SIF3 Transilvania a anunţat, ieri, că s-a constituit parte civilă într-un dosar penal cu privire la vânzarea a 18% din SCUT de la COMCM Constanţa la "Alexa Business & Investments", în vara anului 2014, reiese dintr-un raport transmis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
SIF3 deţine 56,72% din COMCM, în timp ce familia omului de afaceri Constantin Frăţilă are 31,6%.
Prin vânzarea către "Alexa Business & Investments", COMCM şi-a redus participaţia la SCUT de la 64% la 45% din capitalul social.
La vremea respectivă, tranzacţia cu SCUT a deschis un nou front în războiul dintre Mihai Fercală, preşedintele executiv al SIF Transilvania, şi Constantin Frăţilă.
Atunci, SIF3 a cerut Tribunalului Bucureşti o hotărâre prin care să se constate nulitatea absolută a tranzacţiilor bursiere prin intermediul cărora "COMCM" a vândut pachetul respectiv din SCUT.
SIF3 Transilvania a anunţat, ieri: "În cadrul acestui dosar (n.r. dosarul penal), prin Ordonanţa din data de 18.11.2014 s-a dispus începerea urmăririi penale IN REM, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi dobândirea, de către fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societăţii, în contul societăţii, de acţiuni ale altor societăţi, la un preţ pe care îl ştie vădit superior valorii efective, sau vânzarea, pe seama societăţii, de acţiuni pe care aceasta le deţine, la preţuri despre care are cunoştinţă că sunt vădit inferioare valorii lor efective, în scopul obţinerii, pentru el sau pentru alte persoane, a unui folos în paguba societăţii".
Se pare că plângerea penală a fost făcută chiar de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), după o reclamaţie din partea SIF Transilvania.
În raportul SIF3 se arată: "Dosarul mai sus menţionat a fost format ca urmare a sesizării Autorităţii de Supraveghere Financiară adresată Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa - Serviciu de Investigare a Criminalităţii Economice cu privire la săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 272 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 31/1990, în legătură cu tranzacţiile realizate de Societatea COMCM S.A. cu acţiuni SCUT, în perioada 08.08.2014 - 09.09.2014".
SIF3 s-a considerat prejudiciată prin prisma faptului că preţul de achiziţie pentru titlurile SCUT era de 0,54 lei/acţiune, în timp ce vânzarea de către CMCM s-a realizat la 0,05 lei/unitate.
Conducerea companiei constănţene preciza, în 2014, că vânzarea pachetului din SCUT este o hotărâre comercială, conformă cu legea, pe care şi-o asumă.
În trecut, între Constantin Frăţilă şi SIF Transilvania a mai existat un conflict pentru controlul Scut Constanţa, societate unde fostul arbitru din Divizia A de fotbal are 33,20% din capital.
Recent, un grup de acţionari care deţin 8% din capitalul SIF3 a cerut convocarea AGA pentru schimbarea conducerii SIF Transilvania. După ce AGA a fost convocată, instanţa a dispus suspendarea cererii grupului de acţionari, iar conducerea SIF3 a revocat convocarea, spre nemulţumirea grupului de acţionari contestatari.
Acţionarii au considerat decizia Tribunalului un precedent periculos pentru întreaga piaţă de capital. "Faptul că managementul unei societăţi, folosindu-se de poziţia privilegiată pe care o poate utiliza societatea însăşi pentru a cenzura dreptul acţionarilor - în fapt, chiar proprietarii societăţii - de a propune şi discuta teme de interes în cadrul AGA reprezintă o limitare semnificativă a accesului acţionarilor la viaţa societăţii şi la procesul decizional", au transmis acţionarii, recent.
Replica reprezentanţilor SIF3 nu a întârziat, conducerea companiei acuzând acţiuni şicanatorii ale grupului Frăţilă şi faptul că fondurile Certinvest, care se numără printre contestatari, "au încercat deturnarea de resurse financiare de la circuitul economic normal şi obţinerea resurselor financiare ale SIF Transilvania".
1. FERCALA LA BRUTARIE
(mesaj trimis de ACTIONAR în data de 20.01.2016, 10:09)
Un mare fas, ne anunta acum in 2016 FERCALEZU, ca acum un an si jumatate bla bla bla.
In incercarea disperata de a influenta justitia brasoveana si opinia publica, fas fas , ne mai da cate o fumigena.
Bursa grasit informata ne spune prostii, tot ajutandu-l pe FERCALEZ, tranzactiile s-au facut la 0,12-o,14 , peste pretul nominal si tranzactia s-a facut in piata unde au stat actunile sapatamani intregi !
1.1. justitia brasoveana (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de rasu rasului în data de 20.01.2016, 11:08)
Se pare ca prinde printer magistratii securistii care inca mai sunt cu duiumul in Brasov.
2. MEGA ...
(mesaj trimis de zavaidoc în data de 20.01.2016, 10:59)
Cum este dovedit faptul ca, in Romania sunt o gramada de prosti care pot fi manipulati, chiar si sa-si piarda "economiile pe BVB", nu este greu, priviti evolutia escrocheriilor bursiere si trageti concluziile necesare, numai nu cadeti in plasa escrocilor care manipuleaza si, si conduc BVB, nu va alarmati si nu vindeti nimic sub pretul de cumparare, pentruca, sarlatanii vor vrea la un moment dat sa vanda si atunci va veni si randul vostru sa "nu va pierdeti economiile" vanzand macar la pretul de cumparare, nu va alarmati si nu vindeti ACUM.
3. NEA FERCALA
(mesaj trimis de GIGI în data de 20.01.2016, 11:06)
Nea {...} de ce ne zici bre cu intarziere ce iti mai coce mintea ?
Ia zi cand pleci cu caini prin parc ?
Bre vezi ca te poti plimba si prin curtea interioara de la CODLEA.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.01.2016, 11:30)
Jalnic fercala, jalnic batrane. Razbunarea-i arma prostului.
4.1. ce razbunare (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de alex în data de 20.01.2016, 18:39)
ce razbunare , e o prostie crasa si o incercare a duce rahatul din interiorul sif3 spre alte zari.
fercala e raspunzator pt portofoliile pierdute sub eternal lui conducere