Încrederea în economia zonei euro a scăzut peste aşteptări luna aceasta, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii doi ani şi jumătate, ca urmare a rezultatului neconcludent al alegerilor din Grecia, care a alimentat speculaţiile privind o posibilă ieşire a acestei ţări din zona euro. În plus, problemele din sectorul bancar spaniol au un impact negativ asupra regiunii.
Indicele privind încrederea în economia zonei euro a scăzut la 90,6 puncte în mai, de la 92,9 în aprilie, potrivit anunţului făcut ieri de Comisia Europeană. Nivelul este cel mai redus din octombrie 2009 până în prezent. Analiştii aşteptau ca indicele să coboare numai până la 91,9 puncte.
Pe de altă parte, indicele privind încrederea producătorilor europeni a scăzut la -11,3 puncte luna aceasta, de la -9 în aprilie. În acest caz, nivelul este cel mai redus din februarie 2010 până la momentul actual. Indicele privind încrederea în sectorul serviciilor a ajuns la -4,9 puncte, de la -2,4, însă cel referitor la încrederea consumatorilor a crescut la -19,3, de la -19,9.
Săptămâna trecută, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a avertizat că actuala criză a datoriilor din Europa riscă să afecteze serios economia mondială. Conform OCDE, Produsul Intern Brut al zonei euro va scădea cu 0,1% anul acesta, după care va creşte cu 0,9% în 2013. Estimările organizaţiei au fost modificate în sens negativ faţă de previziunile anterioare, lansate în noiembrie 2011, care arătau o expansiune de 0,2% anul acesta, respectiv de 1,4% anul viitor.
Luna viitoare, Banca Centrală Europeană (BCE) va publica noile sale estimări privind evoluţia economiei zonei euro în 2012. Conform previziunilor lansate în martie, economia regiunii vă scadea cu 0,1% anul acesta.
Banca Centrală Europeană a anunţat, ieri, că împrumuturile către gospodăriile şi companiile din zona euro au înregistrat, în aprilie, cel mai redus ritm de creştere din ultimii doi ani, în condiţiile în care criza a afectat cererea de credite.