Guvernul rus a aprobat o propunere vizând introducerea unei taxe mai mari la exporturile de grâu începând cu data de 1 martie, a anunţat astăzi Executivul de la Moscova, aceasta fiind o nouă încercare de a stabiliza preţurile la alimente pe piaţa internă în contextul pandemiei COVID-19, transmite Reuters, conform Agerpres.
Rusia este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de grâu. Cotaţiile mondiale la grâu au crescut imediat după ce propunerea de majorare a taxelor la export a fost anunţată pentru prima dată de oficialii ruşi la începutul lunii ianuarie, pe fondul aşteptărilor că această majorare ar putea să îi determine pe cumpărători să se reorienteze spre grâul din alte ţări.
Astăzi, Guvernul rus a aprobat o taxă de 50 de euro pe tonă pentru exporturile de grâu, începând de la 1 martie şi până la 30 iunie, comparativ cu o taxă de 25 de euro pe tonă, în perioada 15 februarie - 30 iunie, conform măsurilor adoptate în luna decembrie.
De asemenea, Guvernul rus a decis să introducă şi o taxă la exporturile de orz şi porumb, de 10 euro respectiv 25 de euro pe tonă, începând cu data de 15 martie şi până la 30 iunie, notează sursa citată.
Aceste decizii constituie o înăsprire a măsurilor destinate să stabilizeze preţurile cerealelor adoptate de Guvernul rus în luna decembrie. Preţurile de pe piaţa internă a cerealelor sunt supuse la presiuni ca urmare a creşterii preţurilor pe piaţa mondială, a declarat viceministrul Economiei, Vladimir Ilyichyov. Acesta a precizat că Moscova va continua să monitorizeze situaţia şi este gata să ajusteze din nou mecanismul de reglementare a exporturilor de cereale, dacă va fi necesar.
"În paralel, sperăm că în viitorul apropiat preţurile se vor stabiliza şi vom putea face trecerea la un mecanism permanent de taxe la export", a adăugat Ilyichyov.
În ultimii 20 de ani, Rusia a trecut de la o ţară dependentă de importurile de grâu la una care este responsabilă pentru o cincime din vânzările mondiale, graţie solului fertil care produce recolte mari la preţuri atractive.