Inflaţia din Europa accelerează

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 noiembrie 2010

În întreaga UE, inflaţia anuală a fost de 2,3% în octombrie 2010, comparativ cu 2,2% în luna anterioară.

În întreaga UE, inflaţia anuală a fost de 2,3% în octombrie 2010, comparativ cu 2,2% în luna anterioară.

Inflaţia din Europa a accelerat în luna octombrie, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, din cauza creşterii costurilor energiei.

În zona euro, preţurile de consum au crescut cu 1,9% în octombrie 2010, faţă de aceeaşi lună din 2009, după ce, în septembrie, înregistraseră un avans de 1,8%, potrivit anunţului făcut, ieri, de biroul de statistică al Uniunii Europene.

Inflaţia înregistrată luna trecută este cea mai mare de după noiembrie 2008 şi corespunde estimărilor lansate de Eurostat la data de 29 octombrie.

Conform datelor oficiale, preţurile din domeniul energetic au sporit cu 8,5% în octombrie faţă de anul trecut, creşterea fiind cea mai mare consemnată după luna mai. Preţurile de pe piaţa petrolului au urcat cu 12% în ultimele două luni, într-un moment în care economia regiunii a slăbit.

Analiştii consideră că accelerarea inflaţiei în Europa are la bază numai creşterea preţului petrolului. Ascensiunea acestor preţuri determină companiile şi consumatorii să cheltuie mai puţin, ceea ce ameninţă economia cu o slăbire accentuată.

În octombrie, industria serviciilor din Europa a consemnat cel mai redus ritm de expansiune, iar rata şomajului s-a menţinut la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani, în septembrie. Totodată, încrederea inves­titorilor din Germania - cea mai mare economie din Europa, a scăzut.

Potrivit unui sondaj realizat de Banca Centrală Europeană (BCE) şi publicat săptămâna trecută, inflaţia din zona euro va fi, în medie, de 1,5% anul acesta şi în 2011, după care, în 2012, va urca la 1,6%.

BCE urmăreşte să ţină inflaţia din regiune la un nivel mai mic de 2% şi anticipează că presiunile inflaţionis­te pe termen mediu nu vor fi mari.

De menţionat că inflaţia de bază, care exclude costurile volatile, precum cele ale energiei, a urcat la 1,1% în octombrie, în zona euro, de la 1% în septembrie.

Irlanda a înregistrat cea mai mică rată a inflaţiei din UE, în octombrie (-0,8%). Urmează Letonia (+0,9%) şi Slovacia (+1%). România a avut cea mai mare rată a inflaţiei (+7,9%), fiind urmată de Grecia (+5,2%).

Banca Centrală Europeană anticipează că inflaţia din zona euro va rămâne "moderată".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb