Inflaţia a "derapat" semnificativ

Andrada Busuioc
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 decembrie 2005

Inflaţia a ajuns, la finele primelor 11 luni, la nivelul de 8,1%. La nivelul lunii noiembrie, inflaţia a fost de 1,2%, iar rata lunară medie a inflaţiei în acest an este de 0,7% (comparativ cu 0,8% anul trecut). Ca să se încadreze în limita de 8,5% stabilită ca ţintă pentru acest an, în decembrie inflaţia ar trebui să se menţină cît mai jos. Cum luna decembrie este caracterizată, în general, de un puseu inflaţionist datorat creşterii cererii, este posibil ca derapajul "nesemnificativ" de care vorbea guvernatorul BNR, Mugur Isăres-cu, la sfîrşitul săptămînii trecute, să nu fie chiar atît de "nesemnificativ".

Întrucît lunile aprilie şi decembrie sînt, în mod statistic şi tradiţional, lunile cu cele mai ridicate niveluri ale inflaţiei, este aşteptat ca şi luna aceasta inflaţia să depăşească 1%, opinează analis-tul economic Liviu Voinea. Domnia sa crede că în anul curent inflaţia se va situa în jurul a 9%, ceea ce înseamnă o stagnare faţă de anul trecut. "Există un derapaj, însă nu neapărat faţă de ţinta iniţială (rectificată de mai multe ori), ci faţă de anul trecut, de modul în care trebuia să continue şi în acest an dezinflaţia", spune domnul Voinea.

"E neplăcut pentru că anul aces-ta au existat două obiective oarecum contradictorii - inflaţia şi deficitul de cont curent. Spun contradictorii pentru că BNR a ales să utilizeze aprecierea cursului de schimb ca să controleze inflaţia, ceea ce determină creşterea deficitelor externe. Rezultatul a fost că inflaţia se află la un nivel apropiat de cel din 2004, iar deficitul de cont curent a explodat", ne-a declarat domnul Voinea.

Analistul economic spune că nivelul pe care îl va atinge inflaţia în acest an compromite ideea de ţintire a inflaţiei: "Într-un an în care a fost introdusă ţintirea directă, inflaţia este tot mai departe de obiectiv", spune Liviu Voinea.

Comparativ cu luna octombrie, atît preţurile mărfurilor alimentare, cît şi ale celor nealimentare şi serviciilor au crescut cu 1,2 puncte procentuale.

Scăderi de preţuri au fost înregistrate la produsele de morărit (0,8%), citrice şi alte fructe meridionale (0,5%), miere de albine (1,3%), articole medicale (0,3%) şi combustibili (1%). Cea mai însemnată majorare de preţ a lunii noiembrie, comparativ cu luna precedentă, a avut loc în sectorul energiei termice (20%). Alte creşteri semnificative de preţuri au fost înregistrate la produsele alimentare: ouă (14,4%) şi cartof (8,3%) şi la serviciile de transport urban (3,2%) şi telefonie (2%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb