Încasările de la Hollywood au scăzut anul trecut, pentru prima dată după 1991

Ziarul BURSA #Cultură / 7 ianuarie 2004

Vînzările de bilete din indus-tria cinematografică nord-americană au scăzut, anul trecut, pentru prima dată din 1991, în ciuda preţurilor mai mari şi a campaniei agresive de marketing care au precedat marile premiere de la Hollywood. Potrivit datelor publicate de firma "Exhibitor Relations", vînzările au fost cu 0,5% mai scăzute în 2003 faţă de anul precedent, scăzînd de la 9,31 miliarde de dolari la 9,27 miliarde de dolari. Paul Dergarabedian, preşedintele "Exhibitor Relations", a precizat că 2002 şi 2003 au fost singurii ani în care vînzările din industria cinematografică au depăşit nouă miliarde de dolari.

Frecvenţa în sălile de cinema (sau numărul de bilete vîndute) a scăzut cu 4,5%, de la 1,6 miliarde în 2002 la 1,53 miliarde în 2003. Un declin nu este un lucru ieşit din comun, însă Dergarabedian a remarcat că aceas-tă scădere a fost neobişnuit de abruptă, în condiţiile în care biletele s-au scumpit în medie de la 5,85 dolari la 6,03 dolari, iar în centrele importante preţul a depăşit 10 dolari.

Un număr record de lansări cinematografice pe anul 2003 - 25, iar numărătoarea continuă - au depăşit recordul de vînzări din acest secol, printre vedete numărîndu-se filme precum "Finding Nemo" şi "The Lord of the Rings: The Return of the King." Anul 2002 s-a dovedit greu de egalat, după succesele unor filme ca "Spiderman" şi noile filme din seria "Austin Powers" şi "Star Wars". De obicei, continuarea unui film era o investiţie sigură, însă mai multe proiecte din 2003 au deza-măgit, generînd profituri modes-te, în ciuda unor lansări în forţă.

Astfel, printre marile eşecuri ale anului trecut se numără continuarea filmelor "Charlie's Angels" şi "Legally Blonde", precum şi ultimele două filme din trilogia "Matrix". Un destin similar a avut şi "The Hulk", care prezintă aventurile personajului cu acelaşi nume din benzile desenate.

Totuşi, oferta din 2004 a marilor studiouri cinematografice de la Hollywood include mai multe continuări şi filme inspirate din benzi desenate. "Harry Potter and the Prisoner of Azkaban" va fi lansat pe data de 4 iunie, fiind urmat la aproape o lună de "Spiderman" partea a doua şi "Catwoman", pe 30 iulie. Acesta din urmă va concura cu thriller-ul regizorului M. Night Shyamalan, "The Village."

Previziunile lui Paul Dergarabedian pentru anul curent sînt optimiste, pornind de la rezultatele din primul sfîrşit de săp-tămînă din 2004, cînd vînzările au fost cu 14,5% peste cele înregistrate în intervalul cores-punzător al anului precedent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb