Incertitudini cu privire la viitorul comisar european pentru transporturi

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 10 octombrie 2019

Asupra lui Dan Nica planează suspiciuni, deoarece el ar fi fost implicat în dosarul Microsoft.

Asupra lui Dan Nica planează suspiciuni, deoarece el ar fi fost implicat în dosarul Microsoft.

Dan Nica, propunerea guvernului Dăncilă pentru funcţia de comisar european pentru transporturi nu a fost trimis încă în faţa comisiilor de specialitate din Parlamentul European.

Conform informaţiilor din interiorul Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele desemnat al Comisiei a primit, în 7 octombrie, scrisoa-rea guvernului Dăncilă privind nominalizarea lui Dan Nica. Un purtător de cuvânt din cadrul Comisiei a spus că acesta a fost deja intervievat de Ursula von der Leyen, din momentul în care a fost propus împreună cu Rovana Plumb, dar preşedintele desemnat al Comisiei Europene nu l-a acceptat pe Dan Nica.

Mai mult, jurnalista maghiară Katalin Halmai, corespondent la Bruxelles, a scris pe pagina sa de Twitter că Ursula von der Leyen nu l-a acceptat încă pe candidatul propus de Ungaria, Oliver Varhhelyi, deoarece aşteaptă o propunere din partea României. Jurnalista maghiară precizează că Ursula von der Leyen l-a intervievat pe Dan Nica şi l-a respins, dar Bucureştiul insistă cu această nominalizare, iar procesul este blocat în acest moment.

Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a infirmat informaţiile respective şi a spus, ieri, că Dan Nica va trece evaluarea din Parlamentul European şi va deveni comisar pentru Transporturi.

Mihai Fifor a precizat: "Aşteptăm şi noi să vedem poziţia preşedintelui Comisiei Europene. Am văzut o încercare de dezinformare cum că propunerea noastră, domnul Dan Nica, ar fi fost respins. Nu există un asemenea lucru. Eu cred că domnul Dan Nica va trece de momentul acesta şi va fi comisar european".

Întrebat despre varianta potrivit căreia Dan Nica ar fost deja respins încă de la sfârşitul lunii august când a fost intervievat într-o primă fază, Mihai Fifor a răspuns: "A fost o exprimare în limba engleză. Nici poveste de aşa ceva. Noi am trimis două propuneri. Dan Nica nu a fost evaluat. Evaluată a fost Rovana Plumb. Ce s-a întâmplat cu Plumb este un lucru pe care noi l-am comentat, l-am condamnat, pentru că nu ni se pare în regulă ca Rovana Plumb să fie victima unor jocuri politice în Parlamentul European, nu ni se pare în regulă ca pentru România să fie folosit dublul standard în evaluare. În opinia noastră, Rovana Plumb merita cu prisosinţă să fie comisar european. (...) Revenind la Dan Nica, el va fi comisar european".

Fifor a respins posibilitatea ca România să piardă portofoliul de comisar european pentru Transporturi.

Cu toate acestea, Siegfried Mureşan, europarlamentar PNL, vicepreşedinte al grupului PPE, a scris pe pagina oficială de Facebook: "Aşa stau lucrurile cu privire la desemnarea comisarului european din partea României:

1. Dan Nica a fost refuzat de preşedinta aleasă a Comisiei Europene la finalul lunii august. Respingerea este una definitivă. E clar că Dan Nica nu va fi acceptat niciodată; nici acum, nici în viitor.

2. Preşedinta aleasă a Comisiei Europene nu acceptă niciun candidat din partea unui Guvern aflat în procedură de destituire. Orice discuţie finală pe tema comisarului român va avea loc după votul pe moţiunea de cenzură".

Amintim că asupra lui Dan Nica planează suspiciuni, deoarece el ar fi fost implicat în dosarul Microsoft. Deşi procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Nica a reuşit să evite acest lucru, în 2015, când era membru al Parlamentului European. Instituţia europeană a respins solicitarea DNA, menţionând că nu este competentă, deoarece faptele de care era acuzat Dan Nica ar fi fost săvârşite când aces-ta nu avea calitatea de deputat european. După decizia Parlamentului European, a intervenit prescripţia răspunderii penale, iar Nica a scăpat de acuzaţiile din dosarul Microsoft.

Arătăm că, în cazul în care Nica va fi respins, soluţia de rezervă a guvernului Dăncilă este Melania Gabriela Ciot, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. În legătură cu Ciot au existat mai multe acuzaţii privind plagierea a trei studii publicate de către aceasta.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb