Încrederea în economia României a continuat să scadă, în luna septembrie

(M.G.)
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 octombrie 2021

Încrederea în economia României a continuat să scadă, în luna septembrie

Încrederea în economia României a continuat să se deterioreze în luna septembrie, evoluţie care, cuplată cu evoluţia pandemiei în ţara noastră, indică o probabilitate foarte ridicată ca dinamica economiei să fi încetinit în ultimele două luni, iar economia să-şi fi atins deja viteza maximă de creştere în lunile de primăvară şi vară. Încrederea în economie a scăzut de asemenea, uşor, în luna august, după o creştere în iulie şi o altă deteriorare în iunie.

Potrivit indicatorilor de încredere (ESI) calculaţi de Comisia Europeană, climatul de afaceri din ţara noastră s-a deteriorat cu un ritm lunar pentru septembrie de 1,9 puncte al ESI, care a atins valoarea de 100,3 puncte după ce în august scăzuse în ritm lunar cu 1,3 puncte la 102,2 puncte. Chiar dacă ESI din luna septembrie este la cel mai scăzut nivel din ultimele patru luni, valoarea indicatorului relevă încă o expansiune a activităţii economice, însă în încetinire.

"Indicatorul de încredere a mediului de afaceri în economia locală publicat de Comisia Europeană (ESI) a scăzut la 100,3 în septembrie de la 102,2 în august. Managerii din industria prelucrătoare, servicii şi construcţii au fost mai pesimişti, în timp ce încrederea din comerţul retail a fost neschimbată. Pe medie, ESI a scăzut la 102 în T3 2021 de la 102,7 în T2 2021 ceea ce indică o posibilă încetinire a creşterii economice în raport cu trimestrul anterior, cu toate că am putea asista şi la o surpriză plăcută din partea agriculturii. Indicatorul privind evoluţiile de pe piaţa muncii (EEI) s-a îmbunătăţit la 107,2 în septembrie de la 106,2 în august pe fondul unei redresări mai rapide decât ne aşteptam iniţial a pieţei muncii", arată analiştii BCR Cercetare.

În industrie, încrederea a scăzut cu 1,8 puncte de la un nivel de 0,0 în august, cel mai scăzut nivel din luna aprilie, după valoarea de -0,1 puncte din iulie, evoluţie venită pe fondul aşteptărilor mai scăzute de producţie şi a nivelului în scădere al comenzilor. Analiştii BCR arată că, pentru prima dată în mai mult de 12 luni, managerii locali din industrie raportează o scădere puternică a comenzilor la export.

"Boost-ul iniţial pentru industria manufacturieră locală venit ca urmare a redeschiderii economiilor locale ar putea să dispară, iar următoarele luni ar putea aduce o încetinire a ritmului de creştere pe componenta producţie industrială", notează Eugen Sinca de la BCR.

În servicii scăderea a fost de 1,9 puncte la 6,0 puncte, evoluţie venită pe fondul scăderii componentei ce vizează aşteptările cu privire la cerere pe următoarele 3 luni, iar în construcţii s-a consemnat o scădere de 1,6 puncte.

Analiştii BCR mai arată că indicele BCR cu frecvenţă zilnică privind evoluţia economiei arată o încetinire a activităţii în luna septembrie, similară cu rezultatele ESI publicate de Comisia Europeană.

"Indicele nostru arată că în primele patru săptămâni din septembrie activitatea economică s-a situat la 95% din media unei luni pre-pandemie faţă de 100% în august. (...) Angajaţii au devenit mai pesimişti, iar căutările «ajutor şomaj» pe Google au crescut în septembrie. Consumul de electricitate a fost aproape neschimbat atât în România cât şi în Germania. Mobilitatea către locurile de muncă a fost în creştere foarte uşoară până pe 25 septembrie, cele mai recente date zilnice disponibile", notează analiştii.

Încrederea în economia zonei euro a crescut în septembrie, după declinul din august, sprijinită de optimismul în rândul consumatorilor , în industrie şi construcţii, în timp ce aşteptările inflaţioniste continuă să crească, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Potrivit datelor publicate de Comisia Europeană, indicele sentimentului economic (ESI) a urcat la 117,7 puncte în septembrie, în zona euro, de la 117,6 puncte în august şi faţă de nivelul record de 119 puncte înregistrat în iulie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb