Inflaţia din SUA atinge o rată anuală record a ultimilor 39 de ani

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 decembrie 2021

Inflaţia din SUA atinge o rată anuală record a ultimilor 39 de ani

Rata anuală a urcat la 6,8%, cel mai ridicat nivel din 1982, pe fondul avansului lunar de 0,8%

Indicele preţurilor de consum (CPI) din Statele Unite a crescut cu un ritm lunar peste aşteptări în noiembrie, de 0,8%, după ce în octombrie şi septembrie avansul a fost de 0,9%, respectiv 0,5%, conform datelor publicate vineri de Departamentul American pentru Muncă. În august avansul lunar al preţurilor de consum a fost de 0,5%. Ritmul lunar al inflaţiei din noiembrie a fost al doilea cel mai rapid din ultimele cinci luni, ceea ce arată persistenţa presiunilor inflaţioniste şi necesitatea restrângerii politicii monetare de către Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite. Rata anuală a inflaţiei din SUA a urcat la 6,8%, de la 6,2% în luna octombrie şi 5,4% în septembrie, la nivelul celei mai mari rate anuale a inflaţiei din ultimii 39 de ani.

Evoluţiile au fost totuşi în mare parte în linie cu aşteptările, excepţie fiind rata lunară care a depăşit mediana estimărilor analiştilor cu 0,1%, de aici şi raliul cotaţiilor futures din piaţa americană de vineri ce a urmat publicării datelor. Evoluţia preţurilor de consum ridică totuşi presiunea pe oficialii Fed pentru a lua măsuri de combatere a inflaţiei la şedinţa de politică monetară de săptămâna aceasta în condiţiile în care inflaţia erodează puternic majorările salariale din acest an (rata anuală reală de creştere a salariilor din SUA a fost de -1,9% în noiembrie, de la -1,3% în octombrie).

Avansul preţurilor din acest an din SUA a fost, în primă fază, alimentat în principal de revenirea puternică a economiei americane, stimulată la rândul ei de transferurile fiscale operate de guvernul federal, iar creşterile continue de preţuri la materii prime şi problemele de pe partea ofertei - atât pe piaţa forţei de muncă cât şi pe zona produselor intermediare şi pe lanţurile de aprovizionare - au continuat să alimenteze creşterile preţurilor de consum.

Amintim că preţurile producătorilor industriali (PPI) din Statele Unite au continuat de asemenea să accelereze, în ultimele luni, rata anuală a PPI atingând un nivel record de 8,6% în septembrie şi octombrie, după un avans lunar de 0,6% în luna octombrie, peste aşteptări. Aşteptarea este acum ca presiunea pe preţuri să continue în acelaşi ritm până cel puţin la mijlocul lunii februarie în condiţiile în care se inflaţia dă semne că se extinde, fiind alimentată inclusiv de majorările salariale pe care companiile le operează să atragă forţă de muncă.

Preţurile la mărfuri au corectat în noiembrie, în special preţul petrolului, iar acest lucru se vede parţial în datele publicate de statistica americană. Preţul petrolului a revenit totuşi cu un raliu puternic săptămâna trecută indicând o continuă presiune pe partea de combustibili.

Creşterile de preţuri din acest an au provocat o dezbatere majoră în ultimele luni cu privire la politica fiscală şi monetară din SUA, în condiţiile în care în piaţa bursieră şi cea imobiliară din SUA se manifestă semne ale unor baloane speculative iar economia se apropie de o ocupare integrală a forţei de muncă fiind necesară retragerea stimulului monetar.

Indicele inflaţiei de bază din SUA, ce elimină preţuri considerate volatile precum cele la alimente şi energie, a înregistrat de asemenea o creştere lunară de 0,5%, în linie cu estimările analiştilor, după un avans de 0,6% în octombrie şi de 0,2% în luna septembrie. În luna august, rata CORE a inflaţiei din SUA a fost de 0,1%. Inflaţia CORE a înregistrat astfel o rată anuală de 4,9% în noiembrie, în accelerare faţă de rata anuală din octombrie de 4,6% şi de cea din septembrie de 4%.

Unele preţuri care începuseră să scadă în finalul verii şi septembrie au continuat creşterea din luna octombrie, exemple fiind atât preţurile maşinilor şi camionetelor second-hand cât şi cele pentru bilete de avion. De altfel, componentele "tranzitorii" ale inflaţiei, de redeschidere a economiei, au adăugat 0,2% la rata lunară de 0,8%.

Totodată, preţurile altor componente considerate componente de bază au continuat să crească şi să aibă o contribuţie mai mare la avansul indicelui preţurilor de consum, tendinţă ce a început odată cu trimestrul al treilea din acest an. Un exemplu este chiria plătită lunar, care a urcat cu 0,4% în noiembrie după un avans de 0,5% în octombrie, evoluţii ce a împins rata anuală pe această componentă la 3,05%, de la 2,7% în octombrie.

În acelaşi timp, echivalentul chiriei pentru proprietarii de case a urcat de asemenea cu un ritm lunar de 0,4% după un avans similar în octombrie şi septembrie. Totodată, preţul produselor alimentare din SUA a accelerat tendinţa de creştere în luna noiembrie, rata anuală ajungând la 0,86%. Evoluţia acestor componente pare mai puţin tranzitorie decât şi-ar dori banca centrală americană, care a decis la începutul lunii noiembrie să înceapă retragerea graduală a stimulului monetar în condiţiile în care presiunile inflaţioniste încep mai degrabă să se acumuleze şi să se extindă.

Fed-ul rulează însă, în prezent, cu cea mai acomodativă politică monetară din istorie, dobânda-cheie fiind la intervalul 0,00%-0,25%, iar injecţiile lunare de lichiditate la peste 100 de miliarde de dolari. De menţionat totuşi că aceste injecţii de lichiditate vor începe să fie reduse mai accelerat din decembrie, cu 30 de miliarde de dolari lunar faţă de 15 miliarde de dolari. Fed-ul a semnalat încă din noiembrie flexibilitate în sensul grăbirii ritmului de reducere a injecţiei lunare de lichiditate dacă inflaţia va accelera, ceea ce pare să se întâmple.

De menţionat că factorii de decizie politici de la Washington sunt în continuare în discuţii pentru aprobarea unui plan fiscal de stimulare a economiei prin investiţii de câteva trilioane de dolari, plan care mai are totuşi nevoie de câteva voturi în Congresul american pentru a deveni lege.

În prezent, analiştii din piaţa americană anticipează că rata anuală a inflaţiei din SUA va continua să crească până la finalul lunii februarie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb