Doar o săptămână a trecut de când a fost anunţat un nou program de relaxare cantitativă în Statele Unite, cu o valoare nominală de 700 de miliarde de dolari. Ulterior acesta a fost "extins" cu 100 de miliarde, prin includerea, din nou, a obligaţiunilor ipotecare sub "umbrela" tiparniţei.
Apoi au fost anunţate programe de salvare suplimentare pentru sectorul bancar, dar şi cumpărarea obligaţiunilor municipale prin tipărire.
Cu toate acestea, efectele au fost nule. Bursele şi piaţa creditului şi-au continuat prăbuşirea, în ciuda achiziţiilor deosebit de agresive ale Fed-ului. Conform datelor oficiale, Federal Reserve a achiziţionat prin tipărire titluri financiare de 337 de miliarde de do-lari, adică aproape jumătate din noul program de relaxare cantitativă.
Mai mult, efectele au fost nule şi din punct de vedere al relaxării condiţiilor de creditare pentru economia reală. Dimpotrivă, costurile de finanţare au crescut accelerat atât pentru companiile cu rating speculativ, cât şi pentru companiile cu rating investiţional.
În aceste condiţii şi sub presiunea căderii accelerate a pieţelor futures, unde a fost oprită, din nou, tranzacţionarea, Federal Reserve a decis că infinitul este doar un cuvânt fără semnificaţie şi a anunţat programe suplimentare de "stimulare".
Agenţiile de ştiri au scris că este vorba despre "un program nelimitat de relaxare cantitativă", care include şi achiziţia obligaţiunilor companiilor, atât de pe piaţa primară cât şi de pe piaţa secundară.
Programele Primary Market Corporate Credit Facility (PMCCF), pentru emisiunile de obligaţiuni corporate pe piaţa primară, şi Secondary Market Corporate Credit Facility (SMCCF), care are ca scop asigurarea lichidităţii pe piaţa secundară, au ca obiectiv "susţinerea marilor angajatori", după cum se arată în comunicatul de presă de la Federal Reserve.
Tot aici se precizează că banca centrală americană va anunţa, curând, şi un program pentru facilitarea creditării companiilor mici şi mijlocii (Main Street Business Lending Program).
"Intervenţia pe piaţa obligaţiunilor companiilor este un pas fără precedent al Federal Reserve", scrie Bloomberg.
Lista din comunicatul Federal Reserve a fost deschisă prin precizarea că nu mai există limite pentru achiziţiile de obligaţiunilor guvernamentale sau de obligaţiuni ipotecare.
În aceste condiţii, singurele active financiare care nu se află în "coşul" de cumpărături al băncii centrale americane sunt acţiunile companiilor, dar acest ultim pas nu se află, probabil, foarte departe.Interesant este faptul că decizia Fed-ului a fost precedată, cu doar câteva ore, de o ştire Bloomberg, care a inclus avertismentul unui miliardar din sectorul imobiliar comercial.
"Piaţa imobiliară comercială din SUA este în pragul colapsului", a declarat Tom Barrack, despre care Bloomberg spune că este un prieten vechi al preşedintelui Trump. În opinia sa, este iminentă "declanşarea unui efect de domino cu efecte catastrofale pentru economie, dacă băncile şi guvernul nu iau măsuri urgente pentru evitarea incapacităţii de plată a debitorilor".
Decizia băncii centrale americane a fost anunţată înainte deschiderii şedinţei de tranzacţionare de la New York şi a condus la creşterea accelerată a cotaţiilor pentru acţiuni şi obligaţiunile companiilor la deschiderea şedinţei de tranzacţionare.
Din păcate, optimismul a fost de scurtă durată. După numai câteva minute, indicele Dow Jones înregistra o scădere de peste 500 de puncte, până la circa 18.500 de puncte, cu 25% sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.
Înainte de ultima decizie a Federal Reserve, Neel Kashkari, preşedintele Federal Reserve Bank of Minneapolis şi fost oficial al Trezoreriei SUA, a declarat, în cadrul emisiunii "60 minutes" a postului de televiziune CBS, că "Fed-ul a inundat efectiv sistemul cu bani" şi "nu există nicio limită din acest punct de vedere".
Cum pot fi caracterizate astfel de declaraţii? Iresponsabilitate infinită sau pur şi simplu nebunie patentată?
Şi cum vor reacţiona cetăţenii americani atunci când vor realiza, oricât de improbabil pare acest lucru, că nu mai au nimic, deoarece totul a fost "cumpărat" de banca centrală în "schimbul" unor "bani" din nimic?
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.03.2020, 01:50)
Deocamdată în Congres nebunia a fost temperata de democrații care au cerut ca banii tipariti să finanțeze deficitul bugetar pentru ajutoare șomeri, personal medical, municipalități etc si NU prioritar firmele pe care le vrea TRUMP salvate la infinit, căci el le suprapune cu interesul național, ca si liderii germani , mai nou , care si ei au intrat in era deficitelor nelimitate :
interes national= firmele (private) mari X, y, z pentru care se intervine oricat si de oricâte ori.
Nota de plată pentru ..salvarea unor afaceri private .
Vine, si e mai devastatoare decât o epidemie ce ucide bătrânii planetei și pe cei care Dej au afecțiuni grave.
La anul Fed va putea cere expertiză in Venezuela.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.03.2020, 04:36)
deci America se salveaza. ai o propunere, doua / idee / speranta pentru colonii?