Răspunsul prompt, tăios, radical al autorităţilor de la Moscova la votul unanim dat în Parlamentul European prin care se solicită restituirea către România a tezaurul confiscat ne obligă să ne gândim dacă nu care cumva suntem datori Moscovei cu încă un tezaur. Pentru că exact aşa a sunat replica Kremlinului. Nu ei ne datorează, ci noi le datorăm.
Am ales această temă pentru editorialul de azi, întrucât am remarcat de-a dreptul stupefiat cum prea puţini confraţi jurnalişti şi analişti s-au grăbit să-i taxeze pentru obrăznicie maximă pe oficialii de la Kremlin. Ori li s-a înmuiat de tot coloana vertebrală, ori pur şi simplu o parte din presa de la Bucureşti este căzută în admiraţia lui Vladimir Putin, aplaudă în secret crimele acestuia împotriva Ucrainei şi prognozează o înfrângere politică usturătoare pentru NATO şi Uniunea Europeană. Dar chiar şi ala stând lucrurile, nu găsesc nicio explicaţie pentru tăcerea penibilă care a urmat brutalului afront al Kremlinului legat de tema tezaurului. O să încerc în cele ce urmează să fac o extrapolare.
În prezent, mai există un tezaur al României, o cantitate de aproape 100 de tone de aur, pe care Banca Naţională a depozitat-o în Marea Britanie. Să ne imaginăm cum ar fi dacă mâine, guvernul Majestăţii Sale, regele Charles, ne-ar comunica că nu ne vor mai da niciodată aurul înapoi, ba mai mult, că le suntem şi datori pentru că ni l-au păstrat şi că în plus le datorăm şi contravaloarea bombelor pe care în Al Doilea Război Mondial, aviaţia britanică le-a explodat în România în parteneriat cu aviaţia americană. Şi cum mi-am imaginat acest lucru, am şi avut o revelaţie. Şi anume, că nici măcar "Perfidul Albion" nu ar putea să conceapă o asemenea grozăvie. Să ne înţelegem bine, este pentru prima dată în istorie când, în mod oficial, reprezentanţii statului rus refuză să recunoască faptul că au primit tezaurul României cu acte în regulă şi că sunt datori să-l restituie. Este vorba de aur, de bijuterii, de lucrări de artă de o inestimabilă valoare, dar şi de documente unicat. Şi tot pentru prima dată, Kremlinul încearcă să tranşeze această temă într-un mod extrem de brutal, afirmând că, în realitate, noi suntem datori Rusiei cu câteva miliarde de euro, despăgubiri de război care, vezi doamne, nu ar fi fost onorate. Lucrurile nu stau deloc aşa. Indiferent din ce perspectivă le privim. Statul rus a primit tezaurul României cu acte în regulă şi s-a angajat sub semnătură să-l restituie în aceleaşi condiţii. Marile puteri au garantat pentru acest lucru. Acum, pe neaşteptate, este invocată o uriaşă datorie pe care o avem faţă de ruşi pentru participarea noastră în prima etapă a celui de-Al Doilea Război mondial. Cum stă treaba?
Este adevărat că, în prima parte a acestui război, ne-am plasat de partea Puterilor Axei. Dar am făcut-o după ce, în urma pactului Ribbentrop-Molotov, Polonia a fost atacată şi împărţită între Rusia şi Germania, iar Rusia Sovietică, în temeiul aceluiaşi pact, a ocupat Basarabia şi Bucovina. Cel puţin până la un punct, România a participat la un război de eliberare a unor teritorii cotropite de ruşi. Şi nu numai cotropite, ci şi jefuite. Am întors armele şi am trecut de partea Aliaţilor înainte ca vreun soldat sovietic să fi intrat pe teritoriul României. Este adevărat că ruşii au întârziat cu obstinaţie până în septembrie 1944, semnarea unui acord de armistiţiu, dar la fel de adevărat este că cele 12 divizii ale Armatei Române, care au luptat în Europa pe frontul antifascist, cu tot echipamentul din dotare, au adus o contribuţie esenţială, recunoscută de Aliaţi la scurtarea războiului. Au fost mari sacrificii umane şi materiale făcute de România în această a doua parte a celui de-Al Doilea Război Mondial. Ruşii au ignorat cât au putut această realitate şi au transformat în sclavi pe şantierele patriei lor sovietice pe cei circa 150.000 de români luaţi prizonieri. Şi nu prizonieri de război, întrucât cei mai mulţi au fost ridicaţi din casele lor. Basarabia şi Bucovina au fost două trofee pe care ruşii le-au luat cu japca, pe care "aliaţii" ruşi le-au luat cu japca după cel de-Al Doilea Război Mondial. Ni s-au cerut despăgubiri în valoare de 300 de milioane de dolari la valoarea de atunci, pe care le-am plătit în fel de fel de mărfuri, care au fost subevaluate, astfel încât, în total, România a achitat cel puţin 1,2 miliarde de dolari. În plus, tot ruşii sunt şi cei care au încasat suma de 1,3 miliarde mărci, bani pe care ni-i datora Germania. Ca să nu mai vorbim despre numeroasele SovRom-uri înfiinţate în România, care au avut drept obiectiv stoarcerea de bogăţii de tot felul din această ţară.
Şi acum, culmea obrăzniciei, culmea neruşinării, Kremlinul afirmă - şi repet, asta se întâmplă pentru prima dată în istorie - că nu ne datorează nimic în schimbul tezaurului României, şi că dimpotrivă, noi suntem cei datori. Cum de în aceste condiţii nu sar ca arşi toţi confraţii din presă care se pretind patrioţi şi suveranişti şi care critică, pe bună dreptate, guvernele României pentru faptul că au cedat mult prea mult şi pe nimic unor concerne occidentale o parte consistentă a bogăţiilor acestei ţări. Colegii mei sunt patrioţi doar atunci când se uită în ochii aliaţilor euroatlantici? Dar stau cu spatele plecat în raport cu Moscova?
1. Cistigatorul
(mesaj trimis de esop în data de 17.03.2024, 11:36)
S-a schimbat schimbarea .S-a intors foaia . Rusia o putere mijlocie ce are arme nucleare ne zice Macron . Dealtfel nu doar rusii au arme nucleare .Daunazi , olecuta vreme in urma ,chiar Putin ne zicea cum si la Deveselu sunt rachete nucleare iar un nou Deveselu este si in Polonia .Ucraina le are si ea ca doar nuo rfi fost atit de prosti sa nu le reconstruiasca cu ajutorul SUA .Germania are si ea armele nucleare din SUA dar cum bine vedem acum pot scoate la lumina si propriile capacitati nucleare ca doara tot ei le-au inventat .Razboiul conventional din Ucraina nu il poate cistiga Rusia .Nu are forta materiala sa o faca .Curind veti intelege .Europa este de mult pregatita iar pasii sunt vizibili .O noua mare putere nuclera si militara se naste .Imperiul se reface .
2. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 17.03.2024, 12:10)
...
2.1. Mda (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 17.03.2024, 12:35)
Nu mai țin minte exact, parcă au fost voci care au cerut repatrierea rezervelor de aur românesc depozitate la Londra.
Aceste voci au fost oprite la timp pentru că răspunsul ar fi fost niet in engleză:) Umilitor.
Oricum, datoria României crește vertiginos, ca de altfel și a celorlalte țări așa zis independente.
Datoria e creată la imprimantă, dar colateralul e palpabil. Aur curat. Mamona.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2024, 08:59)
Subiectul era tezaurul furat de ruși, furt asumat de putleriști drept despăgubiri de whatever. Nu vrei să te adresezi și la subiect?!?
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2024, 09:26)
datoria creste vertigionos atunci cand economia / pibul nu are retata de crestere mai mare ca datoria!
in traducere cand economia "sufera" datoria figureaza ca balonare din pib... cand economia zbarnaie..datoria scade ca procent din pib dar poate sa creasca in alte sectoare ca procent din pib!
ca sa ai economie tre sa ai datorie! datoria unuia e plata altuia... in timp diferite cadrane economice figureaza cu mai mult sau mai putin datorie ca procen din pib...ele reflectand in timp cum balanseaza piata!
datoria scade mereu cand creste pibul sau inflatia!
o datorie se pota prabusii la minime in ciclurile de hiperinflatii daca se doreste asta!
sau in boom de consum productie vanzare mai mare si la cotatia mai mare fata de datoria nominala precuta accesata!
s c c r e t
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2024, 09:39)
Datoria Frantei Procent din pib 1945 258% cade la 28% in 1953 si la sub 20% in 1970...
CPIul Frantei (log scale) pleaca de la 1 in 1936 la 2 in 1940 la 5 in 1945 (de la 1la 5 e de 500% crestere) expansiune credit mai rapid ca pibul (in marea depresie economica), expansiunea de credit creeaza cashi in banci si conturi iar acel cash va cauta in fata sa se plimbe mai rapid ca viitoarea creditare figurand din ...1945 inde inflatie 5 la 45 index inflatie in 1953!
iar in 1970 index inflatie la 85!
si uite asa a scazut datoria ca procent din pib!
si intrebarea se pune: pai si atunci facem sau nu datorii cand datele economice arata ca datoria ca procent din pib este mare pe anumite cadreane economice?
Raspunsul este DA!
Facem datorii bune, productive, si calculate corect ca procent din net income prezent -trecut!
pentru ca daca avem rabdare economia poate sa dea iar sucuri cu rate de cresteri mari!
daca venim deja din rate de cresteri mari spre mici atunci economia poate sa aibe socuri pe capacitati vechi distruse si cerere veche distrusa pregatind in fata impulsuri de inflatii si noi aparitii de capacitati productie consum... aceste noi capactiati/forme inflationiste vor spala nominalul trecut datorat! si deci cel ce a facut datorie pe productivitate si activ ee salvat de noua cerere din fata!
PS: datoriile se spala cel mai abrupt si prin Razboaie! ele provoaca caderi abrupte de capacitati vechi productie si cerere veche dand socuri severe in piata in disparitie "paine-ap-orez" in timp ce aceeasi masa monetara sau chiar mai multa va catuta in concurenta bunuri mai putine in piata...ducand in fata la cresterea nominala de preturi a bunurilor ..si deci vanzarea bunurilor mai scump scade datoria nominala trecuta... asta nu inseamna ca economia a "Crescut" sau ca o duce "mai bine" in timp ce datoriia a ascazut!
Cel mai dorit fenomen e ca noua generatie sa creasca consumul si productivitatea odata cu o alta noua generatie din alt stat partener sau economie globala ce incepe o noua forma de cerere...ca A sa ii poata vanda lui B si A sa isi poata Achita Datoriile Catre C si ce sa ii poata incasa banutii si sa se duca si pe la B cu cv imprumuturi si tot asa...
economia globala balanseaza intre active si pasive... unele state vor figura cu datorii mair altele cu datorii mici... in fata cele cu datorii mari scad cele cu datorii mici cresc...si intre ele se afla si economii intermediare fie pe crestere fie pe descrester!
s c c r e t
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2024, 09:40)
Intrebarea urmatoare:
daca Japonia a avut o medie de ani de deflatie de atatia legati... care este probabilitatea ca in fata Japonia sa schimbe ciclul ca medie a inflatiei?
MARE!
s c c r e t
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2024, 14:10)
“datoriile” unei natii nu se platesc prin “jaf aur”….
aurul e radacina copacului financiar… peste urmeaza alte clase de active si derivate…
datoriile se platesc prin pib real prezent sau viitor, dobanzi nominale, cantitati marfuri, vanzari de peosucrivitate umana in tara catre careia exista datorie (migratie munca ieftina sau sclavism)… etc…
dar nu prin aur…
a “plati” prin aur e ca si cum dai “regina sau regele”… dupa caz!
pentru “necunascatori” in domeniu financiar economic racomand sa caute piramida intoarsa a Teir-urilor din financiar… aur ocupa ca majoritate Teir 1 …. dupa vin ale forme de derivate si colaterale note ious credit… pe care numai un “prost” le plateste cu aurul din trezorerie!
AUR este “bani reali” reatul e credit! - JM…!!!!
Si daca reatul e “credit” nu dai aur din trezorerie - versi noi forme de credit / monede in circulatie ca sa pornesti alt ciclu de productie/ prosuctivitate/dupa caz specula financiara active/… etc… din care extragi “rentsurile” pietei si platesti “datoriile”… fie in rents marfuri… nomina… etc… dar nu AUR!
s c c r e t
4. fără titlu
(mesaj trimis de mariuss în data de 17.03.2024, 14:36)
faptul ca nu vor sa dea tezaurul nu are legatura cu datoriile si dovada clara este ca in ianuarie 1918 trotki declara ca tezaurul este intangibil ptr oligarhii romani si trebuie predat poporului roman , o scuza penibila care incearca sa acopere o tllharie curata , naiva conducere a romaniei de atunci a fost dusa de nas precum copii de gradinita chiar de rusi , aseara cind a vb basescu a spus ca initiativa de a duce tezaurul la iasi a fost luata chiar de rusi iar rusii ziceau sa nu cada la nemiti ca vor cumpara arme cu el , asta au vrut rusii sa credeti !! , de fapt ei pusesera ochii pe tezaur si au manevrat in asa fel incit sa le pice in mina ceea ce s-a si intimplat , a duce tezaurul la iasi inseamna mai aproape de rusia si in caz de pericol sa nu prea mai ai alte optiuni decit tot in rusia sa fie dus , trebuia dus la londra cu casa regala cu tot si sa nu se intoarca fara el , basescu a incercat aseara sa minimizeze adevarata valoare DE CE ? reducind-o la citeva mild de dolari ' un fleac i -am ciuruit sau prostit 'facind aluzie la cit ne imprumutam noi lunar Principalul activ cuprins în tezaur era cantitatea de 93,4 tone de aur, formată din 91 DE TONE DE MONEDE ISTORICE DE AUR ,valoare numismatica adik , este o veritabila comoara demna de aventurile cu piratii sec 16 17 sau pestera lui ali baba , cu asa ceva poti sa-i zici unui seic stind cocotat in virful gramezii nu sarac ci cersetor aruncindu-i o moneda :) ,referitor la intoarcerea armelor contra germaniei 23 august 44 , noi astia mai batrinii care mai
tinem minte ce am invatat in manuale se spunea de 9 luni ca am scurtat razboiul , aici cele 12 divizii nu valoreaza mare lucru se judeca altfel .romania din stat amic a devenit inamic germaniei iar teritoriul romaniei care altfel trebuia cucerit prin lupta a fost luat fara , imaginati-va o linie defensiva germano romana in carpati care tinea forte inamice masive pe loc dind astfel timp germaniei sa-si faca propria bomba atomica iar daca reuseau primii rusia era tinta principala , cu restul cautau pacea
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2024, 14:38)
Articol foarte bun.
Rusii sunt mizerabili din toate punctele de vedere.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2024, 16:00)
Zaharova este o ordinara, ca toti sefii ei...
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2024, 16:02)
davai ceas, davai palton, davai bijuteriile Reginei Maria, gunoaie de rusi.
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2024, 16:12)
De cand m-am nascut i-am urat pe rusi, adica de acum 63 de ani, parintii mei mi -au povestit ce le-au facut rusii, copii fiind, davai ceas davai palton. Apoi a citit Tolstoi si am fost fermecata de profunzimea scrierilor sale, care si acum mi se par de neegalat, apoi i-am admirat pe Alexei Urmanov, Evgheni Plusenko, Oxana Bayul. As fi vrut atat de mult sa vad Palatul de iarna... Pacat de toata aceasta cultura, pe ca nu o putem nega si care se va scufunda in prapastia sapata de un nenorocit, pentru care propria maretie e mai presus de binele poporului sau
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2024, 23:38)
Care maretie, ca este dementa pura.