Informaţia vehiculată duminică potrivit căreia preşedintele Siriei Bashar-al-Assad ar fi fost grav rănit sau chiar ucis de către garda sa de corp a fost infirmată ieri de către apropiaţii regimului Assad.
Presa siriană susţine că Bashar al-Assad ar fi fost confundat cu şeful Armatei Salvatoare a Siriei, Riad al-Asaad, care a fost grav rănit în urma unui atentat. Potrivit jurnaliştilor sirieni, informaţia uciderii lui Assad reprezintă un "nonsens total", menit să provoace panică şi instabilitate în rândul populaţiei.
Şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius a dezminţit, la rândul său, zvonul despre asasinarea preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Întrebat de postul Europe1 în legătură cu această ştire, ministrul a recunoscut că un site a publicat această informaţie. "Dar nu este confirmată", a adăugat Fabius.
"Dacă vrem să evităm ca Siria să explodeze şi ca extremiştii să preia, până la urmă, controlul asupra ei, este necesară o soluţie politică. Pentru aceasta este necesar să existe o reechilibrare pe teren a forţelor militare", a adăugat ministrul francez.
• Peste 70.000 de persoane au fost ucise de când a izbucnit conflictul
Războiul civil din Siria a atins cote alarmante: 49 de persoane au fost ucise săptămâna trecută în Siria, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) în urma unui atac la Moscheea Al-Iman. Peste 70.000 de persoane au fost ucise de când a izbucnit conflictul, în 2011 fiind înregistraţi aproximativ 1 milion de refugiaţi, conform datelor unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).
În urma atentatului sângeros de săptămâna trecută, liderul Coaliţiei Naţionale din Siria (CNS), Ahmed Moaz al-Khatib, a demisionat duminică, precizând că o vină importantă pentru mascarul din Siria o poartă şi comunitatea internaţională care încă nu a găsit o modalitate de a stopa lupta dintre adepţii regimului Assad şi rebelii sirieni.
Demisia acestuia survine la o zi după ce miniştrii de externe din Uniunea Europeană nu au reuşit să-şi soluţioneze diferendele în legătură cu ridicarea embargoului asupra armelor în cazul rebelilor sirieni.
Coaliţia naţională a opoziţiei a anunţat duminică seara că a fost invitată la un summit al Ligii Arabe, marţi, la Doha, şi că premierul interimar Ghassan Hitto va prelua mandatul Siriei.
În legătură cu liderul opoziţiei siriene Ahmed Moaz al-Khatib, a cărui demisie nu a fost acceptată, până în prezent, de către Coaliţia Naţională a opoziţiei siriene, dar şi despre noul premier recuzat de către Armata Siriană Liberă (ASL), Fabius a subliniat că Franţa doreşte "ca opoziţia să se unească din nou".
"Noi dorim ca opoziţia să rămână în limitele sale reformiste şi nu suntem absolut deloc de acord cu o derivă, care va fi o derivă extremistă", a subliniat el.
Surse apropiate coaliţiei susţin că demisia liderului opoziţiei siriene Ahmed Moaz al-Khatib nu a fost încă acceptată, membrii din cadrul CNS solicitând ca acesta să se întoarcă la lucru.
Situaţia din Siria a devenit şi mai îngrijorătoare după ce atât susţinătorii regimului lui Bashar al Assad cât şi membrii din opoziţie s-au acuzat reciproc că au folosit arme chimice în nordul regiunii siriene. Oficiali ai Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) au anunţat că o echipă de experţi va merge în Siria pentru a verifica acurateţea informaţiilor privind utilizarea armelor chimice.
Adjunctul ministrului rus de Externe, Gennady Gatilov, a declarat, ieri, că la anchetă vor participa şi experţi din Rusia şi China întrucât "investigaţia trebuie dusă la capăt de un grup echilibrat de specialişti internaţionali".
În ultimul său discurs, preşedintele Bashar al Assad a declarat că mulţumeşte Iranului, Rusiei, Chinei şi restul ţărilor din BRICS pentru faptul că nu au intervenit în politica internă a statului sirian, cum au făcut alte state Occidentale. Fără a le numi, preşedintele sirian a acuzat anumite puteri din Occident că ar încerca să transforme Siria într-un "tărâm al Jihadului".
Atât Rusia cât şi China au blocat toate tentativele Consiliului ONU de a interveni militar în Siria pentru a pune capăt violenţelor.
Agenţia pentru refugiaţi a ONU a afirmat pe 10 martie că dacă revoltele din Siria nu vor înceta, numărul de refugiaţi s-ar putea tripla până la sfârşitul anului 2013.
• Ripostă "imediată" a israelienilor în cazul oricăror tiruri siriene în platoul Golan
Noul ministru israelian al Apărării, Moshe Yaalon, a promis duminică să răspundă "imediat" oricărui tir sirian venit din platoul Golan, avertizând regimul de la Damasc împotriva oricărei "încălcări a suveranităţii" israeliene. Israelul "va răspunde imediat oricărei încălcări a suveranităţii israeliene şi oricărui tir din partea Siriei reducând la tăcere sursa atacurilor", a afirmat Yaalon într-un comunicat.
Soldaţii israelieni staţionaţi în partea Golanului ocupată de Israel au deschis focul anterior asupra unei poziţii militare siriene după ce au fost ţinta unor tiruri de pe teritoriul sirian pentru a doua oară în 24 de ore, susţine un purtător de cuvânt militar istraelian.
Nu se ştie pentru moment dacă tirurile siriene au fost lansate de forţele preşedintelui Bashar al-Assad sau de rebelii prezenţi în regiune. Moshe Yaalon, fost şef de Stat Major, a afirmat că Israelul consideră aceste incidente ca fiind "foarte serioase".
Israelul este oficial în stare de război cu Siria. Acesta ocupă din 1967 circa 1.200 de kilometri pătraţi din platoul Golan pe care l-a anexat, o decizie care nu a fost recunoscută niciodată de comunitatea internaţională, restul de aproximativ 510 metri pătraţi rămânând sub control sirian.
De la începutul războiului în Siria, în urmă cu doi ani, situaţia s-a tensionat în platoul Golan dar incidentele - obuze siriene care să cadă în partea israeliană sau focuri de avertizare israeliene - au rămas limitate până în prezent.
Liderii israelieni atribuie căderea recurentă a proiectilelor siriene în teritoriul controlat de Israel unor "erori de tragere", din cauza proximităţii luptelor între trupele regimului de la Damasc şi rebeli.