Încetinirea economiei globale s-a transformat în "stagnare sincronizată"

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 octombrie 2019


CĂLIN RECHEA

Etapa "încetinirii sincronizate" a economiei globale s-a încheiat, iar din vara acestui an s-a intrat în faza "stag-nării sincronizate", după cum arată cele mai recente valori ale indicilor pentru urmărirea redresării economice globale (TIGER, Tracking Indexes for the Global Economic Recovery), calculaţi în cadrul unui program de colaborare dintre Institutul Brookings şi Financial Times.

Indicele agregat a scăzut până la 0,44 puncte în august 2019, cel mai redus nivel din ultimele 39 de luni, de la 1,62 în luna precedentă şi 11,96 puncte în ianuarie 2018. Sub-indicele cores-punzător economiilor emergente şi-a accentuat tendinţa negativă, ajungând până la -1,3 de la -0,18 în luna anterioa-ră, iar indicele economiilor avansate a scăzut până la 1,676 de la 2,934 (vezi graficul 1).

Cu toate acestea, "temerile privind o recesiune globală par să fie premature", după cum scrie profesorul Eswar Prasad în comunicatul de presă de pe site-ul Institutului Brookings, unde mai subliniază că "factorii decizionali dau dovadă de un apetit foarte redus pentru reforme fundamentale, în timp ce par să arate că nu mai au metode de stimulare a creşterii"

Indicii activităţii din economia reală arată un declin sincronizat al economiilor dezvoltate şi a celor emergente, în condiţiile în care indicele corespunzător celor din urmă a atins un minim al ultimelor 38 de luni, de -3,56 puncte (vezi graficul 2).

Indicii activităţii din sectorul real au fost puternic afectaţi de evoluţia Germaniei, Franţei şi Italiei, dar şi a Statelor Unite, după cum arată evoluţia componentelor de la nivelul economiilor naţionale.

Influenţa acestora asupra indicilor agregaţi din zona euro este deosebit de puternică, mai ales în cazul Germaniei, unde s-a atins minimul ultimelor 86 de luni, în timp ce indicele agregat al Franţei a coborât până la minimul ultimelor 42 de luni (vezi graficul 3).

În raportul de la Institutul Brookings şi Financial Times se mai arată că "doar performanţa relativ puternică a pieţelor financiare a împiedicat indicele agregat să intre şi mai mult în teritoriul negativ".

Indicele condiţiilor financiare pentru economiile emergente a scăzut până la 0,94, minimul ultimelor 5 luni, de la 5,29 în luna precedentă, iar indicele condiţiilor financiare pentru economiile dezvoltate a scăzut până la -41,38, minimul ultimelor 3 luni, de la -31 în luna anterioară.

"Tensiunile comerciale persistente, instabilitatea politică, riscurile geopolitice şi îngrijorările cu privire la eficienţa limitată a programelor de relaxare monetară continuă să erodeze încrederea consumatorilor şi investitorilor", mai afirmă profesorul Eswar Prasad, iar toate acestea influenţează negativ investiţiile şi productivitatea.

Despre economia SUA, raportul de la Brookings spune că prezintă "o imagine divergentă", în condiţiile în care "performanţa pieţei muncii şi a consumului este robustă", dar pe fondul unei "încetiniri vizibile a activităţii din industria prelucrătoare şi sectorul serviciilor".

Conform datelor de la Institutul Brookings, Japonia continuă să se confrunte cu problema declinului cererii globale, efectele negative ale majorării taxelor de consum, dar şi "o inflaţie scăzută deosebit de încăpăţânată", iar la nivelul unor economii emergente importante, cum sunt Brazilia, Rusia, India şi Mexic, se manifestă o încetinire semnificativă a creşterii.

Şi cea mai mare economie a Asiei, China, continuă să-şi tempereze creşterea, însă aşteptările mult mai negative, pe fondul continuării războiului comercial cu Statele Unite, nu s-au confirmat.

Indicii raportaţi de Institutul Brookings şi Financial Times completează imaginea pesimistă a perspectivelor economiei globale, în condiţiile în care cele mai recente prognoze din sectorul privat, dar şi de la Banca Mondială şi OECD, au ajuns la un nivel comparabil cu cel din perioada crizei financiare globale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb