Inflaţia şi deficitul de cont curent, afectate de creşterea economică

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 august 2008

Inflaţia şi deficitul de cont curent, afectate de creşterea economică

Deficitul de cont curent pune în pericol aderarea la Uniunea Economică şi Monetară

Creşterea economică a ţării noastre pentru acest an este prognozată la un nivel de 8-8,5%, ne-a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor (MEF). Estimearea MEF se bazează pe realizările din primele şase luni ale anului şi evoluţiile din sectorul de cons-trucţii, servicii şi industrie, susţine domnul Vosganian.

Pentru anul 2009, ministrul estimează că vom avea o creştere economică de 6%, în condiţiile în care economia la nivelul Uniunii Europene va reveni către nivelul potenţial începând cu primul trimestru.

"Credem că promovarea unor măsuri de îmbunătăţire a mediului de afaceri, consolidarea stabilităţii şi transparenţa politicii fiscale vor garanta un flux de investiţii străine şi interne care să menţină un ritm de creştere economică ridicat atât în 2008, cât şi pe termen mediu (2009-2012)", apreciază domnul Vosganian.

Recent, ministrul Vosganian estima că deficitul de cont curent pentru acest an se va situa sub 14%, odată cu creşterea investiţiilor străine directe.

Fondul Monetar Internaţional a anunţat, cu câteva zile în urmă, reducerea prognozei privind creşterea economică a zonei euro la 1,4% în 2008, în scădere faţă de estimarea de 1,7% a lunii iulie, în timp ce pentru anul 2009 prognoza este de 0,9%.

Andrew Colquhoun, analist al agenţiei internaţionale de rating "Fitch", ia în considerare revizuirea estimărilor privind creşterea economică, de la 6% pentru 2008 respectiv 5% pentru 2009, în urma datelor apărute pentru trimestrul al doilea în funcţie de impactul pe care îl va avea agricultura.

În ciuda creşterii rapide a produsului intern brut, ultimele cifre privind creşterea economică indică o evoluţie "nesustenabil de rapidă", cu mult peste nivelul pe care Comisia Europeană îl consideră sustenabil (6 - 6,5% pe an), indicând un risc tot mai accentuat al "aterizării bruşte" a economiei.

O creştere rapidă a PIB-ului, peste nivelul potenţial, pune presiune pe deficitul de cont curent şi pe inflaţie, susţin, tot mai frecvent, analiştii.

Astfel, Andrew Colquhoun susţine că ratingul ţării noastre, "BBB" cu perspectivă negativă, indică semnale că, pe termen mediu, acesta ar putea coborî, menţinând în continuare sub supraveghere evoluţia economică.

Riscurile de reducere a ratingului provin din deficitul mare de cont curent la care se adaugă cererea accelerată. De asemenea, domnia sa mai susţine că inflaţia mare, estimată de agenţia Fitch la 6% pentru 2008, şi creşterile salariale susţin faptul că economia este supraîncălzită, iar situaţia defavorabilă la nivel înternaţional şi condiţiile dificile de piaţă, îngreunează reducerea deficitului de cont curent prin scăderea investiţiilor străine sau creşterea exporturilor. Analistul Fitch consideră că investiţiile străine ar putea creşte odată cu reformele structurale împotriva corupţiei dar, pe de altă parte, situaţia economică dificilă din zona euro ar putea ar putea determina reducerea a acestora, inclusiv în anul 2009.

Fitch vede nivelul deficitului de cont curent la un nivel de 17% în acest an, din cauza încetinirii economice din zona euro care ar putea lovi în importuri, şi menţinerea la un nivel ridicat a preţurilor la produsele petroliere rămân ridicate.

Un deficit de cont curent mare ar putea determina amânarea intrării în Uniunea Economică şi Monetară (EMU) a ţării noastre, susţine analistul. Agenţia de rating estimează că ţara noastră va adera la EMU în 2015 dacă vom avea o inflaţie scăzută şi un nivel redus al deficitului de cont curent. Banca Naţională care şi-a propus ca aderarea la zona euro să aibă loc în anul 2014.

Fondul Monetar Internaţional prognozează că în acest an creşterea economică va fi de 6,8%, în timp ce Comisia Europeană(CE) consideră că va ajunge la 6,2%, iar deficitul de cont curent este estimat la un nivel de 14,4% de FMI, respectiv 16,2% de către CE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb