Deşi pozitiv în intenţie, avertismentul preşedintelui Traian Băsescu, adresat miniştrilor guvernului Boc pentru a se încadra în cheltuielile prevăzute în buget, astfel încât în lunile de toamnă să fie posibilă plata salariilor, poate produce efecte nedorite în economie.
Mulţi analişti, dar şi investitori în economia românească ar putea interpreta spusele preşedintelui: că, de pildă, la toamnă, ar fi posibil ca deficitul bugetar să fie mai mare decât se estimează, ca urmare a unor încasări mai mici din impozite şi taxe.
"Eu interpretez declaraţia preşedintelui Băsescu astfel: deficitul e foarte mare şi nu este finanţabil", declara analistul economic Aurelian Dochia, adăugând: "Fără să ţinem seama de conotaţiile politice ale acestor declaraţii, ele nu pot avea un impact prea bun la nivel economic. În primul rând e vorba de credibilitate, care înseamnă rating-ul de ţară şi cursul de schimb. Bineînţeles că repercusiunile nu vor apărea imediat. E însă unul din zecile sau sutele de factori care îşi aduc contribuţia la creionarea aşteptărilor asupra mediului economic general, în România. În urma unor astfel de declaraţii, investitorii străini află sau li se confirmă că România ar putea avea probleme în toamnă, în plan economic". Desigur, această confirmare nu adaugă decât caracterul oficial unor suspiciuni care, oricum, există...
• Inflaţia va creşte
De o mare încărcătură politică a declaraţiilor lui Traian Băsescu acuză şi Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari: "Declaraţiile acestea au o foarte puternică tentă politică, dar asta nu înseamnă că n-ar fi deloc adevărate". Cabat arată că maniera abruptă în care acestea au fost făcute "ar putea crea presiuni în direcţia deprecierii leului".
Dragoş Cabat mai vede şi un alt pericol care ar putea să afecteze economia românească până la sfârşitul anului, anume creşterea inflaţiei. "Rata inflaţiei va creşte în perioada următoare. Am avea o scădere a inflaţiei în următoarele luni doar dacă încasările la buget ar fi fost conform planului", arăta preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari, care vede în avertismentul lui Traian Băsescu tocmai o confirmare a faptului că încasările la buget nu sunt în grafic.
• Există pericolul ca investiţiile să fie lăsate la o parte
Daniel Dăianu însă, profesor universitar şi fost ministru de finanţe, crede că declaraţia preşedintelui trebuie interpretată într-un alt sens şi nu în acela că în toamnă guvernul nu va mai putea plăti salariile bugetarilor:
"Eu nu cred că un guvern poate face aşa. Nici măcar o ţară falită nu face aşa. Un guvern poate întârzia plata salariilor şi a pensiilor, dar nu poate să nu le plătească deloc. Pune în funcţiune tiparniţa de bani şi tot plăteşte", continuă acesta.
Pericolul în viziunea domnului Dăianu este însă acela că, ajuns într-o astfel de situaţie, guvernul va tăia din cheltuielile pentru investiţii: "Guvernul aflat în situaţia de a plăti pensii şi salarii versus a face investiţii, va plăti pensiile şi salariile. De aceea e nevoie să facem orice să atragem fonduri europene. În situaţia României sunt şi alte state.
Ar trebui să se discute cu partenerii noştri, cu Uniunea Europeană, cu Comisia (Europeană, n.red.) să se urgenteze transferurile de fonduri, să se modifice procedurile care sunt mult prea birocratice, mai ales în astfel de situaţii de criză. Dacă am absorbi mai multe fonduri europene am compensa insuficienţa fondurilor proprii."
• Acuzat de politicianism de colegii din politică
Nici liderii politici nu i-au iertat lui Traian Băsescu brutalitatea în lansarea acestui avertisment.
Fostul preşedinte Ion Iliescu declara: ""Domnul Băsescu îşi tot caută pretexte ca să iasă în faţă, să-l vadă lumea şi să-şi dea cu presupusul. Nu are nici măcar cultura necesară ca să înţeleagă procesele, fenomenele asupra cărora se pronunţă şi ar fi bine să fie mai prudent, mai reţinut, ca să nu dea spectacole penibile".
"Ideea că România merge către catastrofă indiferent ce am face este extrem de dăunătoare, iar intervenţia preşedintelui a fost extrem de neinspirată şi a fost mai degrabă pe o viziune diletantistă", a subliniat liderul PSD Mircea Geoană.
Nici opoziţia nu l-a iertat pe preşedintele Băsescu. "Considerăm o diversiune de tip electoral ameninţarea pe care preşedintele Traian Băsescu a vehiculat-o cum că în octombrie nu s-ar mai putea plăti salariile. (...) Este doar o construcţie electorală, doar o încercare prin care o parte din ce în ce mai mare a populaţiei speriată de criză să vadă că în octombrie, eventual preşedintele şi Guvernul au rezolvat această problemă. Nu se pune, în mod normal, problema neachitării salariilor şi a tuturor celorlalte drepturi în luna octombrie", a declarat Crin Antonescu, preşedintele PNL.
Ne întrebăm ce vom mai spune în octombrie, dacă, realmente, nu vor mai fi plătite salariile şi pensiile.
Politicianism, nu-i aşa?