ÎNCEPÂND DIN IULIE, BRM lansează serviciul de Contraparte Centrală pentru anumite tranzacţii de pe piaţa gazelor

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 iunie 2019

BRM lansează serviciul de Contraparte Centrală pentru anumite tranzacţii de pe piaţa gazelor

Bursa Română de Mărfuri (BRM) lansează, începând cu luna iulie, piaţa produselor standardizate pe termen mediu si lung, în condiţiile asigurării de către BRM a serviciilor de Contraparte Centrală, au anunţat, ieri, reprezentanţii BRM.

BRM consideră că piaţa locală a gazelor naturale merită o susţinere deosebită în procesul ei de dezvoltare, în condiţiile în care România are cea mai mare piaţă de profil din Europa Centrală, fiind primul stat care a utilizat, istoric, gazele naturale în scopuri industriale, au mai adăugat aceştia.

Conform oficialilor bursei, serviciile de Contraparte Centrală vor fi asigurate de către BRM pentru tranzacţiile la termen pe o săptămână şi pe o lună, iar din septembrie, contractele cu scadenţe mai lungi vor fi, şi ele, incluse în sistemul de compensare - decontare, până la finalul anului, urmând să se constituie un fond de clearing suplimentar dedicat aplicaţiei.

Gabriel Purice, preşedinte - director general al BRM, a spus, ieri, în cadrul unei întâlniri cu presa, că participanţii la piaţă s-au arătat interesaţi de acest nou produs lansat de BRM.

Domnia sa a declarat: "Acum două săptămâni am avut întâlniri cu participanţii la piaţă. Aproximativ 90% dintre ei au fost prezenţi acolo (Petrom, Romgaz, Transgaz, E.ON, Enel, toţi jucătorii mari, distribuitori, producători, traderi etc.), iar majoritatea erau interesaţi de acest produs. Noi le-am dat un model de contract, am demarat înscrierea, până în prezent s-au semnat două contracte şi aşteptăm să mai semnăm alte câteva săptămâna viitoare. Romgaz, E.ON, Petrom, Enel, Engie sunt interesaţi, vrem să mai atragem şi alţii, pot veni şi importatori, aşadar sperăm ca spre 20 iulie să avem un număr de opt-zece jucători importanţi care să intre pe acest sistem, iar în acel moment, piaţa va fi într-adevăr funcţională şi va fi o lichiditate, sperăm noi, interesantă".

Septimiu Stoica, preşedintele AGA, BRM, a afirmat, ieri, că acest produs al BRM (n.r. înfiinţarea unei Contrapărţi Centrale) reprezintă "un pariu greu".

Domnul Stoica a explicat: "Una dintre promisiunile noastre, şi o preocupare de-ale noastre, a fost să introducem în mediul românesc un produs, o instituţie, un mecanism specific pieţelor bursiere de tip financiar, dar care începuse să fie utilizat şi pe pieţele de energie dezvoltate, şi anume mecanismele care asigură o încredere deplină în finalizarea tranzacţiilor, iar mijlocul cel mai utilizat de a depăşi această problemă (n.r. temerea participanţilor la piaţă în legătură cu finalizarea tranzacţiilor) este de a utiliza o instituţie numită Contrapartea Centrală".

De asemenea, în vederea realizării rolului de Contraparte Centrală se aplică inovaţia subiectivă prin care Contrapartea Centrală devine cumpărător pentru orice vânzător şi vânzător pentru orice cumpărător, astfel că fiecare participant la tranzacţii este asigurat de finalizarea operaţiunii comerciale, conform preţurilor şi cantităţilor convenite prin tranzacţie, au explicat reprezentanţii BRM.

În ceea ce priveşte aspectele legate de funcţionarea acestui mecanism, domnul Purice a precizat că există şi un fond de garantare, alimentat strict de BRM.

Directorul general al Bursei Româ-ne de Mărfuri a explicat: "Calculele noastre arată că acest fond de garantare alimentat de noi acoperă, fără niciun fel de probleme, rulajele la un nivel maxim al pieţei, în momentul de faţă, cu resursele pe care le avem. Pentru început, pe contractele pe care le avem acum, acest fond este la nivelul de 1,5 milioane de euro, practic cu asta garantăm noi, în prezent, începutul acestor tranzacţii şi credem că este mai mult decât suficient raportat la ce înseamnă piaţa de gaze în momentul de faţă. La nivel de pieţe cumulate, însă - gaze şi energie - s-ar părea că este nevoie de aproximativ 2,5-3 milioane de euro pentru un astfel de fond. În ceea ce priveşte riscul pe care şi-l asumă Casa de Compensaţie, acesta vine din variaţia de preţuri".

La rândul său, Septimiu Stoica a completat: "Se reacţionează foarte rapid ca variaţia preţului să nu fie atât de mare faţă de sumele consemnate în marjele respectivei poziţii şi atunci se deschide, de fapt, o nouă poziţie (intervine un nou participant) şi pierderea este compensată din sistemele de marjă. În cazul în care, cumva, ele sunt insuficiente, atunci se atacă şi fondul de garantare".

Potrivit BRM, Contrapartea Centrală are rol semnificativ în procesul de gestionare a riscurilor induse de decontarea tranzacţiilor la termen, reprezentând o etapă necesară în procesul de dezvoltare a pieţelor cu contracte standard cu livrare administrate de BRM şi de aliniere la exigenţele UE.

Riscurile de posibil eşec la decontare al unui participant sunt preluate integral de Contrapartea Centrală, acesta fiind practic izolat din punct de vedere al riscului sistemic, iar restul participanţilor fiind neafectaţi de incidentul provocat, eventual, de participantul individual, au mai explicat aceştia.

Din punct de vedere operaţional şi tehnic, mecanismul principal de gestiune a riscurilor de preţ rezultate din expunerea unei tranzacţii la trecerea timpului, indiferent de scadenţa contractelor încheiate, este unul de gestiune - de către Casa de Compensaţie - a conturilor de garanţii, prin activarea unui sistem complex de marje: iniţiale, de variaţie şi de livrare, în acord cu practica internaţională.

Suplimentar, metoda de marcare la piaţa zilnică a portofoliilor participanţilor, pe baza unor preţuri transparente, cu impact cert asupra garanţiilor necesare menţinerii poziţiilor deschise, creează premisele creşterii lichidităţii pieţei şi a relevanţei procesului de descoperire a preţului, caracteristici de bază ale unei pieţe funcţionale, au mai precizat reprezentanţii BRM.

Conform acestora, produsele standard ce vor beneficia de servicii de Contraparte pe platforma dedicată acestei pieţe de către BRM, pe baza unui regulament special, sunt toate produsele la termen cu perioada de livrare: săptămână, lună, trimestru, semestru calendaristic, sezon gazier, an calendaristic şi an gazier.

BRM este lider naţional ca instituţie de infrastructură pe piaţa tranzacţiilor cu gaze naturale, înregistrând de la începutul acestui an, în condiţii de dramatică incertitudine legislativă, un număr de 365 de tranzacţii pentru o cantitate totală cifrată la aproape 3 TW, iar în anul 2018, la BRM, s-a înregistrat un record al tranzacţiilor cu gaze naturale: 787 de tranzacţii însumând peste 71 TW, au mai informat sursele citate.

Chiar dacă efectele OUG 114/2018 s-au făcut şi, sunt încă resimţite, pe piaţa gazelor naturale de la BRM, se estimează că lansarea pieţei produselor standardizate pe termen mediu şi lung, în condiţiile asigurării de către BRM a serviciilor de Contraparte Centrală, va reprezenta un puternic impuls de creştere pentru această piaţă, au mai spus acestea.

În data de 27 iunie 2019, BRM a organizat o sedinţă publică cu toţi participanţii la piaţă şi cu aceasă ocazie a prezentat regulamentul de funcţionare a contrapărţii centrale, mecanismele aferente acesteia, precum şi contractele de participare pe această piaţă. Începând cu data de 01 iulie 2019, BRM pune la dispoziţie o platformă de test pentru participanţii la piaţă şi va realiza testarea aplicaţiei împreună cu cei interesaţi, iar în paralel cu aceasta, are loc semnarea contractelor cu participanţii la piaţă, activitate deja demarată şi se estimează că în cea de-a doua parte a lunii iulie vor începe tranzacţiile din mediul real pe această piaţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb