INDUSTRIA NAŢIONALĂ DE APĂRARE ÎN SUFERINŢĂ Armata - măşti fabricate în România, armament din import

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 7 mai 2020

Programul de înzestrare a Armatei ocoleşte industria naţională de apărare susţine senatorul Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinte al Pro România, fost ministru al Apărării Naţionale. Deşi statul achiziţionează armament şi tehnică militară, industria de apărare din România nu are nicio comandă în acest an din partea Ministerului Apărării Naţionale sau din partea Guvernului, a arătat Ţuţuianu în cadul unei conferinţe de presă.

Senatorul Adrian Ţuţuianu a spus: "Problema de fond este că industria de apărare din România nu are comenzi în acest an. Deşi facem achiziţii mari de armament, chiar şi pentru perioada aceasta de criză, industria naţională nu este parte a vreunui proiect. Practic, Guvernul României e la cumpărături. Cumpără de pe piaţă şi nu îl interesează să se deblocheze sectorul naţional. Din păcate nici guvernele anterioare (n.r. - într-unul dintre ele, guvernul condus de premierul Mihai Tudose, Ţuţuianu a fost ministru al Apărării Naţionale) nu au dorit să facă acest lucru şi a fost un motiv de conflict între mine şi Liviu Dragnea".

El a adăugat că a discutat cu reprezentanţii angajaţilor din industria de apărare care i-au spus că situaţia la nivel naţional este foarte grea, că nu sunt comenzi şi doar 0,3% din capacitatea de producţie este acoperită în acest an.

"Am văzut că a fost domnul Orban la Dragomireşti (n.r. - judeţul Dâmboviţa). Partea bună este că producem măşti la Dragomireşti, partea rea e că sunt produse cu materiale care sunt importate, nu se fabrică cu nimic din România ceea ce intră în componenţa unei asemenea măşti. Am discutat cu sindicaliştii din industria de apărare. Aveau programată o întâlnire cu domnul Orban să discute despre problemele grave pe care le are industria de apărare, nu doar în Dâmboviţa. Vă dau o cifră, de la sindicate, doar 0,3% din capacitatea de producţie a acestor societăţi este acoperită în acest an. Nu sunt bani pentru plata nucleului, ştiţi ce înseamnă nucleu, cei care trebuie să fie în orice condiţii la muncă, decât până în luna iunie", susţine Ţuţuianu.

Fostul ministru al Apărării a precizat că la Uzina Mecanică Mija numărul de salariaţi s-a redus la jumătate faţă de 2016, la Uzina Automecanica Moreni există lucrări de reparaţii comandate de MApN, dar foarte puţine, iar la Dragomireşti doar 15 angajaţi lucrează la producţia de măşti, activitatea de bază a uzinei fiind în stand-by.

Situaţia prezentată de Ţuţuianu corespunde celei pe care Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor din Industria de Apărare, a relatat-o recent pentru Ziarul BURSA.

Liderul sindical ne-a spus: "Nu vreau să fiu apocaliptic, dar vom ajunge la disponibilizări masive în industria de apărare şi în cea aeronautică, dacă nu se vor aplica urgent următoarele măsuri reale: 30% din totalul comenzilor să fie făcute către fabricile de armament de către Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne; realizarea offsetului în proporţie de 100%; finanţare începând cu data de 01.06.2020, conform Legii nr 232/2016, privind organigrama de avarie; dezvoltarea unui centru de cercetare şi profitul companiilor publice din domeniu să rămână la acestea pentru realizarea de investiţii. Pe lângă toate acestea, este nevoie de investiţii de maximum 350 milioane euro în următorii zece ani şi de o politică agresivă de export pentru recucerirea pieţelor pe care industria naţională de apărare a fost activă în trecut".

Sindicaliştii din industria naţională de apărare urmează să se întâlnească, până în 15 mai, cu Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, pentru a găsi o soluţie în vederea demarării activităţii în acest domeniu. Amintim că majoritatea fabricilor de armament din ţara noastră se află în subordinea Ministerul Economiei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce se intimplă cu pesiile speciale. Iar și-au făcut parte, excrocii de la Curtea Constituțională! Nu le ajunge ce salarii au și ce pensii au . Fac la fel ca în 2008-2009, cînd au tyăiat salariile cu 25%, la toaă lumea, dar lor nu.Niste nemernici privilegiați!!!!.....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb