ÎNCĂ O TENTATIVĂ ASF încearcă desfiinţarea Rasdaq, prin regulament

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 septembrie 2014

ASF încearcă desfiinţarea Rasdaq, prin regulament

Autoritatea de Supraveghere Financiară mai face o încercare să desfiinţeze piaţa Rasdaq, de care se chinuie să scape de ani de zile.

ASF a propus introducerea în Regulamentul nr. 2/2002 privind transparenţa şi integritatea pieţei RASDAQ a unor prevederi potrivit cărora emitenţii de pe acest segment vor fi obligaţi să convoace acţionarii, ca să decidă mutarea pe o piaţă reglementată sau pe un sistem alternativ de tranzacţionare.

Autoritatea aşteaptă observaţii asupra proiectului până pe 4 octombrie.

Propunerea ca societăţile de pe Rasdaq să fie mutate pe alte segmente de piaţă a mai circulat, în diverse forme, în proiectele transmise de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), strămoşul ASF, către Parlament, în proiectele iniţiate de unii parlamentari şi chiar într-un act iniţiat Ministerul Finanţelor, însă niciunul dintre acestea nu a fost finalizat.

Obligarea emitenţilor să convoace AGA este, însă, discutabilă.

Legea 31/1990 a societăţilor comerciale conferă toate drepturile - de proprietate, liberă dispoziţie şi decizie - acţionarilor societăţii comerciale. Acţionarii decid, prin drepturile conferite de lege, asupra listării lor pe o piaţă a valorilor mobiliare şi îşi aleg piaţa singuri. Astfel, ASF nu are nici un fel de drept să se substituie acţionarilor, care se întrunesc la datele legale şi când vor ei.

Statutul pieţei Rasdaq a ridicat numeroase controverse, de-a lungul timpului, întrucât CNVM a aplicat pentru Rasdaq reguli similare unei pieţe reglementate, însă segmentul nu se încadrează la această categorie potrivit normelor europene.

Anul trecut, s-a pus inclusiv problema unui infringement declanşat de Comisia Europeană împotriva ţării noastre, din cauza Rasdaq.

Noul proiect al ASF prevede că Autoritatea nu va percepe comision pentru aprobarea prospectului de admitere la tranzacţionare pe o nouă piaţă.

Potrivi ASF, emitenţii care, în urma AGA, ar alege o piaţă reglementată trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: întocmirea prospectului de admitere la tranzacţionare, verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute de legislaţia pieţei de capital şi reglementările respectivei pieţe reglementate, încheierea contractului cu depozitarul central agreat de către operatorul de piaţa pentru efectuarea de operaţiuni de depozitare si de registru pentru acţiunile emise de respectiva societate, încheierea contractului cu operatorul de piaţă care administrează respectiva piaţă reglementată.

Cei care optează pentru un sistem alternativ de tranzacţionare, trebuie să verifice îndeplinirea condiţiilor prevăzute de regulile de funcţionare a respectivului ATS, să încheie contractul cu depozitarul central pentru efectuarea de operaţiuni de depozitare si de registru şi să încheie contractul cu operatorul de sistem.

Este greu de crezut că emitenţii de pe Rasdaq vor respecta noul regulament ASF, în condiţiile în care acesta va trece de faza de proiect, întrucât mulţi dintre ei nu îşi respectă nici măcar obligaţiile de raportare.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. daca am cumparat actiuni la o soc. comerciala care era listata pe o piata cu un regulament ce imi conferea anumite drepturi si "normele europene" decid sa ma priveze de acele drepturi, atunci institutiile europene ar trebui sa ma despagubeasca...

    1. rasdaq si "norme ue"????!

    ASF a transformat Harinvest într=o societate comerciala obisnuita! S-au creat premizele ascunderii adevărului și a prejudicierii investitorilor! Cine va face lumina? Cel mai sigur numai DNA!

    Piata Rasdaq nu trebuie desfiintata si nici societatile listate pe aceasta piata mutate. Exista un regulament distinct pentru aceasta piata, doar ca e destul de ambiguu si superficial. Regulamentul nu trebuie "inasprit" ci doar actualizat cu cateva prevederi clare si la obiect.

    1. de acord.Doar niste oameni prosti si total incapabili pot sa desfiinteze asa ceva.

      prin aceasta miscare grabita,ASF incearca acoperirea mai multor lucruri care s-au intamplat pe piata Rasdaq in ultimii ani sub ochii propriilor angajati,si nu a fost vorba de necunoastere sau incompetenta......

      Sper sa nu le reuseasca operatiunea si sa fie in sfarsit cineva responsabil acolo.  

    si are in componenta 99% H20. Cam asa ar fi raspuns Chicos Rostogan la orice intrebare. Consecvent, ca boul, as spune ca decuplarea RASDAQ de piata reglementata se poate face foarte usor si anume prin implementarea reala a IFRS. No IFRS , but RAS no regulated. Lapte si Virtute, Virgin Beast :-)

    daca o societate de pe rasdaq nu va dori sa treaca pe o piata reglementata , atunci sa fie obligata sa faca oferta de preluare si sa delisteze societatea

    1. Incompetenta , delasare si nepasare , asta caracterizeaza ASF-ul si mai toate institutiile din tara asta .De ce ar mai investi omu de rand bruma lui de banisori , cand nu i se ofera nici o siguranta ...chiar daca ajungi in justitie ...e un razboi care in makorit cazurilor e pierdut pt cel nevoias ...sau e mai aproape sicriul decat castigarea dreptatii !

      Ma refer si la incidente mai vechi care au fost de o amploare mai mare ca si cazul Harinvest , cel de la Oradea unde au fost pagubiti 500 de investitori si aceasta datorita deciziilor ASF-ului cu denumirea de atunci CNVM .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb