Industria siderurgică din China, în criză

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 septembrie 2022

Industria siderurgică din China, în criză

Piaţa oţelului din China, puternic afectată de restricţiile impuse în perioada pandemiei de Covid-19, dădea semne de redresare în 2022, însă multe alte obstacole stau acum în calea recuperării acesteia, atât pe termen lung, cât şi pe termen scurt, conform unei analize a site-ului american Metal Miner, preluată de oilprice.com. Potrivit sursei, penele de curent şi cererea redusă de produse siderurgice, determinată de criza construcţiilor din ţară împiedică creşterea.

Mai mult, în contextul dat, este afectată aprovizionarea cu materii prime critice pentru industria siderurgică, precum cărbunele cocsificabil şi minereul de fier.

Sursa menţionează că extindereea infrastructurii influenţează semnificativ consumul de oţel al Chinei, însă din cauza încetinirii economiei post-Covid-19 şi a agravării crizei imobiliare din ţara asiatică, domeniul siderurgic nu şi-a revenit aşa cum era anticipat.

Conform presei locale, Li Ganpo, fondatorul şi preşedintele Hebei Jingye Steel Group din China, spune că prognozele industriei siderugice arată prost şi a avertizat, în urmă cu câteva săptămâni, că aproape o treime din fabricile de oţel din China ar putea intra în faliment, ceea ce ar duce la întreruperi masive ale lanţului de aprovizionare cu oţel.

Băncile, afectate de situaţia de pe piaţa oţelului din China

Criza imobiliară din China nu a afectat doar dezvoltatorii din domeniu şi producătorii de oţel, ci chiar şi băncile, potrivit AG Metal Miner, care precizează: "Anterior crizei, fabricile de oţel din China - cel mai mare producător şi consumator de oţel şi produse conexe din lume - dădeau pieţei, în mod normal, peste un miliard de tone, adică aproximativ jumătate din producţia globală. Acum, această cantitate pare o amintire îndepărtată, ceea ce afectează furnizorii de minereu de fier din ţări precum Argentina şi Brazilia.

Cel mai important bun exportat de Australia, minereul de fier, este afectat de încetinirea economiei chineze. Experţii estimează că, din acest motiv, preţurile minereului de fier vor scădea cu 50% în 2023, odată cu adâncirea crizei imobiliare din China.

Analiza menţionează că, acum, consumatorii din China fie nu mai cumpără case noi, fie nu mai iau credite pentru locuinţe, ceea ce reprezintă o problemă pentru sectorul bancar.

Guvernul chinez caută soluţii

Banca Populară a Chinei (banca centrală de la Beijing) a anunţat câteva măsuri precum reducerea dobânzilor ipotecare, însă, cu toate acestea, mulţi analişti consideră că reducerea a venit cam târziu, iar condiţiile de pe pieţe nu se vor îmbunătăţi în perioada care a mai rămas din 2022.

Oţelăriile au fost cândva motoarele expansiunii economice a Chinei, dar acum condiţiile s-au deteriorat până la punctul în care multe fabrici din domeniu sunt pe cale să se închidă din cauza lipsei de cumpărători de oţel.

Mai mult, un val de căldură care a afectat mai multe părţi ale Chinei a dus la raţionalizarea energiei electrice, ceea ce a dus la închiderea temporară a unor fabrici de oţel din China. Aproximativ 20 de fabrici de oţel din regiunile de sud-vest ale Chinei şi-au suspendat operaţiunile, notează sursa citată.

Guvernele locale nu au dat deocamdată vreun semn de intervenţie prin pachete de salvare.

Spre deosebire de criza pieţei imobiliare din 2015, preşedintele chinez Xi Jinping pare acum reticent să lanseze un pachet de stimulente financiare care să susţină cheltuielile pentru infrastructură şi, în mod indirect, relansarea sectoarelor oţelului şi minereurilor, iar acest lucru lasă un spaţiu de manevră limitat pentru producătorii de oţel.

(Articol preluat din Revista BURSA Constructiilor)

China a fost cel mai mare producător global de oţel în iulie 2022, cu 81,4 milioane de tone, cantitate în scădere cu 6,4% faţă de aceeaşi lună din 2021, potrivit datelor World Steel Association. Urmează India, cu 10,1 milioane de tone (+3,2%), Japonia - cu 7,3 milioane de tone (-8,5%), SUA - cu 7 milioane de tone (-6,4%), Rusia, cu o producţie estimată de 5,5 milioane de tone (-13,2%), Coreea de Sud - cu 6,1 milioane de tone (-0,6%), Germania - cu 3 milioane de tone (-2%), Turcia - cu 2,7 milioane de tone (-20,7%), Brazilia - cu 2,8 milioane de tone (-8,7%), Iran - cu 2 milioane de tone (+34,1%).

............................................................

World Steel Association: Producţia mondială de oţel brut a fost de 149,3 milioane de tone în iulie 2022, în scădere cu 6,5% faţă de iulie 2021. Africa a produs 1,2 milioane de tone în iulie 2022, în scădere cu 5,4% faţă de iulie 2021; Asia şi Oceania - 110,1 milioane de tone (-5,2%), UE - 11,7 milioane de tone (-6,7%), restul Europei - 3,5 milioane de tone (-16,5%), Orientul Mijlociu - 3,2 milioane de tone (+24,2%), America de Nord - 9,6 milioane de tone (-5,4%). Rusia şi alte ţări CSI + Ucraina au produs 6,4 milioane de tone (-29,1%), iar America de Sud - 3,6 milioane de tone (-7,8%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb