PNL propune impozitarea progresivă a pensiilor speciale cu procente cuprinse între 10% şi 95%. Liberalii au ajuns la concluzia pe care au evitat-o cât au putut la sfârşitul anului trecut şi începutul anului 2020: impozitarea pensiilor speciale este o necesitate şi nu un moft al celor din USR sau UDMR. Deputatul Florin Roman şi senatorul Daniel Fenechiu, liderii grupurilor PNL din cele două Camere ale Parlamentului, au depus, ieri, amendamente la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 29/2020 privind unele măsuri economice şi fiscal-bugetare. prin care propun impozitarea pensiilor necontributive.
Florin Roman a spus: "Este vremea solidarităţii şi a constrângerilor pentru toată lumea, inclusiv a celor care, beneficiind de pensii speciale, pot contribui la efortul financiar de care avem acum, atât de multă nevoie. (...) În categoria pensiilor speciale supuse impozitării progresive am introdus: parlamentarii şi funcţionarii parlamentari, magistraţii şi personalul auxiliar, inclusiv judecătorii CCR, funcţionarii Curţii de Conturi, Avocatul Poporului, personalul navigant, personalul diplomatic. Nu intră în categoria impozitării progresive poliţiştii şi militarii, beneficiari ai unor pensii militare".
Excluderea militarilor şi poliţiştilor din categoria pensionarilor ale căror venituri speciale vor fi impozitate ne arată că modificarea legislativă propusă de liberali nu va aduce prea multe venituri la bugetul de stat. Anul trecut, peste 150.000 de militari şi poliţişti au beneficiat de pensii speciale. În categoria acestora sunt incluşi toţi angajaţii, indiferent dacă sunt militari din teatre de operaţiuni sau funcţionari de birou, preoţi ai Ministerului Apărării, toţi angajaţii Internelor, nu doar poliţiştii, jandarmii, pompierii, gardienii din închisori. De asemenea, tot la această categorie intră şi angajaţii serviciilor secrete.
Restul pensiilor speciale la care se referă proiectul liberalilor sunt doar 9312 şi scot anual din bugetul statului peste un miliard de lei. Cele 150.000 de pensii speciale ale militarilor înseamnă anual un efort bugetar de opt miliarde lei, ceea ce duce tot sistemul de pensii speciale la o încărcare bugetară de 2 miliarde euro anual. Cei mai mulţi pensionari îi are Ministerul de Interne - peste 83.000. SRI se apropie de plata a 10.000 de pensionari, între care se află şi cei care au făcut parte din fosta Securitate, la care calculul pensiei a fost actualizat anual.
În aceste condiţii, există pericolul ca legea respectivă să nu treacă de controlul de constituţionalitate al CCR, tocmai din cauza discriminării introduse între pensiile speciale, neexistând o impozitare progresivă pentru toate aceste venituri.
• 2 miliarde euro - efortul bugetar anual pentru plata pensiilor speciale
Liderul deputaţilor liberali a mai arătat că economiile rezultate din impozitarea pensiilor speciale vor merge către achiziţionarea de aparatură medicală, echipamente şi materiale sanitare, dar şi pentru stimularea financiară a personalului aflat în "prima linie a războiului cu epidemia de coronavirus" - medici, asistenţi, poliţişti, armata, jandarmi, pompieri, ambulanţieri, biologi şi bio-chimişti, personal de triaj, de la IGSU sau funcţionari ai serviciilor sociale din primării, care asigură alimentele şi medicamentele necesare la domiciliu pentru vârstnici.
Roman precizează că propunerea vizează impozitarea cu 10% a pensiilor speciale între 2.001-4.000 lei, cu 60% a celor cuprinse între 4.001-7.000 lei şi cu 95% a celor care depăşesc cuantumul de 7.000 lei.
Florin Roman a mai spus: "Am optat pentru varianta impozitării progresive, motivată de starea de urgenţă, pentru a nu intra în conflict constituţional cu decizii ale CCR, care interzic eliminarea totală a acestui tip de privilegii. În plus, amendarea legii de modificare a OUG poate trece maxim într-o săptămână de Parlament, dacă există voinţă politică".
Imediat după anunţul făcut de liderii parlamentarilor liberali, Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, a declarat, în nume personal, pentru Ziarul BURSA: "Impozitarea progresivă trebuie aplicată în general. Nu întamplător eu am propus o taxă de solidaritate, care să înceapă de la un prag, să zicem de 8000 lei, şi de la care să fie exceptaţi cei care lucrează în domeniul medical şi cei care asigură ordinea publică. Aceste excepţii să fie pe perioada crizei".
Ionuţ Dumitru, economist şef în cadrul Raiffeisen Bank, ne-a spus: "Efortul bugetar privind plata acestor pensii speciale este foarte mare, de aproape 2 miliarde euro pe an. Avem şi o problemă privind echitatea acordării acestor pensii speciale. Acum, când societatea este încercată din mai multe puncte de vedere - al sănătăţii, economic, social, financiar - pe agendă publică trebuie să existe şi o discuţie privind echitatea acestui sistem de pensii. Din punctul meu de vedere, nu există un criteriu mai corect decât contributivitatea la sistemul de pensii. Dacă nu ai cotizat mult sau chiar deloc - aşa cum am văzut în multe cazuri - nu ai drepturi la o pensie mare, nici măcar specială. Fără îndoială că în acest caz vorbim despre o decizie politică, luată într-un astfel de moment. Renunţarea la sistemul pensiilor speciale a fost trecută în acordurile cu Fondul Monetar Internaţional şi cu Comisia Europeană, încheiate în timpul crizei economice din perioada 2008-2010. După ce acele acorduri au expirat, din păcate s-a revenit la sistemul pensiilor speciale, iar numărul şi cuantumul acestora au fost majorate constant".
• Măsură luată sub spectrul contracţiei încasărilor bugetare?
Liderul USR, deputatul Dan Barna, a reamintit că formaţiunea sa politică a depus un proiect asemănător înaintea celui depus de liberali. Barna a declarat: "Salutăm decizia PNL de a depune, la câteva ore după USR, un proiect de lege privind impozitarea pensiilor speciale. Vrem să credem că, măcar pe acest subiect, nu este vorba despre concurenţă politică, ci despre o nevoie reală de a regla una dintre cele mai mari nedreptăţi din societatea românească actuală. De asemenea, credem că şi colegii de la PNL au în vedere faptul că statul are nevoie de toate resursele disponibile pentru a depăşi cu bine criza de sănătate publică şi previzibila criză economică".
USR a depus marţi un proiect de lege pentru impozitarea cu 90% a pensiilor speciale, definite ca pensii suplimentare faţă de pensia contributivă.
Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila a amintit că Uniunea a depus anul trecut un proiect de lege privind impozitarea pensiilor speciale şi aşteaptă susţinerea tuturor forţelor politice parlamentare, inclusiv a USR, pentru acest act normativ.
Cseke Attila a spus: "Considerăm că sistemul veniturilor din România, finanţate din fonduri publice, este distorsionat, atât în cazul salariilor, cât şi în cel al pensiilor. Niciun venit plătit din bani publici nu trebuie să fie mai mare ca indemnizaţia netă al preşedintelui ţării".
Iniţiativa liberalilor vine în contextul în care ne vom confrunta cu o contracţie economică, pe fondul pandemiei, contracţie ce se va resimţi şi la nivelul încasărilor bugetare. De altfel, referitor la încasări, premierul Ludovic Orban s-ar fi referit la scăderea lor în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu reprezentanţii patronatelor din domeniul transporturilor de mărfuri şi de persoane.
Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România, a spus, pentru Ziarul Bursa, la finalul întâlnirii din urmă cu două zile: "Premierul Ludovic Orban şi-a notat solicitarea noastră, dar ne-a transmis că bugetul este limitat şi că să fim conştienţi că încasările bugetare vor fi mai mici cu 40% în cursul acestui an faţă de 2019".
Referitor la acest aspect, Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank, fost şef al Consiliului Fiscal, ne-a declarat: "Nu ştiu dacă vor scădea încasările bugetare cu 40%, deoarece primul lucru incert cu care ne confruntăm este cât de mare va fi contracţia economică şi cât de mult va dura ea. Totul depinde de evoluţia pandemiei. Mă aştept însă la o contracţie a încasărilor bugetare comparativ cu anul trecut, prin prisma contracţiei economice".
Circumscrisă acestor aspecte, iniţiativa parlamentarilor liberali pare a fi fost impusă de Palatul Victoria. Pentru că nu se poate explica altfel faptul că senatorii şi deputaţii PNL vor abia acum impozitarea pensiilor speciale, deşi puteau să propună acest proiect legislativ a doua zi după instituirea stării de urgenţă de către preşedintele Klaus Iohannis.
1. NWO
(mesaj trimis de marin în data de 02.04.2020, 14:22)
PAI DA, TREBUIE PASTRATA STRUCTURA GLOBALISTA "HUNGER GAMES" ! ELITELE SUS, FORTELE DE ORDINE ABUZIVE SI CAT MAI MULTE - SE VOR ANGAJARI REPIDE AM AUZIT - LA MIJLOC SI SCLAVII INJUMATATITI LA BAZA - ADICA NOI! O ROOOMMAAAANIEEE NOOORMALAAAA....
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Catalin C în data de 02.04.2020, 20:12)
Eu nu aș amesteca Armata în categoria "forțe de ordine abuzive".
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2020, 22:04)
Da, armata este buna 24 ore din 24 la revolutii, in Irak, in Afganistan, la antrenamente cu avioane MIG 21 vechi de 40 ani, la spitalul din Suceava, adica acolo unde este riscant si se poate muri dupa care pensiile din armata sunt prea mari, cam cat ale fostilor angajati de la metrou (doar ca cei de la metrou "au contribuit" pe cand militarii nu au contribuit pentru ca asa a fost constituit sistemul iar pentru contributii mai mari armata, adica tot bugetul national pentru ca de acolo vin banii, ar fi trebuit sa suporte salarii mai mari dar a ales sa nu o faca fiind mai putin costisitor sa mearga pe varianta pensiilor de serviciu care acum sunt reprosate militarilor si nu celor care au gandit acest sistem)!
Sigur, se va spune ca "astea sunt obligatiile armatei" si voi raspunde ca da, sunt obligatiile armatei dar in acelasi timp armata are si drepturi pe care si le-a castigat indeplinindu-si obligatiile. Altii au ales sa fuga atunci cand moartea le-a suras. Militarii au ramas pe pozitii la revolutie, in Iraq, in Afganistan si chiar si atunci cand MIG-ul vechi de 40 ani ara pamantul in picaj necontrolat.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2020, 15:25)
Toate partidele stiu sa mareasca salarii si pensii pentru ei si fortele de ordine,sa-i apere pe ei.De ce pentru unii salarii si pensii speciale si pe deasupra si ani de lucru redus.Numai niste nesimtiti pot sa aplice asemenea masuri.
2.1. Uite (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Dasta în data de 02.04.2020, 17:53)
N-are ursu coada , ne vedem in toamna baieti, vedem cum nici amenzile nu au efect
3. Orwell
(mesaj trimis de Alex în data de 02.04.2020, 19:03)
All animals are equal, but some animals are more equal than others
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Catalin C în data de 02.04.2020, 20:15)
There is no equality in life. It's just the equality of opportunity of people.
4. Inechitabil este titlul articolului
(mesaj trimis de Catalin Costea în data de 02.04.2020, 20:09)
Dragă George Marinescu, în baza cărui raționament propriu ai decis să pui un astfel de titlu? Facem informare sau manipulare ieftină? În articol sunt doar înșiruiri de opinii ale altor persoane, mulți neavizați (Ionuț Dumitru își tot dă cu părerea despre toate categoriile de pensii deși nu mai lucrează la Consiliul Fiscal de mult, în ianuarie accepta că pensiile se pot mări), sau de persoane politice care au cu totul alt scop decât cel al echității sociale (UDMR...). Cunoști ceva despre activitatea reală a unui militar de carieră? Știi ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a ajunge la o pensie de 7-8.000 lei? Îți asumi (moral) amestecul de informații pe care l-ai facut între pensiile speciale și cele ale militarilor? Nu așa se face jurnalism. Articole de duzină se pot comanda în China, mult mai ieftin.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2020, 23:11)
În afară de pensiile militarilor trebuie să fie anulate, desfiinţate toate pensiile speciale. Celelalte structuri militarizate, cei care în timp de pace distrugeau familii, omorau cetăţeni români, înainte de 1989 şi până în prezent, primesc pensii speciale pentru faptele comise. Niciun politician din românia de azi nu o să atingă de aceste pensii nesimţite, deoarece atât ei, cât şi cercurile lor dubioase sunt protejate de aceste structuri militarizate. Inginerul financiar Florin spune, că nu se duce prea mulţi bani la buget după impozitare. Are dreptate, mai bine rămâne la băieţii structurilor militarizate. Vin alegerile!
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2020, 15:50)
Domnule GM, va rog sa cititi textul OUG 57/2015, art. 40. La inceputul acestui art. se legifereaza ca : Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015, se modifică şi se completează după cum urmează: .............................. .......
Asadar, aceasta ordonanta nu a modificat, completat Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, IN VIGOARE DE LA 1 IAN 2016, ci textul publicat in M. Of.
Asa ca este cert, guvernul securistoid instalat dupa ce a "trebuit sa moara oameni", generalul de plastilina de nedestituit, si femeia pe care nici Terente nu ar fi satisfacut-o ce a bulversat financiar o tara intreaga, au taiat destul de la militari. Fara niciun temei legal. Furaciune, furaciune.
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.05.2020, 12:42)
Ce politicieni au curajul sa propuna macar >PENSII PE BAZA COTRIBUTIVITATII !?