Încasările la buget scad cu 10% pe lună

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 decembrie 2008

"Adio bugetari de lux cu salarii de 30 - 40.000 de euro pe lună", a declarat Emil Boc, primul ministru desemnat

"Adio bugetari de lux cu salarii de 30 - 40.000 de euro pe lună", a declarat Emil Boc, primul ministru desemnat

Veniturile la bugetul consolidat scad, în fiecare lună, cu 10%, începând cu luna octombrie, iar rata şomajului creşte în fiecare zi, a declarat ieri, primul ministru desemnat, Emil Boc, în cadrul ceremoniei pentru obţinerea votului de învestitură. În această situaţie, noul Guvern va suspenda pentru un an plata indemnizaţiilor pentru membrii consiliilor de administraţie din companiile cu capital de stat: "Vom suspenda pentru un an plata drepturilor băneşti pentru membrii consiliilor de administraţie la societăţile cu capital de stat, iar bugetarii ar putea să nu mai primească prime. Demnitarii vor fi primii care vor strânge cureaua în aceste vremuri grele şi vă cer sprijinul şi solidaritate". Domnia sa a mai spus că autorităţile nu îşi mai pot permite să irosească banii pentru achiziţia de autoturisme şi pentru călătorii inutile şi prime. "Vom reduce cheltuielile publice cu până la 20%. Adio bugetari de lux cu salarii de 30 - 40.000 de euro pe lună. Vom institui un moratoriu pe o perioadă de 12 luni pentru interzicerea achiziţiei de bunuri neesenţiale", a declarat el.

Cele două camere ale Parlamentului s-au întrunit luni în şedinţă comună pentru a da votul de învestitură noului guvern condus de premierul desemnat, ai cărui miniştri nominalizaţi au obţinut sâmbătă avize favorabile în urma audierilor ce au avut loc în comisiile de specialitate. Totodată, în plenul celor două camere ale Parlamentului, urmează să fie prezentat de către Alianţa PSD+PC şi PD-L, programul de guvernare în forma sa finală.

Noul Guvern va aplica legile economiei libere în perioada următoare, dar va şi interveni atunci când este cazul, a precizat Emil Boc, explicând că în mandatul noului Guvern sunt prioritare rezolvarea crizei şi continuarea reformelor, pentru următorii patru ani.

Printre obiectivele fundamentale pe care şi le asumă şi promovează Guvernul României se mai numără şi asigurarea resurselor financiare necesare susţinerii sistemului pensiilor de stat, inclusiv prin cuprinderea în această categorie a pensiilor din agricultură.

Executivul mai are în vedere continuarea procesului de reformă în domeniul justiţiei în vederea garantării independenţei acesteia, neimplicării politicului în actul de justiţie şi asigurării accesului egal al tuturor cetăţenilor la justiţie, precum şi descentralizarea, inclusiv financiară, a administraţiei publice prin delimitarea clară a competenţelor, pe principii europene, în scopul creşterii autonomiei administrative cu respectarea principiului subsidiarităţii.

Emil Boc a mai declarat că Guvernul îşi mai propune protejarea şi creşterea graduală a puterii de cumpărare a populaţiei, asigurarea unui sistem fiscal echitabil prin menţinerea cotei unice de impozitare existente de 16% şi acordarea de compensaţii şi deduceri fiscale pentru persoanele cu venituri mici, precum şi reducerea numărului de taxe şi impozite, dar şi adoptarea unui regim riguros de cheltuire a banului public şi trecerea la elaborarea bugetului de stat în sistem multianual, a mai precizat Emil Boc, în cadrul şedinţei comune de ieri.

În ceea ce priveşte direcţiile de acţiune ale noii guvernări, printre acestea se află construirea de locuinţe sociale pentru tineri, pe întreg teritoriul ţării, acordate în regim de închiriere, armonizarea infrastructurii şi a cadrului juridic şi instituţional intern cu legislaţia şi directivele UE în materie de tineret şi sport sau înfiinţarea a opt centre pentru tineret, în cele opt regiuni de dezvoltare, cu responsabilităţi directe în atragerea fondurilor comunitare pe domeniul tineret.

Executivul mai urmăreşte asigurarea unui cadru normativ şi instituţional stabil în scopul stimulării activităţii IMM-urilor şi asigurării unui mediu de afaceri predictibil, sprijinirea, prin măsuri concrete, a agriculturii, inclusiv prin acordarea de subvenţii şi reabilitarea sistemului naţional de irigaţii, dar şi realizarea unui ritm înalt de absorbţie a fondurilor europene şi asigurarea resurselor financiare necesare pentru cofinanţarea proiectelor realizate cu acestea.

Alte priorităţi ale Cabinetului Boc vor viza realizarea Programului Naţional pentru dinamizarea şi simplificarea administraţiei publice prin reformarea structurilor administrative şi reducerea birocraţiei, dezvoltarea într-un ritm foarte rapid a sistemului de infrastructură din ţara noastră, îndeosebi a celei rutiere şi feroviare, inclusiv pentru oraşele mici şi mediul rural. Se vor urmări, de asemenea, coordonarea unitară a tuturor programelor de investiţii de infrastructură publică locală şi a altor proiecte prioritare şi constituirea, în acest sens, a unui Fond unic naţional de dezvoltare, finanţat de la bugetul de stat. Boc a propus, în cadrul şedinţei de ieri, şi un pact naţional pentru dezvoltarea infrastructurii.

În domeniul sanitar, obiectivele se referă la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, creşterea calităţii vieţii în condiţiile compatibilizării sistemului sanitar românesc cu cel din Uniunea Europeană, aprobarea strategiei naţionale de dezvoltare a serviciilor sanitare, pe o perioadă de minim opt ani, oferirea şi garantarea accesului tuturor cetăţenilor la servicii de sănătate de înaltă calitate, potrivit declaraţiilor primului ministru desemnat. Totdată, se prevede şi creşterea veniturilor salariale ale personalului din acest domeniu.

Alături de aceste obiective se mai numără şi asigurarea securităţii energetice a României şi a cetăţenilor săi, inclusiv prin promovarea tehnologiilor ecologice alternative se află printre obiectivele pe care şi le asumă noul Guvern.

Se mai au în vedere şi reforma în domeniul educaţiei, având la bază ridicarea nivelului de performanţă a sistemului educaţional şi asigurarea unor venituri decente pentru cei care îşi desfăşoară activitatea în cadrul acestui sistem, în conformitate cu prevederile Pactului pentru Educaţie.

Guvernul Boc mai are printre priorităţi creşterea alocaţiilor de stat pentru copii, dezvoltarea durabilă şi reducerea decalajelor între dezvoltarea marilor şi micilor oraşe precum şi între zonele rurale şi cele urbane dezvoltate, asigurarea condiţiilor necesare în domeniul cercetării ştiinţifice şi tehnice în vederea afirmării activităţii de creaţie şi inovare, dezvoltării unor tehnologii autohtone avansate, creşterii competitivităţii produselor româneşti, precum şi relansarea turismului şi a sportului ca domenii de importanţă naţională.

Viitorul Guvern îşi propune, de asemenea, adoptarea proiectului legii sistemului unitar de salarizare a funcţionarilor publici şi elaborarea unor reglementări similare pentru personalul contractual, funcţionarii publici cu statut special, cadrele didactice şi personalul sanitar, dar şi revizuirea modalităţii de remunerare a aleşilor locali în relaţie cu statutul de demnitar al acestora.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Daca se vor trezi romanii si vor intelege ca impozitarea proprietatii private, de abuzivul si hraparetul guvern, este in flagranta contradictie cu cele mai elementare norme de morala si bun simt si chiar cu principiile art. 44 alin 1 si 2 din terfelita Constitutie a Romaniei si nu vor mai plati nici un fel de impozite si taxe puse acum pe proprietate, veniturile ar trebui sa scada cu mult mai mult.

    Insa prostia si mentinerea abuziva a obiceiului comuist de a se impozita de catre guvern si proprietatea privata, care nu apartine statului, ca organizatie, constituie o vie dovada ca acest stat nu este unul de drept, iar intr-un stat de drepti, cum este Romania, pentru cresterea veniturilor bugetare nici introducerea unui impozit pe prostie nu ar fi prea mult.  

    Sper sa vad cum salariile bugetarilor ajung la o decenta,adica sa nu mai fie jaf din banul public.Sper sa vad mai putin angajati la primarii,prefecturi,consilii judetene,etc iar cei care ramin sa stie ca sunt platiti de noi,contribuabilii.Sper ca masurile pe care propun "alesii" sa fie de bun augur si sa se cocretizeze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb