Inflaţia din Zona Euro depăşeşte aşteptările, pe fondul creşterii preţului petrolului

Jose Fierro
Internaţional / 4 ianuarie 2017

Inflaţia din Zona Euro depăşeşte aşteptările, pe fondul creşterii preţului petrolului

Preţul bunurilor de consum a crescut cu 1,1%

Inflaţia core a atins 0,9%

Inflaţia din Zona Euro a accelerat în decembrie în cel mai rapid ritm din 2013 încoace, sugerând că dezbaterea asupra unui nivel optim de stimulare acordat de către Banca Centrală Europeană (BCE) va lua amploare, transmite Bloomberg.

Inflaţia din zona euro a accelerat în decembrie 2016 la 1,1%, cel mai ridicat ritm după 2013 şi peste aşteptările analiştilor, de la 0,6% în noiembrie, susţinută de preţurile mai mari ale petrolului, evoluţie care va intensifica discuţiile despre măsurile de stimulare ale BCE.

Inflaţia core, care exclude elemente volatile precum energia şi alimentele, a urcat luna trecută la 0,9%.

BCE a decis în decembrie să prelungească programul de achiziţii de obligaţiuni până la sfârşitul anului 2017, pe fondul inflaţiei scăzute, a incertitudinilor provocate de instabilitatea politică din mai multe state.

Accelerările puternice ale titlurilor de stat din Spania şi Germania, datorate în principiu creşterii preţului petrolului pot consolida atenţia BCE asupra slăbiciunii de a fundamenta preţurile, odată cu cu evaluarea politicilor în următoartele luni.

Germania a raportat marţi o rată a inflaţiei de 1,7% în decembrie, peste estimările analiştilor şi aproape de ţinta BCE de aproape 2%.

Accelerarea puternică şi neaşteptată a inflaţiei, atât la nivel naţional, cât şi la nivel regional apare ca urmare a unei creşteri cu 12,6% a preţului ţiţeiului Brent, luna trecută.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a spus în decembrie că creşterea preţurilor rămâne scăzută, dar Benoit Coeure, membru în board-ul BCE, a declarat săptămâna trecută publicaţiei Boersen-Zeitung că există riscuri de accelerare a inflaţiei.

Preşedintele băncii centrale germane, Bundesbank, Jens Weidmann, unul dintre cei mai conservatori oficiali ai BCE, a susţinut retragerea treptată a măsurilor de stimulare de îndată ce condiţiile vor permite acest lucru, în timp ce preşedintele institutului de cercetări Ifo, Clemens Fuest, a afirmat într-un interviu publicat marţi că BCE ar putea dori să analizeze oprirea achiziţiilor de obligaţiuni, cel mai devreme în martie.

BCE a extins în decembrie programul de achiziţii de obligaţiuni cel puţin până la sfârşitul anului 2017, dar din aprilie acestea vor fi reduse la 60 de miliarde de euro lunar, de la pragul actual de 80 de miliarde de euro.

Datele referitoare la inflaţie au venit după ce "Markit" a publicat miercuri date care arată că economia zonei euro a încheiat anul 2016 cu cel mai ridicat ritm al activităţilor din ultimii cinci ani şi jumătate. Indicele compozit privind intenţiile de achiziţii ale managerilor a urcat în decembrie la 54,4 puncte, cel mai ridicat nivel din ultimele 67 de luni şi peste estimarea "Markit" din 15 decembrie, de la 53,9 puncte în noiembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb