• Executivul: "Este pentru prima dată, în luna august, când avem inflaţie negativă"
• Dan Bucşa, Bancpost: Inflaţia cauzată de preţurile alimentare se va reduce rapid, iar creşterea preţurilor producţiei industriale se va accelera în continuare
Rata anuală a inflaţiei în luna august s-a redus până la 8,02%, ca urmare a reducerii preţului serviciilor cu 0,9 %, potrivit informaţiilor comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Pe de altă parte, a avut loc o scumpire cu 0,2 % a alimentelor, în timp ce mărfurile nealimentare au rămas neschimbate, informează comunicatul INS. "Cifrele de inflaţie din luna august nu ne-au surprins cu atât mai mult cu cât estimăm o reducere a inflaţiei anuale de la 9% în iulie la 8% în august", susţine Cătălina Constantinescu, economist şef al băncii ABN Amro.
Cauzele acestei evoluţii, consideră domnia sa, au fost, pe de o parte, condiţiile curente - deflaţia lunară indusă de scăderea preţului la fructe (surprinzător fiind faptul ca legumele nu au înregistrat de asemenea scăderi de preţuri), oferta agricolă în acest an, care a diminuat considerabil presiunile pe preţul alimentelor, combustibili (scăderea preţului internaţional al petolului fiind factorul determinant), precum şi aprecierea leului faţă de valutele principale. Pe de altă parte, efectul de bază indus de inflaţia ridicată din august 2007 a avut o contribuţie majoră în scăderea inflaţiei anuale, a adăugat domnia sa.
Dan Bucşa, economist şef al Bancpost, explică: "Reducerea preţurilor volatile ale unor alimente şi aprecierea leului au ajutat rata inflaţiei să coboare în luna trecută.
Inflaţia ridicată a preţurilor de producţie nu se transmite în preţurile nealimentare, limitând astfel inflaţia preţurilor de consum".
Reducerea preţului internaţional al petrolului a avut efecte reduse asupra ratei inflaţiei, iar aprecierea uşoară a leului vine pe fondul penuriei de lei şi al creşterii dobânzilor pe piaţa interbancară, apreciază Dan Bucşa.
Recolta anului 2008 pare să acopere cererea internă de materii prime pentru industria alimentară, astfel, criza alimentară manifestată anul trecut pe plan mondial nu ar trebui să ne mai afecteze, ne-a declarat economistul Bancpost.
În aceste condiţii, se aşteaptă ca rata inflaţiei cauzată de preţurile alimentare să se reducă rapid, iar creşterea preţurilor producţiei industriale să se accelereze în continuare, estimează Dan Bucşa.
Economistul ABN Amro consideră: "Confirmarea începerii trendului dezinflaţionist aşteptat pentru a doua parte a anului 2008 şi într-un ritm destul de accelerat, susţine ideea ca noi majorări ale ratei de dobândă BNR să nu fie necesare". Domnia sa apreciază că restricitivitatea conditiilor monetare se va resimţi tot mai mult, pe măsura ce inflaţia va scădea chiar dacă dobânda va rămâne neschimbată la 10,25%.
"Pentru sfârşitul anului estimăm o rată a inflaţiei de 6,1-6,2%", consideră analistul ABN Amro.
În ceea ce priveşte dobânda de politică monetară, economistul Bancpost susţine: "Cred că rata dobânzii nu se va reduce până la sfârşitul anului. Mai mult, îngrijorarea manifestată de oficialii BNR cu privire la persistenţa excesului de cerere ar putea
determina noi majorări ale acesteia. Pentru sprijinirea credibilităţii Băncii Naţionale, inflaţia ar trebui să coboare în 2009 în intervalul din jurul ţintei".
El consideră că inflaţia se va situa în jurul cifrei de 6% la sfârşitul anului.
Analiştii de la Citi Bank susţin că majorarea costului unitar de muncă au determinat o creştere a inflaţiei atât prin costuri cât şi prin cerere. "O analiză mai atentă asupra inflaţiei (excluzând preţurile administrate şi cele volatile) indică că presiunile inflaţioniste au crescut semnificativ începând cu luna august 2007, inflaţia de bază ajungând la peste 8% în luna iulie, de la 3,8% în luna august 2007", explică analiştii Citi Bank.
Ei consideră că nivelul inflaţiei se va situa puţin sub 7% la finalul anului, ceva mai ridicată decât valoarea estimată de Banca Naţională, de 6,6%.
Analiştii nu exclud majorarea dobânzii de politică monetară de către BNR, chiar mai mult de 10,50% până la sfârşitul anului, cauzele fiind semnalele de supraîncălzire a economiei care se vor menţine şi în următoarea perioadă, continuarea presiunilor inflaţioniste şi politica fiscală relaxată odată cu apropierea alegerilor din noiembrie.
În luna august, preţurile la energie electrică, termică şi gaze au rămas nemodificate faţă de luna precedentă, în timp ce preţurile la combustibili au scăzut cu 0,77%, iar cele la medicamente s-au diminuat cu 0,02%, potrivit informaţiilor INS.
La produsele alimentare, cele mai mari creşteri de preţuri au fost înregistrate la ouă, de 6,2%, la fasole boabe şi alte leguminoase, care s-au scumpit cu 2,85% faţă de luna iulie, la cartofi şi brânzeturi, preţul acestora mărindu-se cu aproape 2%, reiese din comunicat. În schimb, acesta mai informează că, în august, au avut loc ieftiniri la fructele proaspete, cu 5,38%, iar legume cu 2,99%.
Capitolul servicii a înregistrat reduceri de preţuri în august datorită aprecierii leului, tarifele la telefonie scâzând, astfel, cu 3,92%, cele poştale cu 2,84%, iar transportul aerian s-a ieftinit, cu 1,56%, potrivit INS.
Ministrul Economiei şi Finanţelor Varujan Vosganian, a prezentat ieri, câteva elemente din Raportul asupra îndeplinirii prevederilor programului de guvernare. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru, a precizat că, potrivit informării prezentate de ministrul Vosganian, "este pentru prima dată, în luna august, când avem inflaţie negativă". Rata inflaţiei în luna august a fost de -0,1%.
Totodată, România a înregistrat un record şi la exporturi. "Ministrul Varujan Vosganian a informat că exporturile au depăşit 3 miliarde de euro şi au fost cu 150 milioane de euro mai mari decât în luna iunie", a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului. Astfel, pentru prima oară din anul 2000, exporturile depăşesc ca dinamică importurile. Estimările privind creşterea economică se situează între 8,5 şi 9,1% pe-total- an.
1. Prabusirea cu 77% a valorii actiunilor Impact(IMP)
(mesaj trimis de Investitor FNI în data de 11.09.2008, 13:24)
Asa cum s-a procedat In cazul FNI, rog Parchetul sa aresteze coducerea CNVM. Solicit despagubiri din partea statului roman si a vinovatilor (presedintele si membri comisiei) sa-i despagubeasca la valoarea de la inceputul anului pe toti detinatorii de avtiuni IMP. Rog coducerea ziarului Bursa ca impreuna cu prietenii si asociatii de la ANPI sa declanseze, ca si in cazul FNI< campnia de denigrare a conducerii CNVM pentru a inlesni aresarea lor.
2. Sintem alaturi de tine
(mesaj trimis de un grup de actionari IMPACT în data de 11.09.2008, 14:32)
Fara sprijinul lui Cristian Tudor Popescu si al zziarului Ziua nu avem multe sanse. CTP sa apara la Antena 1 si sa declanseze dengrarea CNvm iar ziua sa ne organizeze pe judete si sa ne dea asistenta juridica ca sai aresteze
3. La treaba
(mesaj trimis de Investitor FNi în data de 11.09.2008, 14:36)
Ne trebuie si echipa aia de control de la MF ca sa faca repede un control si sa arunce vina pe reprezentantii cnvm. Daca era Remes sau ionut popescu avean mari sanse.
4. ati inceput bine
(mesaj trimis de Actionar în data de 11.09.2008, 14:41)
Daca a scris Adevarul e de bine. Ii avem de partea noastra pe Patriciu, Ursu si CTP. Ce bine ar fi daca near ajuta Dinescu si ile serbanesu
4.1. avem aliati (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Bravos natiune în data de 11.09.2008, 14:44)
Ce zici de vosganian si ion Avram muresan/1
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de BI bravos în data de 11.09.2008, 14:46)
Da de bogdan baltazar
5. Suntem alaturi de tine
(mesaj trimis de Un grup de actionari IMPACT în data de 11.09.2008, 14:50)
Fara sprijinul lui Cristian Tudor Popescu si al ziarului Ziua care a organizat miscarea FNI contra CNVM nu putem face mare lucru. Ii rugam sa preia initiativa. CTP sa apara la ANTENA 1 si sa dea in CNVM iar ziarul ZIUA sa ne organizeze pe judete.