Inflaţia la producători continuă să crească, în ciuda temperării ratei anuale

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 iunie 2022

Inflaţia la producători continuă să crească, în ciuda temperării ratei anuale

Rata anuală a preţurilor producătorilor industriali (PPI) a scăzut, în aprilie, ca urmare a unei scăderi de 13,92% a preţurilor cu producţia şi furnizarea de energie Industria alimentară, creştere lunară de 4,31% a preţurilor de producţie, în aprilie

Rata anuală a inflaţiei la producători (PPI - preţurile producţiei industriale) a scăzut în aprilie la 47,1%, de la 51,7% în luna martie, exclusiv pe fondul unui declin de 13,92% al preţurilor din zona de producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, potrivit datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). În context, preţurile din industria energetică au înregistrat o scădere lună/lună de 8,29%, însă an/an pe această grupă industrială indicele preţurilor producţiei afişează o creştere de 131,35%.

Este foarte important de precizat faptul că această temperare a ratei anuale a venit exclusiv pe fondul declinului preţurilor de producţie şi furnizare de energie pentru că restul grupelor industriale (industria bunurilor intermediare, a bunurilor de capital, a bunurilor de uz curent şi de folosinţă îndelungată) au înregistrat noi creşteri în luna aprilie 2022. Asta arată şi datele pe secţiuni şi diviziuni ale INS, date care arată că singura activitate cu preţuri în scădere lună/lună în aprilie a fost cea de "activităţi de servicii anexe extracţiei", unde scăderea a fost de 0,96%. Rămâne de văzut cât de mult se va transmite această scădere a preţurilor cu energia într-o eventuală scădere a preţurile bunurilor produse (accent pe produse alimentare), în condiţiile în care creşterile de costuri se transmit mereu către consumatori.

În luna aprilie, preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM a înregistrat o scădere cu 36,5% faţă de luna martie, potrivit rapoartelor lunare publicate pe site-ul operatorului bursier şi analizate de Agerpres. Astfel, în aprilie preţul mediu a fost 861 lei pe MWh, faţă de 1.356 lei pe MWh în martie (faţă de aprilie 2021, cotaţia pe piaţa spot este mai mare cu 178%). Este însă evident că presiunile inflaţioniste pe componenta energie vor rămâne ridicate pentru o perioadă mai lungă de timp având în vedere lipsa capacităţilor suficiente de producţie.

De menţionat că o consolidare a acestor presiuni inflaţioniste la nivel de producător în industria internă va contribui la persistenţa presiunilor inflaţioniste la consumator la un nivel ridicat pe termen scurt. De asemenea, conform unei analize Erste Group Bank, fiecare creştere de 1% a PPI adaugă 0,2% la inflaţia generală în cazul ţărilor din Europa Centrală şi de Est.

Conform Institutului Naţional de Statistică, cele mai mari creşteri anuale la producătorii români au fost înregistrate în industria de extracţie a petrolului brut şi a gazelor naturale (+262,78%), de producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+136,66%), industria extractivă (+147,47%), industria metalurgică (+64,60%), fabricarea substanţelor şi a produselor chimice (+48,61%), şi în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (+101,16%).

În industrii relevante pentru consumul de zi cu zi creşterile sunt tot extrem de mari: industria alimentară +24,18% anual cu un plus de 4,31% în aprilie 2022 faţă de martie, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie +29,87% cu un plus lunar de 3,28%. În industria de fabricare a băuturilor preţurile au înregistrat un plus anual de 7,48% după un avans lunar de 0,24%, în timp ce în industria de fabricare a produselor din tutun s-a înregistrat o creştere anuală de 29,08% după un avans de 0,32% în aprilie. În industria de fabricare a produselor textile s-a înregistrat în aprilie 2022 o creştere faţă de aprilie 2021 de 8,22%, în timp ce activitatea de prelucrare a lemnului şi fabricare a produselor din lemn preţurile au crescut anual cu 39,01% după un avans lunar de 4,59% în aprilie, iar preţurile din fabricarea de mobilă au urcat cu 16,48% anual.

Practic, nu există activitate urmărită de INS cu preţuri de producţie (şi implicit de vânzare) mai mici comparativ cu aprilie 2021.

Pe total industrie prelucrătoare creşterea lunară a preţurilor la producători este de 2,93% în februarie, în accelerare de la 2,11% în ianuarie, în timp ce inflaţia anuală pe industria prelucrătoare se situează la 21,57% în februarie, în creştere puternică de la 19,90% în ianuarie.

Per total, pe piaţa internă, preţurile industriale au scăzut lunar cu 3,20% pe fondul factorului energie, în timp ce preţurile pentru piaţa externă au continuat să crească, cu 1,27% în ritm lună/lună, în condiţii de cerere externă aparent încă solidă. Astfel, în luna aprilie faţă de luna martie s-a înregistrat o scădere de 1,85% a preţurilor producţiei industriale.

La nivelul ratei anuale (aprilie 2022 vs. aprilie 2021), inflaţia industrială la intern este de 60,38%, iar la extern de 24,25%. Creşterile mai mari de preţuri pentru piaţa internă au început în a doua jumătate a lui 2021, pe fondul temperării cererii externe după perioada de boom din primăvară-vară. În lunile de primăvară preţurile pentru extern au crescut cu un ritm mai rapid însă în luna iunie 2021 tendinţa s-a inversat ca urmare a acestei scăderi a comenzilor de la export.

Evoluţia iniţială ascendentă a PPI a venit ca urmare a efectului de bază şi creşterii preţurilor la materiile prime în primele cinci luni din 2021, însă lunile de vară şi toamnă de anul trecut au adus la nivel global o tensionare adiţională a lanţurilor de aprovizionare şi a problemelor de pe zona de transport care au lungit timpii de livrare pentru produsele intermediare. Avansul extrem al preţurilor la energie a contribuit de asemenea la creşterea PPI, care s-a transpus în sfera preţurilor de consum în condiţiile în care energia stă la baza fiecărui proces industrial de producţie. În acelaşi timp, războiul din Ucraina şi sancţiunile asupra Rusiei au adus un nou şoc pe partea de ofertă (în special pe energie) care încă nu s-a transmis complet în preţurile de consum.

Nou avans pentru preţurile producătorilor industriali din zona euro

Preţurile producătorilor industriali din zona euro au avansat în ritm lunar cu 1,2% în luna aprilie, după un avans de 5,3% în luna martie. Astfel, rata anuală a preţurilor producătorilor industriali din zona euro a înregistrat un nou avans, mai temperat, la 37,2% în luna aprilie de la 36,9% în luna martie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb