Schimbările climatice, atacurile cibernetice şi lipsa de economii, de resurse a persoanelor aflate în prag de pensionare reprezintă cele trei mari provocări cărora trebuie să le facă faţă industria asigurărilor în prezent şi în viitor.
Adrian Marin, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) şi director executiv al Generali România, a declarat, ieri, în cadrul conferinţei anuale a Insurance Europe - Federaţia asigurătorilor şi reasigurătorilor din Europa, că industria asigurărilor din Europa trebuie să găsească soluţii pentru a gestiona mai bine provocările cu care se confruntă. Asigurarea resurselor pentru combaterea efectelor catastrofelor naturale din urma schimbărilor climatice, necesitatea unei sustenabilităţi a întregului sistem european din acest domeniu de activitate şi inovarea în industria asigurărilor trebuie să constituie priorităţi pentru asigurători şi reasigurători în perioada următoare, a menţionat Adrian Marin.
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis un mesaj participanţilor la conferinţă în care susţine că piaţa românească de asigurări a cunoscut o evoluţie interesantă în ultimele decenii. În mesajul transmis de Klaus Iohannis se arată: "Putem spune că, în prezent, avem o piaţă mai competitivă, pregătită să facă faţă provocărilor, să adopte atitudini ferme şi să solicite mai multă responsabilitate şi transparenţă din partea autorităţilor".
Preşedintele ţării consideră că toate companiile au nevoie de un mediu de afaceri prietenos pentru a se dezvolta şi a prospera şi că investitorii trebuie să beneficieze de predictibilitate economică şi stabilitate instituţională. Klaus Iohannis afirmă că dezvoltarea durabilă poate fi construită numai pe responsabilitate economică, respect reciproc şi profesionalism.
Domnia sa menţionează că situaţia actuală a pieţelor financiare din Europa, incluzând asigurările, evidenţiază faptul că sectorul financiar se află la o răscruce şi este esenţială o consolidare a rolului pieţelor financiare, în contextul schimbărilor din peisajul geopolitic, tehnologic şi financiar.
Klaus Iohannis susţine: "Asigurările reprezintă sectorul cel mai familiarizat cu modul în care prevenirea şi reducerea riscurilor reprezintă contribuţii esenţiale la buna funcţionare a societăţii, care se bazează pe asigurări sustenabile, investiţii responsabile şi pieţe reziliente. Când vorbim despre Piaţa Unică Europeană, este important să avem în vedere şi diferenţele la nivel de sisteme naţionale. Şi este esenţial să înţelegem modul în care aceste diferenţe ar putea genera bariere, dar şi oportunităţi.
Sunt un promotor consecvent al convergenţei economice europene şi al bunei guvernări, ca fundament al dezvoltării economice, stabilităţii politice şi securităţii. Autorităţile de reglementare, ca şi mediul de afaceri, ar trebui să fie pe deplin conştiente de avantajele unui dialog onest, drept condiţie esenţială în luarea de decizii".
Preşedintele afirmă că provocarea majoră a generaţiei noastre este revoluţia digitală, pentru care sunt necesare nu doar reglementări inteligente şi structuri flexibile, ci şi instrumente de lucru noi, mai bine adaptate.
În privinţa tehnologiilor financiare, deşi Klaus Iohannis a remarcat creşteri record la nivel de activitate şi de investiţii, se declară nemulţumit de educaţia financiară precară, stare ce există atât în economiile emergente cât şi în statele cu pieţe financiare dezvoltate. De aceea, domnia sa a solicitat autorităţilor şi industriei financiare sprijinirea şi promovarea educaţiei financiare, care să fie adaptată la economia de piaţă modernă.
• Firmele de asigurare au plătit jumătate din totalul despăgubirilor acordate în urma catastrofelor naturale din 2018
Andreas Brandstetter, preşedintele Insurance Europe şi director economic al grupului UNIQA, a declarat că aceste zile, în care se desfăşoară pe continent alegerile europarlamentare, sunt foarte importante pentru federaţia pe care o conduce şi că industria asigurărilor aşteaptă cu nerăbdare să lucreze cu viitoarea Comisie Europeană, care va începe activitatea în luna noiembrie, şi cu Parlamentul European pentru a contribui la reglementarea care protejează consumatorii şi care va permite creşterea competitivităţii şi diversificarea produselor pentru clienţii din acest domeniu.
Andreas Brandstetter a spus: "Există trei mari provocări cu care se confruntă societatea de astăzi - catastrofele naturale cauzate de schimbările climatice, atacurile cibernetice asupra bazelor de date ale companiilor din domeniul asigurărilor şi lipsa de economii şi de resurse financiare pentru persoanele de vârsta a treia sau aflate în prag de pensionare. Ajutarea societăţii să depăşească aceste provocări prezintă oportunitatea prioritară pentru industira asigurărilor. În acelaşi timp, ne dorim o reglementare modernă, clară, adaptată societăţii actuale, cu privire la industria asigurării. Avem nevoie de reguli mai stricte decât cele pe care le-am avut în trecut, deoarece noi reprezentăm cel mai mare investitor instituţional din Europa şi trebuie să protejăm viitorul a milioane de asiguraţi. Iar pentru stabilirea noilor reglementări este necesar să continuăm dialogul cu factorii de decizie, atât la nivel european, cât şi la nivel naţional. Numai în urma acestui dialog, printr-o acţiune comună, industria asigurărilor poate contribui la viitorul unei Europe sustenabile".
Referitor la cele trei provocări, preşedintele Insurance Europe a menţionat că membrii federaţiei europene plătesc, zilnic, la nivel continental, 2 miliarde de euro beneficii rezultate din contractele de asigurare şi pensii private şi manageriază acţiuni în valoare de peste 10 trilioane de euro, ceea ce reprezintă 60% din bugetul Europei. În privinţa pensiilor, la nivelul Uniunii Europene, valoarea totală a acestora se ridică la peste 2 trilioane de euro, cu o diferenţă de 37% între valoarea pensiilor plătite bărbaţilor şi pensiile plătite femeilor.
Numai în 2018, jumătate din despăgubirile acordate pentru pagubele provocate de catastrofele naturale au fost acoperite din asigurările încheiate cu membrii Insurance Europe, care susţin financiar şi acţiunile menite să combată schimbările climatice şi care au ca scop protejarea mediului înconjurător, a precizat preşedintele federeaţiei europene a asigurătorilor şi reasigurătorilor.
• Reguli mai stricte pentru acoperirea riscurilor reale
Andreas Brandstetter a afirmat că pentru realizarea unei Europe sustenabile este necesar un efort conjugat al industriei financiare şi sectoarelor private, societăţii civile şi factorilor de decizie. Domnia sa a spus că pentru asigurarea sustenabilităţii trebuiesc luate trei măsuri: o clasificare clară a activităţii fără scoietăţi care susţin că protejează mediul deşi în realitate nu o fac, capitalurile, conform Directivei europene Solvency II, să reflecte riscurile reale şi opţiuni clare pentru consumatori pentru ca aceştia să aleagă ţinând cont de criteriile ESG (mediu, social şi guvernanţă).
Referitor la Directiva europeană Solvency II, Insurance Europe consideră că actul normativ trebuie actualizat şi să reflecte riscurile reale pe termen lung.
Andreas Brandstetter a punctat: "Industria asigurărilor nu proteja societate cu reguli şi venituri din trecut. Trebuie să avem reguli sănătoase, care să ne ajute să ne dezvoltăm, să ne atingem scopurile şi să oferim beneficii clienţilor. De aceea viitoarea componenţă a Comisiei Europene şi a Parlamentului European pot reprezenta o oportunitate pentru a avea reguli noi în domeniul inovaţiei pe piaţa asigurărilor. Regulile viitoare nu trebuie nici să subestimeze, dar nici să supraestimeze riscurile, ci trebuie să se refere la riscurile reale cu care se confruntă industria asigurărilor".
Reprezentanţii principalelor companii din domeniul asigurărilor au reiterat problemele cu care se confruntă industria de profil şi necesitatea luării unor decizii împreună cu conducerea politică a Uniunii Europene şi cu autorităţile din fiecare stat membru.
Ei au arătat că viitoarele produse oferite de industria asigurărilor trebuie să fie mai simple şi că totul se va schimba datorită aşteptărilor sporite ale clienţilor care îi vor alege pe asigurătorii sau reasigurătorii care vor oferi cea mai mare valoare consumatorilor.