Industria Horeca, în parteneriat cu instituţiile statului, caută permanent soluţii pentru a atrage mai mulţi angajaţi români, dar şi străini, în locaţiile din industria ospitalităţii, unde este o acută lipsă de forţă de muncă, a afirmat secretarul general al Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România, Corina Martin.
Potrivit Agerpres, asociaţia patronală RESTO Constanţa a organizat, azi, o sesiune de dialog între operatori Horeca, membri ai asociaţiei şi reprezentanţi ai ITM, Inspectoratul General pentru Imigrări şi AJOFM.
"Încă de dinainte de pandemie, industria noastră a semnalat nevoia majoră de forţa de muncă, dar pandemia a accentuat această nevoie, ceea ce ne-a reorientat către atragerea de angajaţi străini, în special (dar nu numai) din bazinul ţărilor asiatice. Numai că legislaţia ce guvernează acest proces de angajare a cetăţenilor străini este una care, din punctul nostru de vedere, trebuie modificată şi îmbunătăţită - inclusiv în interesul angajatorului român şi nu doar în cel al angajatului. Sunt însă şi multe aspecte legate de faptul că sunt termene mari de programare şi aşteptare pentru obţinerea dreptului de muncă şi a vizelor pentru intrarea în România pentru această categorie de personal", a precizat Corina Martin.
Potrivit acesteia, odată intraţi în România, aceşti angajaţi sunt tentaţi să plece către alte ţări din UE, un alt aspect în dezavantajul antreprenorului român, care a suportat cheltuieli în vederea aducerii lor în România şi angajării lor, procesarea pentru obţinerea dreptului de muncă, a vizei, a permisului de şedere ş.a.m.d., relatează Agerpres.
"Considerăm că trebuie să modificăm legislaţia muncii, astfel încât angajatorii din Horeca să poată să recruteze şi să angajeze mai uşor forţa de muncă din străinătate şi să nu trebuiască reluată, de la capăt, întreaga procedură, în cazul angajării în altă locaţie - din moment ce acel angajat se află deja în România, are deja drept de muncă şi ar renunţa, astfel, să părăsească România, către o altă ţară europeană, dacă simplificăm procedurile de reangajare în altă societate comercială. Ne dorim, de fapt, ca în locaţiile din industria ospitalităţii din România să avem suficientă forţă de muncă, integrată şi pregătită, pe măsura necesităţilor dezvoltării industriei", a adăugat secretarul general al Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2024, 11:43)
Soluția este una singură și simplă - să-i plătiți decent pe angajații români nu cu acele salarii de mizerie. Oricum, asiaticii în marea lor majoritate vin în România croiți să ajungă în tările vest-europene.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2024, 14:00)
La restaurant sunt prețuri ca în Italia, bacșiș cel puțin 10%, angajați plătiți prost și patroni bogați.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2024, 15:24)
normal ar fi ca angajatul sa fie mai bogat ca patronul, corect? capitalism adevarat, ce mai..
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2024, 17:19)
Nu ar fi normal. Nici nu se întâmplă ca "angajatul" (toți angajații) să fie mai bogat(bogați). Eu zic că mai sunt și alții în firmă în afară de ospătari, de exemplu, dacă nu credeți, întrebați.