Inflaţia din China a crescut, în luna iulie, până la nivelul maxim al ultimilor zece ani, alimentând speculaţiile potrivit cărora guvernul ar putea majora dobânzile pentru a patra oară anul acesta. Preţurile de consum au crescut cu 5,6% în iulie 2007, după majorarea de 4,4% din iunie, informează Biroul Naţional de Statistică. Analiştii străini aşteptau o inflaţie de 4,6%, însă publicaţia "China Securities Journal" informa, încă de săptămâna trecută, citând surse anonime, că este posibil ca rata inflaţiei să ajungă la 5,6%.
Preţul alimentelor a sporit cu 15,4% în iulie, îndeosebi cel al cărnii, după ce piaţa chineză s-a confruntat cu o criză de carne de porc. În iulie, preţul cărnii a crescut cu 45%, iar cel al ouălor - cu 31%. În plus, a urcat preţul cerealelor, dat fiind că vremea rea a distrus recoltele. Banca centrală se teme că inflaţia de pe segmentul alimentelor se va extinde şi va supraîncălzi economia.
"Este, deocamdată, un fenomen ce se resimte pe piaţa alimentelor, însă banca centrală va continua să fie îngrjorată", susţine Huang Yiping, economist şef pentru Asia în cadrul "Citigroup" Inc., sucursala din Hong Kong. Yiping aşteaptă încă o majorare a ratei dobânzii anul acesta.
, economist principal la "Standard Chartered Bank" Plc din Shanghai, arată că sunt foarte mari şansele ca banca centrală a Chinei să majoreze în curând dobânzile.
În primele şapte luni din 2007, inflaţia din China a fost de 3,5%, peste ţinta stabilită de banca centrală pentru anul în curs: 3%.
Amintim că economia Chinei, a patra din lume, a înregistrat o expansiune de 11,9% în trimestrul al doilea din 2007, faţă de intervalul similar din 2006. Ritmul de expansiune este cel mai rapid din ultimii 12 ani şi are la bază creşterea exporturilor şi a investiţiilor.
Cresc investiţiile străine directe în China
Investiţiile străine directe în China au crescut cu 12,9% în primele şapte luni din 2007, ajungând la 36,9 miliarde de dolari, potrivit cifrelor guvernului de la Beijing.
Cheltuielile efectuate de companiile străine în această ţară au ajuns la 36,9 miliarde de dolari, potrivit Ministerului Comerţului. Numai în luna iulie, investiţiile străine directe au crescut cu 17,8%, la 5 miliarde de dolari.