În Marea Britanie au apărut îndoieli în creştere în jurul agendei de creştere economică şi investiţii a guvernului laburist, un analist avertizând că ar putea urma noi măriri de taxe chiar de anul viitor, transmite CNBC.
Ministrul de Finanţe al Regatului Unit, Rachel Reeves, a anunţat săptămâna trecută o serie de reforme, precum dereglementarea serviciilor financiare şi măsuri pentru stimularea investiţiilor în pensii. Acestea fac parte dintr-o strategie mai amplă menită să stimuleze creşterea economică.
Deşi o creştere economică mai mare ar putea teoretic mări veniturile guvernamentale fără a fi necesare majorări suplimentare de taxe, guvernul laburist se confruntă cu provocarea de a menţine un nivel suficient de ridicat al taxelor pentru a finanţa serviciile publice, păstrând totodată resurse pentru investiţiile şi creşterea afacerilor, informează CNBC.
"Ministrul Finanţelor merge pe o linie foarte subţire", a declarat James Smith, economist la ING, pentru CNBC, subliniind că, în cazul în care aceste schimbări nu aduc rezultatele scontate, creşterile de taxe ar putea fi inevitabile.
Fostul viceguvernator al Băncii Angliei, John Gieve, şi-a exprimat îndoiala că măsurile vor stimula economia, adăugând că reforma pensiilor şi dereglementarea financiară nu reprezintă "schimbări majore".
Reformele au venit la doar două săptămâni după bugetul masiv de cheltuieli şi taxe prezentat de Reeves, care a inclus creşteri de taxe de 40 miliarde de lire şi reguli noi pentru reducerea datoriilor ţării, scrie CNBC.
Pe de altă parte, sectorul de afaceri, afectat în special de creşterea contribuţiei de asigurări sociale, a avertizat că planurile guvernamentale ar putea reduce angajările şi investiţiile, existând riscul ca aceste costuri să fie transferate către consumatori.
Pe termen scurt, pieţele urmăresc dacă reformele guvernamentale pot insufla o nouă dinamică economiei britanice aflate într-un moment dificil, în contextul unei creşteri economice extrem de slabe în trimestrul al treilea, de doar 0,1%.
Opinia Cititorului