• Preşedintele cere sprijinul Cehiei pentru a include Republica Moldova în categoria ţărilor din Balcanii de Vest privind perspectiva de integrare europeană
Preşedintele României, Traian Băsescu, efectuează, în perioada 15-16 iulie, o vizită de stat în Republica Cehă, pentru a discuta despre consolidarea relaţiilor bilateriale şi despre problemele politice şi economice de actualitate.
Pe agenda de lucru a şefului statului figurează teme precum criza economică şi financiară, situaţia din Republica Moldova şi noile provocări privind Tratatul de la Lisabona.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului român i-a făcut omologului său ceh o prezentare completă a situaţiei din Republica Moldova şi a relaţiilor bilaterale între ţara noastră şi statul vecin.
"Din acest punct de vedere, l-am informat pe domnul Preşedinte că, indiferent care sunt relaţiile de moment între Bucureşti şi Chişinău, România rămâne un suporter fără rezerve al avansului Republicii Moldova către Uniunea Europeană şi, din acest punct de vedere, l-am rugat pe domnul Preşedinte să analizeze posibilitatea să sprijine demersul României ca Republica Moldova să fie introdusă în pachetul ţărilor din Balcanii de Vest, din punct de vedere al perspectivelor de integrare", a declarat Traian Băsescu.
De asemenea, din punct de vedere al realităţilor economice, deşi s-au constatat similitudini sau apropieri foarte mari în cauzele care generează dificultăţi economice, Băsescu i-a arătat omologului său ceh că România a parcurs al doilea trimestru consecutiv de creştere economică negativă şi a precizat că speră ca, începând cu trimestrul III, să intrăm într-un proces de diminuare a creşterii economice negative.
Pe de altă parte, Băsescu a menţionat că a abordat şi o problematică de securitate: "Ne dorim să cunoaştem punctul de vedere al părţii cehe cu privire la dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă, şi aici fac menţiunea că România este un suporter puternic al abordării Guvernului ceh şi al Guvernului polonez cu privire la sistemul de apărare antirachetă".
Un ultim subiect a fost, conform administraţiei prezidenţiale, cel legat de Dunăre şi de punctul de vedere exprimat de noi, că Dunărea trebuie să devină o cale de transport care, împreună cu Rinul, să lege Marea Neagră de Marea Nordului.