Ministrul de externe indian, Subrahmanyam Jaishankar, a declarat marţi, la Berlin, că negocierile de pace privind Ucraina nu pot fi eficiente dacă nu este implicată şi Rusia, relatează EFE.
"Dacă vor exista discuţii, credem că este important ca şi Rusia să participe. În caz contrar, aceste discuţii nu pot avea niciun efect", a declarat ministrul indian într-o conferinţă de presă comună cu omologul său german, Annalena Baerbock.
"Noi nu credem că divergenţele şi disputele pot fi rezolvate prin război. Noi nu credem că soluţia poate fi găsită pe câmpul de luptă, doar negocierile pot fi o cale de urmat", a subliniat el, amintind că premierul indian Narendra Modi a vizitat recent atât Moscova, cât şi Kievul pentru a afla "ce vor părţile".
În acelaşi timp, ministrul de externe indian a respins posibilitatea ca ţara sa să organizeze al doilea summit pentru pace pe baza iniţiativei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, o posibilitate evocată recent de Kiev.
În acest sens, şefa diplomaţiei germane Analena Baerbock a reamintit că Moscova a fost invitată să participe la al doilea summit pentru pace, dar a refuzat să o facă dacă Ucraina nu cedează o parte din teritoriile sale, inclusiv unele care nu au fost încă cucerite militar de Rusia. Moscova a anexat în septembrie 2022 patru regiuni ucrainene - Doneţk şi Lugansk (în est), Herson şi Zaporojie (în sud), în afară de Crimeea, peninsulă ucraineană în Marea Neagră pe care a anexat-o în 2014, scrie EFE.
Aceasta arată că Rusia îşi menţine obiectivul de a "distruge Ucraina" - obiectiv ce include, de asemenea, un atac asupra ordinii europene paşnice - şi că "nu este interesată să negocieze", a spus ea.
Baerbock a subliniat că, în ultimii doi ani şi jumătate, au fost întreprinse în mod repetat eforturi diplomatice pentru a aduce pacea "chiar şi cu un milimetru mai aproape", cu propuneri europene sau din partea ţărilor africane şi a altor ţări de a întreprinde măsuri de consolidare a încrederii între părţi.
Dar, din păcate, Moscova a răspuns la fiecare dintre aceste propuneri "cu mai multă teroare şi suferinţă", a afirmat şefa diplomaţiei germane.
Cu toate acestea, comunitatea internaţională nu îşi va abandona eforturile, căci întreaga lume ar "răsufla uşurată" dacă s-ar putea obţine pacea, a spus ea.
Prin urmare, discuţiile cu omologul său indian au vizat modul în care ţările lor pot contribui "din rolurile lor diferite" la încetarea ostilităţilor, cei doi miniştri discutând între altele despre produsele civile şi militare cu dublă utilizare, al căror export către Rusia UE doreşte să îl împiedice, conform EFE.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2024, 10:31)
pai nu e logic?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2024, 13:12)
Ba da! Pana si Ucraina a zis la fel, doar ca rusia n-o sa vrea sa participe si o sa scorneasca tot felul de gogorite. Ultima a fost aia cu "nu negociem pana nu-i dam afara de pe teritoriul nostru". Cand a zis Ucraina asta, n-a fost bine :)))