Piaţa mondială a zahărului se confruntă cu un excedent şi în 2012, pentru al treilea an consecutiv, aceasta fiind cea mai lungă perioadă cu surplus din ultimul deceniu, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Zahărului (OIZ). Aceasta arată că situaţia a fost determinată de faptul că Brazilia şi Australia şi-au majorat producţia, iar importurile de profil au scăzut până la cel mai mic nivel din 2008.
OIZ anticipează că producţia de zahăr va depăşi cererea cu 5,9 milioane de tone în anul agricol care a început la 1 octombrie, cantitate ce depăşeşte consumul de profil al SUA pe şase luni. Organizaţia cu sediul la Londra mai indică o creştere semnificativă a stocurilor mondiale de zahăr.
OIZ preconizează că producţia globală de zahăr va spori cu 2,3% în acest an agricol, la recordul de 177,4 milioane de tone, însă cererea va înregistra un avans de 1,9%, la 171,5 milioane de tone. În ultimii patru ani, producţia din domeniu a crescut cu 19%, iar consumul - cu 6%.
Conform OIZ, oferta din domeniu, care include şi stocurile, va creşte cu 3,7%, la nivelul record de 240,6 milioane de tone. Totodată, importurile se vor diminua cu 6,5%.
OIZ notează că Brazilia, cel mai mare cultivator mondial de zahăr, va produce 38,1 milioane de tone în acest an agricol, cu 11% mai mult decât în anul anterior.
În condiţiile date, preţul zahărului brut a scăzut cu 45% de la momentul la care a atins niveul maxim istoric de 36,08 cenţi livra (o livră = aproximativ 500 gr), în februarie 2011. Scăderea a venit în condiţiile în care cultivatorii din întreaga lume şi-au majorat producţia.
În prezent, livra de zahăr brut este cotată la aproximativ 20 de cenţi la Bursa din New York, iar analişti aşteaptă un declin până la 18 cenţi, la finele anului.
Producţia globală de zahăr va creşte cu 2,3% în acest an agricol, la recordul de 177,4 milioane de tone, potrivit OIZ.