Începînd de astăzi, toate confederaţiile sindicale vor ieşi în stradă

Valentin Roman
Ziarul BURSA #Politică / 9 mai 2006

Sindicaliştii acuză Guvernul că nu este preocupat de problemele stringente ale societăţii

Reprezentanţii principalelor confederaţii sindicale din ţara noastră au decis ieri să demareze acţiuni comune de protest începând cu astăzi, 9 mai. Principalele revendicări ale sindicaliştilor se referă la nivelul de trai şi dezechilibrul, creat şi accentuat în ultima vreme, în raportul dintre preţuri şi salarii.

Nicolae Creţu, vicepreşedinte al CSDR, una dintre cele mai puternice confederaţii sindicale din ţara noastră, ne-a declarat că "necorelarea salariilor la preţurile practicate a condus la o situaţie catastrofală în segmentul social". Domnia sa ne-a mai spus că valoarea actuală a salariului minim pe economie, respectiv 106 euro pe lună, reprezintă o sumă din care nu se pot acoperi nici măcar cheltuielile de subzistenţă. Sindicaliştii doresc ca, începând cu ianuarie 2007, salariul minim pe economie să fie în valoare de 500 lei noi, astfel încât populaţia să suporte mai uşor impactul majorărilor de preţuri.

O altă problemă dezbătută în cadrul întîlnirii dintre reprezentanţii confederaţiilor sindicale a fost cea a ratei şomajului. Nicolae Creţu ne-a declarat, pe marginea acestui subiect, că în ţara noastră "rata şomajului nu este nici pe departe de 5,5-6,2%, aşa cum anunţă autorităţile, ci mult mai mare de-atît".

De asemenea, liderul CSDR este de părere că "migraţia forţei de muncă şi, în special, a tinerilor reprezintă o adevărată catastrofă socială, cu implicaţii grave pe termen lung". Sindicaliştii reclamă modul defectuos în care autorităţile le oferă tinerilor asistenţă profesională sau socială şi solicită Guvernului să-şi revizuiască viziunea asupra acestui segment social.

Dumitru Costin: "Autorităţile nu dau nici un semn că ar dori să rezolve problemele sociale"

Pe de altă parte, Dumitru Cos-tin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), ne-a declarat că autorităţile sînt la curent deja cu revendicările sindicale.

Dumitru Costin: "Revendicările nostre nu sînt noi, autorităţile le cunosc demult, însă nu le-au onorat, ceea ce ne face să credem că există o acută lipsă de interes din partea acestora pentru problemele sociale". Domnia sa a amintit de un acord stabilit la sfîrşitul anului trecut între sindicate şi Guvern, conform căruia urma să ia fiinţă un grup de lucru interministerial cu rolul de a găsi şi elabora o politică salarială coerentă. Dumitru Costin a ţinut să ne precizeze că respectivul grup de lucru a fost constituit în luna februarie a acestui an şi tot în acea lună şi-a încetat activitatea fără nici un rezultat notabil.

Totodată, preşedintele BNS ne-a mai spus că Guvernul nu şi-a respectat nici angajamentele asumate în urma grevei cadrelor didactice, conform cărora urma să aloce fonduri suplimentare pentru infrastructura educaţională.

Calendarul mişcărilor sindicale prevede un miting al membrilor principalelor confederaţii, care va avea loc astăzi în Bucureşti, urmat de un altul mâine în portul Constanţa. De asemenea, pentru ziua de 24 mai, sindicaliştii au stabilit organizarea unui mare miting comun de protest în Bucureşti. Dumitru Costin ne-a declarat că sindicaliştii au ales portul Constanţa, printre altele, şi din cauza rezultatelor unui control efectuat de reprezentanţi sindicali, în urma căruia s-a constatat că 80% dintre lucrătorii portuari care au intrat ieri dimineaţă pe poartă nu aveau acte de lucru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb