Încrederea în economia României a crescut, în luna decembrie

M.G.
Ziarul BURSA #Companii / 10 ianuarie 2022

Încrederea în economia României a crescut, în luna decembrie

Managerii din construcţii anticipează scăderea preţurilor la materii prime

Încrederea în economia României a crescut semnificativ în luna decembrie, aceasta fiind prima lună de creştere după patru luni consecutive de deteriorare, potrivit indicatorilor de încredere (ESI) calculaţi de Comisia Europeană. Scăderea ESI în perioada august-noiembrie indică o dinamică slabă a economiei comparativ cu lunile de primăvară şi vară 2021, când economia România şi-a atins viteza maximă de creştere ca urmare a eliminării restricţiilor. Valul patru al pandemiei extrem de puternic a afectat activitatea în economie, iar în trimestrul trei economia (PIB) a înregistrat o dinamică pozitivă de doar 0,4% în ritm trimestrial în mare parte graţie contribuţiei pozitive semnificative a agriculturii.

Conform indicatorilor de încredere (ESI) publicaţi de Comisia Europeană, climatul de afaceri din ţara noastră s-a îmbunătăţit cu un ritm lunar pentru luna decembrie de 2,8 puncte al ESI, care a atins valoarea de 102,3 puncte după ce în noiembrie scăzuse în ritm lunar cu 0,3 puncte la 99,5 puncte. Valoarea din octombrie şi noiembrie a ESI a fost sub media pe termen lung de 100 de puncte. ESI s-a aflat în noiembrie la cel mai scăzut nivel din martie 2021, iar revenirea din decembrie indică o probabilă accelerare a activităţii odată cu trecerea valului patru.

În ansamblu, atât managerii din construcţii şi servicii cât şi cei din comerţ retail şi industrie au fost mai optimişti în luna decembrie. În acelaşi timp, indicatorul privind evoluţiile de pe piaţa muncii a cunoscut o uşoară deteriorare la 108,2 puncte în decembrie de la 108,4 în noiembrie.

Totodată, Comisia Europeană a început să publice din luna octombrie un indicator nou privind incertitudinea economică iar acesta a scăzut uşor în decembrie cu 1,0 puncte la o valoare de 9,2 puncte, managerii locali continuând totuşi să anticipeze cu dificultate evoluţia viitoare a afacerilor lor.

În industrie, încrederea a crescut cu 1,0 puncte la -0,3 puncte în decembrie de la un nivel de -1,3 puncte în noiembrie, evoluţie venită pe fondul aşteptărilor mai ridicate în ceea ce priveşte producţia (subindicele ESI al aşteptărilor de producţie din industrie în creştere lunară cu 2,3 puncte). Totodată, potrivit sondajului Comisiei, în industrie s-a consemnat în decembrie o scădere (prima din februarie 2021) a sub-indicelui ce urmăreşte aşteptările de preţuri de vânzare.

În servicii creşterea a fost de 2,9 puncte la 7,0 puncte, de la 4,1 puncte în noiembrie, evoluţie venită pe fondul creşterii componentei ce vizează evoluţia afacerilor curente. Componenta de aşteptări pe următoarele 3 luni a cunoscut totuşi o deteriorare existând aşteptări pentru o cerere mai slabă - în ciuda trecerii de vârful cazurilor de Covid-19 care a fost atins în luna octombrie.

În comerţul retail încrederea a crescut cu 1,7 puncte în ritm lunar la 5,2 puncte, iar în construcţii a fost consemnată de asemenea o creştere semnificativă de 4,6 puncte la o valoare de -4,7 puncte.

Sondajul aferent lunii noiembrie a arătat că managerii din construcţii au început să anticipeze preţuri mai mici la materii prime în perioada următoare, o primă astfel de evoluţie după multe luni consecutive de creşteri de preţuri. Sondajul pe luna decembrie continuă această evoluţie, indicând un vârf anticipat al presiunilor inflaţioniste pe materii prime.

Băncile centrale din economiile emergente au început deja majorările de dobândă, în timp ce şi marile bănci centrale au semnalat în ultima perioadă măsuri pentru combaterea inflaţiei şi calmarea ciclului de afaceri.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. nu are cum sa existe scadere de preturi in nominal!! INCA!

    avem din spate val inflationist dat de energie! 

    energia deja a ras profiturile nominale plasand costuri viitoare in piata. 

    1. Costul energiei in UE este dat in proportie de 80% de specula. La actualele preturi, cererea de energie se va reduce, iar pretul energiei va scadea cu viteza. Este doar o problema de timp.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb