Preţurile de consum au crescut peste aşteptări în ultimele douăsprezece luni în Statele Unite, indicând o înrăutăţire a perspectivei inflaţiei, ceea ce sporeşte probabilitatea unor creşteri substanţiale ale ratei dobânzii în acest an, conform CNCB.
Indicele preţurilor de consum, ce măsoară preţurile a zeci de bunuri de larg consum, a urcat în ianuarie cu 7,5%, faţă de nivelul din urmă cu un an, conform raportului publicat astăzi de Departamentul Muncii din SUA. Creşterea este peste estimările Dow Jones, de 7,2%, şi cel mai ridicat nivel din februarie 1982, notează trustul american.
Inflaţia de bază (core), care exclude preţurile energiei şi alimentelor, a urcat cu 6% faţă de cea din urmă cu un an, peste estimarea de 5,9%, cea mai mare creştere din august 1982. În dinamică lunară, indicele preţurilor de consum a urcat în ianuarie cu 0,6%, peste aşteptările de 0,4%.
În acest context, după primele ore de la deschiderea sesiunii de tranzacţionare din Statele Unite, indicii erau în scădere, iar randamentul titlurilor de stat pe zece ani depăşise nivelul de 2%, cea mai ridicată valoare din august 2019.
De asemenea, pieţele au devenit mai agresive privind prognozele de creştere a ratelor dobânzii în viitorul apropiat. Conform datelor CME Group, şansele unei creşteri de 0,5 puncte procentuale a ratei Fed-ului în martie au urcat la 44,3% după publicarea datelor privind inflaţia, comparativ cu 25% înainte, conform sursei menţionate.
Barry Gilbert, strateg la LPL Financial, spune că saltul surprinzător al inflaţiei din ianuarie face ca pieţele să continue să fie îngrijorate privind o posibilă abordare agresivă a Rezervei Federale. "Deşi lucrurile ar putea începe să se îmbunătăţească de acum înainte, anxietatea pieţei legată de înăsprirea excesivă a politicii Fed-ului nu va dispărea până când nu vor apărea semne clare că inflaţia este sub control", a afirmat strategul, citat de CNCB.
Pe de altă parte, estimările sunt ca ritmul creşterii economiei Statelor Unite să încetinească în acest an, pe măsură ce stimulentele fiscale şi monetare se diminuează. Aşteptările sunt ca dinamica economiei să se menţină peste tendinţa pe termen lung, dar creşteri accentuate ale ratelor Fed-lui în lupta cu inflaţia pot crea probleme în acest sens, mai notează publicaţia amintită.
În ceea ce priveşte piaţa muncii, cererile săptămânale de şomaj au fost de 223.000 pentru săptămâna încheiată în 5 februarie, cu 16.000 mai puţine faţă de cele din săptămâna precedentă şi sub prognoza de 230.000. Este cel mai redus nivel din acest an, conform CNCB, care citează date ale Departamentului Muncii din SUA.