirea în fruntea Ministerului Transporturilor, a ministrului Lucian Şova cu Lia Olguţa Vasilescu, şi remanierea vicepremierului Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, cu Ilan Laufer. Din cei opt miniştri propuşi de PSD pentru remaniere, Iohannis a fost de acord cu şase, ceea ce a stârnit nemulţumirea PSD. Şi a lui Ilan Laufer, care s-a grăbit să sugereze că şeful statului are atitudini antisemite.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a opus, a doua zi, nominalizării magis­tratului Adina Florea pentru funcţia de procuror şef al DNA, precum şi celorlalte nominalizări făcute de minis­trul justiţiei, Tudorel Toader, pentru funcţiile de procuror-şef adjunct în cadrul unor secţii din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi din Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Acţiunea de ieri a agitat şi mai mult apele din interiorul PSD, social-democraţii fiind total neputincioşi în faţa atitudinii preşedintelui ţării, pentru că, aşa cum s-a exprimat fostul şef social-democrat, Victor Ponta, deţinătorul pixului este Klaus Iohannis şi nu Liviu Dragnea.

De altfel, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri seară că, dacă şeful statului se va opune remanierii propusă pentru Transporturi şi Dezvoltare, social-democraţii vor acţiona constituţional. Doar că, în urma amânării de ieri anunţată de Klaus Iohannis, PSD nu prea are cum să acţioneze, deoarece preşedintele ţării nu a refuzat solicitarea premierului Viorica Dăncilă, ci doar a prelungit parafarea ultimei remanieri. Pentru, cel mai devreme, după sărbătorirea Zilei Naţionale, 1 Decembrie.

Practic, la manifestările de săptămâ­na viitoare, de la Bucureşti şi Alba Iulia, vom avea un guvern aflat între două remanieri, o coaliţie majoritară, PSD-ALDE, care constată că nu deţine puterea absolută pe care o doreşte, şi un preşedinte care s-a transformat în jucător. Guvernul, cei din coaliţia PSD-ALDE şi preşedintele sunt mânaţi în luptă, fiecare din interese numai de ei cunoscute şi percepute într-un fel sau într-altul de către societatea civilă şi de susţinători. Fiecare vorbeşte despre respectarea Constituţiei, despre statul de drept, despre abuzul de putere al uneia sau al alteia dintre instituţii sau autorităţile publice cons­tituţionale, fiecare susţine că are dreptate.

Cert este că, de Centenar, toţi sunt dezbinaţi... de remaniere şi de interesele personale. Interese, care, din păcate, nu coincid deloc cu cele ale cetăţenilor, adică ale urmaşilor celor care şi-au vărsat sângele pe câmpul de luptă pentru ca actul istoric de la 1 Decembrie 1918 să se înfăptuiască.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Pentru o zi președinte, parlamentar pentru un trimestru?

    1. Behehe?

    ÎN 1918 BĂTEA VÎNTUL MONARHIEI. ACUM SOV, CARITAS, BLA...bla....

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb