• În urma execuţiilor, Australia a rechemat ambasadorul din Jakarta
Autorităţile din Indonezia îşi justifică decizia de executare a celor opt traficanţi de droguri, printre care şapte cetăţeni străini, spunând că pedeapsa a fost necesară pentru a lupta "împotriva războiului drogurilor" din ţară, notează Al Jazeera.
Executările au avut loc miercuri dimineaţa (ora locală) şi au dus la moartea a doi australieni, patru nigerieni, a unui brazilian şi a unui cetăţean indonezian.
Procurorul general de la Jakarta, Muhammad Prasetyo, a declarat, pentru Fairfax Media, că aceste execuţii nu sunt "un lucru distractiv", dar reprezintă măsuri necesare pentru "a salva naţiunea de stupefiante", citează Al Jazeera.
În urma acestei situaţii fără precedent, autorităţile australiene au rechemat ambasadorul din Jakarta (Indonezia), după ce a eşuat să obţină o amânare a execuţiei pentru cetăţenii australieni, atât timp cât existau suspiciuni de corupţie în rândul justiţiei din indoneziene.
Tony Abbott, prim-ministrul australian, a declarat pentru reporterii din Australia că relaţia cu Jakarta "a avut de suferit", iar "execuţiile sunt nemiloase şi inutile. Nemiloase deoarece Andrew Chan şi Myuran Sukumaran au petrecut mai mult de zece ani în penitenciar înainte să fie executaţi şi inutile pentru că aceşti doi tineri australieni puteau fi complet reabilitaţi în închisoare", citează Al Jazeera.
Între timp, executarea celui de-al nouălea narcotranficant condamnat, filipineza Mary Jane Veloso, a fost amânată în ultimul moment, marţi seara, după ce o persoană suspectă de recrutarea ei s-a predat poliţiei din Filipine, precizează sursa.
Andrew Chan şi Myuran Sukumaran sunt cetăţeni australieni şi au fost arestaţi, în 2005, alături de alte şapte persoane, într-un dosar de trafic de heroină. Membrii reţelei au fost reţinuţi când încercau să transporte, din Indonezia spre Australia, 8,3 kilograme de heroină.
Acuzaţiile de corupţie, la adresa justiţiei de la Jakarta, se referă la faptul că judecătorii care au pronunţat sentinţele în cazul celor doi australieni ar fi cerut mită ca să dicteze pedepse mai uşoare. Unul dintre magistraţii implicaţi în acest scandal a negat orice implicare din exterior sau tentativă de mită, arată BBC.