Infrastructura şcolară, în continuare un pericol

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 9 februarie

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca (sursa foto: facebook)

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca (sursa foto: facebook)

English Version

Infrastructura şcolară reprezintă în continuare un pericol pentru elevi şi profesori în multe zone. Deocamdată, autorităţile îşi exprimă regretul după fiecare incident, dar problemele rămîn. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a reacţionat după incidentul produs la o şcoală din judeţul Sibiu, apreciind că "este absolut regretabil că elevii au fost puşi din nou în situaţia în care să fie în pericol" de infrastructura şcolară perimată. În context, Deca a menţionat că a fost finalizat raportul Corpului de control al ministerului în ceea ce priveşte incidentul de la Odorheiu Secuiesc, din luna decembrie a anului trecut: "Este absolut regretabil că elevii au fost puşi din nou în situaţia în care să fie în pericol pentru că infrastructura şcolară este perimată. În urma incidentului de la şcoala gimnazială Loamneş, structura Alămor, din judeţul Sibiu, din informaţiile noastre, patru elevi au fost răniţi uşor, sunt numai răni superficiale - din informaţiile pe care eu le-am avut până acum. Copiii au fost evaluaţi de către cadrele medicale, înţeleg că sunt bine. Incidentul a avut loc într-un corp de clădire din anul 1936 din punct de vedere al datei de construcţie, care a fost reabilitat acum aproximativ două decenii. Şcoala este acum inclusă într-un proiect de reabilitare şi sunt absolut convinsă că investiţia va viza în primul rând punerea în siguranţă, pentru a avea gradul maxim de siguranţă pentru copii şi pentru cadrele didactice care îşi desfăşoară activitatea acolo". Ministrul a adăugat că, din informaţiile deţinute, clădirea în care s-a prăbuşit tavanul unei săli de clasă nu apare ca fiind cu risc seismic şi că aşteaptă rezultatele evaluării făcute de Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu:

"Poliţia a deschis un dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu, cu care am luat legătura, desfăşoară deja o inspecţie acolo, să vedem din punctul de vedere al obligaţiilor pe Legea Educaţiei dacă totul a fost respectat de către conducerea şcolii, pentru că, ştim, administrarea clădirii este în sarcina autorităţilor publice locale. Aşteptăm rezultatul acestor evaluări ca să ştim care au fost motivele, nu mă pot antepronunţa. (...) Din informaţiile pe care eu le am, ea (clădirea - n.r.) nu apărea ca fiind în risc seismic".

Ministrul Educaţiei a făcut referire şi la incidentul produs în luna decembrie a anului trecut la Odorheiu Secuiesc, când o parte din clădirea unui internat s-a prăbuşit, iar doi elevi şi-au pierdut viaţa, menţionând că a fost finalizat raportului Corpului de control al ministerului, care a fost înaintat organelor de cercetare penală, şi au fost dispuse măsuri de cercetare disciplinară în cadrul unităţii de învăţământ: "A fost finalizat raportul Corpului de control al Ministerului Educaţiei, el a fost remis organelor de cercetare penală, pentru că sunt aspecte care nu ţin de atribuţiile noastre şi este o anchetă în continuare în curs acolo, deci ce am avut noi colectat, pe linia noastră, de Corpul de control, am transmis către ei şi am dispus o serie de măsuri vizavi de cercetare disciplinară pentru cei care trebuiau să supravegheze siguranţa elevilor, din perspectiva conducerii şcolii. (...) Nu am dat publicităţii raportul pentru că el a fost remis organelor de cercetare penală, deci până se finalizează ancheta nu o să putem să îl facem public".

Tavanul fals al şcolii din satul Alămor, comuna Loamneş, a căzut, miercuri, peste patru elevi din cauza vântului puternic, fiind curent în clasă, dar şi a porumbeilor care ar fi pătruns fără să se observe, pe tavanul fals, contribuind la deteriorarea acestuia, a declarat primarul localităţii, Maria Greavu: "Singura explicaţie îi vântul şi curentul care s-a produs prin deschiderea geamurilor şi a uşii. Şi într-adevăr în streaşină, ne-am uitat acum foarte atenţi, şi într-o parte şi în cealaltă în dreptul acestei săli de clasă, e o găurică acolo în streaşină. Şi probabil, prin acele două găuri, şi pe o parte şi pe cealaltă, s-a făcut un curent, uşile deschise, geamurile deschise şi în acelaşi timp am văzut că erau foarte multe excremente de porumbei. Aici a bătut foarte tare vântul. Eu şi astăzi, dacă stau afară, nu pot să vorbesc cu nimeni la telefon. Cred că vântul a fost la un moment dat peste 80 de kilometri la oră". Potrivit primarului, în sala de clasă s-ar fi auzit un zgomot de la tavan, cu o jumătate de oră înainte ca acesta să se prăbuşească. Un singur copil dintre cei patru peste care a căzut tavanul clasei a rămas internat în Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu, în Secţia de Chirurgie, însă nu a fost operat, iar starea lui nu este gravă, a declarat managerul spitalului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb