Începând cu această primăvară, şi cu şanse în creştere spre vară, investitorii ar putea să înfrunte o corecţie severă a indicilor pieţelor bursiere, fapt ce ar însemna o ajustare a acestora cuprinsă între 15-20% în pieţele americane şi germane, şi cel puţin tot atât în cazul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), după cum susţine o analiză a X-Trade Brokers (XTB) România.
"Seninătatea cu care sunt privite investiţiile în acţiuni ţine de fluxul de bani nou creaţi de către Fed (Sistemul Federal de Rezervă [monetară], adică banca centrală naţională şi sistemul naţional aferent al acesteia al SUA), dar şi de optimismul privitor la economia reală americană, care pare a fi intrat pe o creştere durabilă", susţine Claudiu Cazacu, analist-şef al XTB.
Revenirea din SUA convinge Fed să aducă politica monetară spre normal, reducând treptat până la zero injecţiile de lichiditate. Or tocmai acestea au dat investitorilor argumentul principal pentru a privi cu seninătate şi uneori chiar cu euforie pieţele de acţiuni, coborând simultan şi volatilitatea. Fără "scutul" Fed, şi după ani buni de protejare artificală, investitorii s-ar putea trezi nepregătiţi în înfruntarea cu furtunile viitoare, mai adaugă Claudiu Cazacu.
Marjele de profit ale companiilor membre ale indicelui S&P500 se situează în prezent la maxime istorice (9% pentru componente recurente). Pentru a susţine creşterea viitoare a profiturilor, XTB susţine că ar fi nevoie fie de un avans al marjei de profit (puţin probabil având în vedere că cele mai multe ineficienţe au fost deja eliminate pe parcursul crizei), fie de un avans al vânzărilor (dificil de obţinut când pieţele emergente se repliază, iar cele dezvoltate sunt în faţa unei prudenţe a consumatorilor în zona Euro şi a unor dobânzi în creştere în SUA). Fără o susţinere a tendinţei de creştere a profiturilor, acţiunile devin vulnerabile, precizează analiza XTB.
Analiza XTB a relevat şi riscurile importante care se conturează în China: "Autorităţile publice au acumulat datorii, multe dintre ele nefiind trecute în raportările oficiale, astfel încât la nivel central s-a hotărât demararea unui audit pentru a evalua realitatea. Avansul anual al preţurilor imobiliare a încetinit în ianuarie după mai bine de un an, iar băncile au devenit mai selective sau chiar au oprit finanţarea nouă pentru companii din sectorul imobiliar."
Analizând cifrele, studiul observă că indicii americani au înregistrat în ianuarie o corecţie care nu a depăşit 10%, iar revenirea a fost puternică de atunci, S&P500 reuşind chiar să atingă noi maxime istorice. În medie, după 1957 corecţii de peste 10% au apărut la fiecare 1,5 ani. Dar situaţia a fost foarte diferită în perioada când Fed a utilizat injecţiile de lichiditate. Au trecut patru ani din 2007 până la corecţia de peste 19% din vara lui 2011 - care a avut atunci argumente serioase precum criza europeană, plafonul de datorie şi scăderea ratingului SUA. "Suntem la 2 ani şi jumătate de la acea ajustare, şi dacă privim perioada de după 2007 ca fiind una neobişnuită, alegând norma istorică a mai multor decenii, o ajustare de proporţii pare a fi tot mai probabilă pe măsură ce înaintăm în 2014. Scenariul de scădere are în momentul de faţă argumente fundamentale dificil de ignorat, între care perspectivele pentru profiturile companiilor, re-orientarea dobânzilor în SUA pe măsură ce injecţiile de lichiditate sunt oprite şi o posibilă criză în China", mai adaugă analistul XTB, Claudiu Cazacu.
Cu privire la piaţa bursieră europeană, Claudiu Cazacu a susţinut următoarele: "În Europa, creşterea economică e încă fragilă, iar avansul estimat la 1% în 2014 este prea mic pentru a rezista la un scenariu nefavorabil determinat de factori adverşi neanticipaţi în pieţe - precum o accelerare a preţului mărfurilor agricole ori petrolului. BCE ar putea fi nevoită să intervină pentru a evita domolirea preţurilor până în zona în care deflaţia începe să fie luată în calcul, ajutând astfel piaţa de capital europeană, care ar putea performa, în termeni relativi, mai bine decât cea americană."