Încotro se îndreaptă economia noastră?

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 iunie 2009

Încotro se îndreaptă economia noastră?

Părerile economiştilor privind evoluţia economiei noastre sunt destul de diferite, însă perspectiva negativă apare în prognozele celor mai mulţi dintre aceştia.

Dacă la începutul anului ne îngrijora cifra de -4% a scăderii economice şi faptul că majoritatea economiştilor prognozau o revenire pe un trend ascendent la finalul acestui an, acum situaţia s-a schimbat: tot mai mulţi economişti prevăd o scădere (din ce în ce mai mare) a produsului intern brut, iar revenirea pe un trend pozitiv economiei o amână înspre finalul anului 2010. Singurul optimist rămâne guvernatorul Mugur Isărescu, care încă mai speră, potrivit ultimelor declaraţii de la finalul lunii mai, că economia se va redresa în ultima parte a acestui an.

În primul trimestru, produsul intern brut (PIB) al ţării noastre s-a redus cu 6,2%, în termeni reali faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe seama activităţii în scădere din agricultură şi industrie. Potrivit datelor ajustate sezonier, PIB-ul a fost de 128,73 miliarde lei în primul trimestru, în scădere în termeni reali cu 4,6% faţă de ultimul trimestru din 2008

Între reprezentanţii Băncii Naţionale, guvernatorul rămâne cel mai optimist

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Potrivit ultimelor declaraţii ale guvernatorului Mugur Isărescu, economia noas­tră traversează o recesiune în "V", care se caracterizează printr-o scădere, urmată de o revenire treptată. În opinia domniei sale, am atins, deja, punctul critic, în primul trimestru al aces­tui an: "Cred, în continuare, că vom avea un V al recesiunii şi cred, în acelaşi timp, că punctul minim a fost atins în primul trimestru, deoarece nu suntem foarte dependenţi de exporturi şi avem loc de îmbunătăţire şi de creştere pe partea de agricultură", a declarat domnul Isărescu, la finalul lunii mai.

Eugen Dijmărescu, vice-guvernatorul BNR

Actuala criză economică ar putea să atingă cea mai mare intensitate în trimestrul al treilea al aces­tui an, dacă luăm în considerare punctul de vedere al patronatelor, precum şi evoluţia comenzilor din producţie, opinează domnul Dijmărescu.

Vice-guvernatorul BNR a declarat recent: "La începutul anului, creditarea companiilor începuse să dea semne de revenire, coroborată cu scăderea uşoară a dobânzii la creditele pentru corporaţii. Totuşi, în aprilie, am văzut o decelerare cu aproximativ 1% a creditelor către companii".

Domnia sa a mai subliniat că, în ţara noastră, efectele crizei economice au fost resimţite în ultimul trimes­tru al anului trecut, după ce economia reală a statelor vestice a fost lovită semnificativ.

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR

Consilierul guvernatorului BNR apreciază că vor avea loc scăderi semnificative în trimestrele al II-lea şi al III-lea din acest an, mai mari decât în primele trei luni, anticipând că estimarea Fondului Monetar Internaţional (de -4%) ar putea să nu mai fie realistă.

Domnia sa consideră că scăderea economică ar putea ajunge la 6% în acest an. În schimb, creşterea economică ar putea reveni pe tendinţă pozitivă în al treilea trimestru din 2010.

Domnul Croitoru a explicat: "Nu mă aştept la o revenire pe teritoriu pozitiv a creşterii economice mai devreme de al treilea trimestru din 2010. Cred că în trimestrele al II-lea şi al III-lea ale acestui an, putem asis­ta la scăderi mai mari decât în primul, faţă de perioadele similare ale anului trecut".

Foştii miniştri de finanţe, din ce în ce mai pesimişti

Mihai Tănăsescu, fost ministru de finanţe, reprezentantul României la FMI

Domnul Mihai Tănăsescu apreciază că relansarea economică va începe în 2010, reluân­du-se, din plin, în 2011, pe seama reluării procesului de creditare, acompaniat de reformele structurale începute în acest an. "Există, totuşi, o condiţie: reformele începute să nu fie abandonate; ele trebuie chiar accelerate, ceea ce va face ca percepţia despre o guvernanţă eficientă să se consolideze, iar încrederea investitorilor să crească", susţine domnia sa, pentru ca acest scenariu să se îndeplinească.

Sebastian Vlădescu, fost ministru de finanţe

Sebastian Vlădescu apreciază că procesul de scădere economică va continua în cea de-a doua parte a aces­tui an, ur­mând ca punctul maxim al crizei să aibă loc în anul 2010. Principalele cauze care contribuie la această evoluţie le constituie scăderea veniturilor bugetare şi creşterea şomajului, ne-a explicat domnia sa.

Varujan Vosganian, fost ministru de finanţe

Scăderea Produsului Intern Brut (PIB) ar putea ajunge la 8-10% în al doilea şi al treilea trimes­tru din acest an, după reducerea de peste 6% din primele trei luni, ca urmare a scăderii comenzilor din industrie, a precizat domnul Varujan Vosganian.

"În trimestrele doi şi trei ne-am putea confrunta cu o scădere şi mai severă a economiei cauzată de scăderea comenzilor din industrie. Contractele din trecut s-au încheiat, iar companiile se regăsesc în situaţia în care nu mai pot reînnoi aceste contracte", a explicat domnia sa.

Surprins de evoluţia negativă a economiei noastre, FMI pregăteşte revizuiri ale previziunilor

Creşterea economică a României va continua să fie negativă în următoarele două-trei trimestre şi îşi va reveni la sfârşitul acestui an sau începutul anului următor, potrivit ultimelor declaraţii ale lui Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI la Bucureşti.

Domnia sa a declarat: "Vom continua să ne modificăm constant prognozele. Creşterea va continua să fie negativă pentru următoarele două-trei trimestre şi îşi va reveni la sfârşitul anului 2009 sau începutul anului 2010", a afirmat Franks.

Mai mult, trimestrul întâi i-a luat prin suprindere pe economiştii FMI. "Trimestrul întâi a fost mai rău decât ne-am aşteptat", a spus şeful delegaţiei FMI în ţara noastră; "Nu am atins punctul minim, dar scăderile economiei vor fi din ce în ce mai mici, ceea ce ar putea indica o revenire", a adăugat acesta.

Fondul Monetar Internaţional anticipează o contracţie a economiei de 4% în acest an.

Noile date ale Fondului Monetar Internaţional şi ale Băncii Mondiale, prezentate în cadrul Organizaţiei Internaţionale a Muncii, reunită la Geneva în această perioadă, indică faptul că relansarea economiei mondiale nu va începe din 2010, deoarece specialiştii acestor organisme financiare susţin că această criză se caracterizează printr-o cădere de 1-2 ani, urmată de o perioadă de redresare cu două semestre mai îndelungată faţă de perioada de cădere (conform relatării furnizate de Cezar Corâci, preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România - UGIR 1903).

Partenerii sociali încă mai aşteaptă măsurile anticriză promise de Guvern

Cezar Corâci, preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România - UGIR 1903

Preşedintele UGIR 1903 Cezar Corâci este de părere că anul 2009 nu va fi, în niciun caz, mai bun decât în Uniunea Europeană, după cum prognozează, de altfel, şi FMI.

"Sper ca această toamnă să însemne vârful crizei pentru ţara noastră, după care să urmeze o redresare, dar acest lucru va avea loc doar dacă Guvernul va spijini investiţiile de orice tip şi va investi în infrastructura mult aşteptată", apreciază Cezar Corâci.

Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România - ANEIR

Domnul Mihai Ionescu a explicat că vârful crizei nu a fost atins încă, contrar afirmaţiilor unora dintre autorităţi, din moment ce, în mod normal, exporturile sunt primele care resimt criza, dar şi primele care se redresează după o perioadă de scădere economică.

Faptul că nu se simte o revenire a acestora, confirmă că ne aşteaptă scăderi şi mai mari ale economiei, dacă guvernanţii nu iau măsuri urgente pe care le-au tot promis şi pe care nu le-au îndeplinit, consideră domnia sa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb