Inflaţia din Statele Unite a accelerat în luna iunie, la un nou maxim al ultimilor 42 de ani

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 iulie 2022

Inflaţia din Statele Unite a accelerat în luna iunie, la un nou maxim al ultimilor 42 de ani

Inflaţia de bază din SUA a înregistrat un avans lunar de 0,7% faţă de un avans estimat de 0,6% Inflaţia headline a urcat în ritm lunar cu 1,3% în luna iunie, la o rată anuală record de 9,1%

Indicele preţurilor de consum (CPI) din Statele Unite a crescut cu un ritm lunar din nou peste aşteptări în luna iunie, de 1,3%, după ce în mai, aprilie, şi martie avansul lunar al preţurilor de consum a fost de 1%, şi 0,3%, respectiv 1,2%, conform datelor publicate ieri de Departamentul American pentru Muncă. În februarie, ritmul lunar al inflaţiei a fost de 0,8%, în ianuarie de 0,6%, în decembrie 2021 de 0,5%, în noiembrie de 0,8%, iar în octombrie de 0,9%. Avansul lunar al inflaţiei este aşteptat să decelereze în luna iunie, în condiţiile în care preţurile la combustibili din SUA au scăzut puternic în ultimele două săptămâni.

Rata anuală a inflaţiei a înregistrat o nouă creştere care nu a fost anticipată ca dimensiune, la fel ca rata inflaţiei de bază, cea urmărită de Federal Reserve (Fed) în deciziile de politică monetară, care a surprins din nou în mod negativ. Majoritatea preţurilor de consum au continuat marşul ascendent (chirii - care reprezintă 1/3 din CPI, produse alimentare, energie), ceea ce motivează discursul agresiv al oficialilor băncii centrale americane şi solicită noi măsuri la fel de agresive din partea politicii monetare.

Perspectiva asupra ratei anuale a inflaţiei continuă să prezinte relative părţi pozitive având în vedere că pe parcursul acestui an intră în joc efectul de bază, existând aşteptări pentru o eventuală scădere a ratei anuale. De menţionat totuşi că 6 bănci majore de pe Wall Street au considerat anterior că în martie 2022 a fost înregistrat vârful puseului inflaţionist post-Covid, datele pe luna mai surprinzând însă la fel de negativ. În prezent, inflaţia are un ritm lunar mai mult decât dublu faţă de ciclul economic pre-Covid.

Aceasta a fost a 25-a lună consecutivă de creştere lunară a preţurilor de consum, iar categoriile energie şi servicii au dominat din nou creşterile de preţuri din SUA în luna iunie. Serviciile, excluzându-le pe cele energetice, au înregistrat o creştere lunară a preţurilor de 0,7%, după o creştere de 0,6% în luna mai, de 0,5% în aprilie şi de 0,6% în martie, ceea ce arată presiuni inflaţioniste în continuă extindere.

Totodată, indicele produselor alimentare a avut o creştere lunară de 1,3%, după o creştere de 1,2% în luna mai, o creştere de 0,9% în aprilie şi după alte două creşteri lunare de 1% în martie şi februarie. Evoluţia inflaţiei arată persistenţa presiunilor inflaţioniste şi explică semnalele Fed cu privire la continuarea procesului de majorare agresivă a ratelor de dobândă în ciuda războiului din Ucraina, a sancţiunilor aplicate Rusiei şi a şocului economic asociat.

Economia americană are însă mult mai puţine legături comerciale cu Rusia decât Uniunea Europeană. O potenţială problemă mai mare pentru economia americană o reprezintă posibilitatea scăderii continue a consumului în condiţiile scăderii venitului real disponibil şi faptul că Federal Reserve continuă să fie în urma inflaţiei, în ciuda creşterii pasului majorărilor de dobânzi. De notat totuşi că rata şomajului din SUA rămâne în continuare în zona ce arată o ocupare integrală a forţei de muncă (3,6%), ţinta Fed fiind o creştere uşoară a şomajului şi întărirea condiţiilor financiare din pieţe (scăderea preţurilor activelor).

Rata anuală a inflaţiei din SUA a urcat astfel la 9,1%, de la 8,6% în luna mai, 8,3% în aprilie şi faţă de 8,5% în martie. Acesta a fost un nou record al ultimilor 42 de ani (1980). În februarie, rata anuală a inflaţiei din SUA a fost de 7,9%, iar în ianuarie de 7,5%. Evoluţia ratei anuale a fost puternic peste aşteptările pieţei, care a anticipat o menţinere a ratei anuale la 8,8% pe fondul unui avans lunar anticipat de doar 1,1%.

De menţionat că evoluţia preţurilor de consum din SUA a depăşit aşteptările pieţei în 13 din ultimele 16 luni, iar ultima dată când inflaţia a fost la 9,1% (cât a fost în iunie) rata dobânzii de politică monetară din SUA era la peste 14%.

Piaţa bursieră americană a reacţionat puternic negativ în condiţiile în care indicele inflaţiei de bază din SUA, ce elimină preţuri considerate volatile precum cele la alimente şi energie, a înregistrat o creştere lunară peste estimări, de 0,7% în luna iunie, după un avans de 0,6% în mai şi aprilie şi un avans de 0,3% în martie, de 0,5% în februarie şi de 0,6% în ianuarie. Estimările analiştilor erau pentru un ritm lunar al inflaţiei CORE de 0,6%.

Inflaţia CORE a înregistrat astfel o rată anuală de 5,9% în luna iunie, în uşoară scădere de la 6,0% în luna mai şi 6,2% în aprilie, pe fondul efectului de bază. În ianuarie rata anuală a inflaţiei CORE a fost de 6%, iar în februarie de 6,6%.

Totodată, preţurile altor componente considerate componente de bază au continuat să crească şi să aibă o contribuţie mai mare la avansul indicelui preţurilor de consum, tendinţă ce a început odată cu trimestrul al treilea din 2021. Un exemplu este chiria plătită lunar, care a urcat în luna iunie din nou cu un ritm lunar record pentru ultimii 34 de ani de 0,8%, după o creştere de 0,6% în mai, la o rată anuală de 5,6% de la 5,5% în luna mai, 5,1% în aprilie, 4,7% în martie şi 4,2% în februarie. Echivalentul chiriei pentru proprietari a urcat lunar cu 0,7%, după un avans de 0,6% în luna mai, la cel mai ridicat nivel din ultimele 3 decenii şi ceva.

Evoluţia acestor componente ale indicelui preţurilor de consum pare mult mai persistentă decât şi-ar dori piaţa americană şi banca centrală din SUA, aceasta din urmă fiind anticipată să facă majorări mai mari de dobândă decât se estima anterior. În luna iunie Fed a majorat dobânda-cheie cu 75 de puncte de bază, prima astfel de majorare din ultimii mai bine de 20 de ani. Trebuie spus că Fed-ul a contribuit masiv la bula speculativă din pieţe şi la avansul masiv al inflaţiei în condiţiile în care a printat până în luna martie 2022 câte 120 de miliarde de dolari lunar şi a ţinut pentru mai bine de 18 luni dobânzile la 0%.

Inflaţia din SUA este exportată în toată lumea având în vedere rolul SUA în economia mondială, inflaţie care a fost în primul rând stimulată de transferurile fiscale masive operate de administraţiile americane ale preşedinţilor Trump şi Biden. În total, în ultimii doi ani şi câteva luni, Fed-ul şi administraţiile americane au injectat în economie circa 12 trilioane de dolari.

Evoluţia preţurilor de consum ţine ridicată presiunea pe oficialii Fed pentru a lua măsuri de combatere a inflaţiei la şedinţele de politică monetare viitoare în condiţiile în care inflaţia erodează puternic majorările salariale din acest an: rata anuală reală de creştere a salariilor din SUA a fost de -4,4% în luna iunie, -3,0% în luna mai, -3,4% în aprilie, după -3,5% în martie, -2,6% în februarie, -1,7% în ianuarie, -2,4% în decembrie 2021, -1,9% în noiembrie 2021 şi -1,3% în octombrie 2021. În prezent, oficialii Fed sunt aşteptaţi să opereze alte două majorări de dobânzi de câte 75 de puncte de bază la următoarele două şedinţe de politică monetară în condiţiile în care iunie a fost 15-a lună consecutivă în care salariile reale din SUA sunt pe negativ.

Avansul preţurilor din 2021 din SUA a fost, în primă fază, alimentat în principal de revenirea puternică a economiei americane, stimulată la rândul ei de transferurile fiscale operate de guvernul federal (6 trilioane de dolari), iar creşterile continue de preţuri la materii prime şi problemele de pe partea ofertei - atât pe piaţa forţei de muncă cât şi pe zona produselor intermediare şi pe lanţurile de aprovizionare - au continuat să alimenteze creşterile preţurilor de consum, în timp ce stimulentele monetare ale Fed (6 trilioane de dolari) au produs cea mai mare bulă speculativă din pieţe din ultimele două decenii.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. galonul de benzina a cresut de la 1 la 5 dolari dar inflatia e 9%.....ce glume hazlii.

    1. In pandemie si nu numai, FED a tiparit zeci, poate sute de miliarde de dolari care acum se deconteaza....

      Nu e vorba de zeci sau sute de milarde, ci de trilioane de dolari! Bilanțul FED s-a triplat pe timp de pandemie, crescând de la 3 trilioane la 9 trilioane de USD.

    Acum își dau seama ce au votat.

    In Rusia exista deja deflatie in luna iunie, in timp ce in America inflatia creste.

    Criza se acutizeaza in Vestul care sprijina regimul ultra-nationalist (cu accente de nazism, a se vedea zvasticile militarilor ucrainieni) de la Kiev. 

    Bebelusii americani nu au ce manca, lipsind hrana pentru ei. Saracele mame care nu pot alapta. 

    Europenii au primit ordin de la Comisia Europeana sa stea la 25C vara si 19C iarna. Si recomandari sa isi spele hainele mai rar, sa faca dusuri reci sau mai rar cele calde.

    Vremea lui Ceausescu reinvie in Europa. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb