ING Asigurări de Viaţă a înregistrat prime brute subscrise de 261,35 milioane lei, după prima jumătate a anului, în scădere cu 4,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, se arată într-un comunicat de ieri al companiei.
Asiguratorul a obţinut un profit brut de 54,98 milioane lei, la 30 iunie, de aproape trei ori mai mare comparativ cu cel din prima jumătate a anului trecut.
Cornelia Aurelia Coman, directorul general al ING Asigurări de Viaţă şi preşedinte al consiliului de administraţie al ING Fond de Pensii, a declarat: "În principal, evoluţia din primele şase luni a fost determinată de creşterea veniturilor din investiţii şi de scăderea cheltuielilor administrative". Domnia sa a explicat că afacerile companiei au evoluat "în linie" cu piaţa, ca urmare a apetitului mai redus al clienţilor pentru produsele cu componentă investiţională, şi în mod special pentru produsele cu primă unică.
"Sesizăm în această perioadă o schimbare a preferinţelor clienţilor, care caută în special produse ce le oferă protecţie şi randamente garantate. Astfel, în vânzările noi ale ING Asigurări de Viaţă din prima jumătate a anului 2009 acest tip de contracte reprezintă circa 80% din numărul total de poliţe, faţă de 40% în aceeaşi perioadă din 2008", a mai spus Coman.
Pentru ING Asigurări de Viaţă, prima jumătate a anului 2009 a însemnat în principal consolidarea portofoliului de clienţi şi a încrederii acestora, susţine directorul citat.
Compania estimează în acelaşi timp o consolidare a poziţiei deţinute pe toate liniile de afaceri - asigurări de viaţă, pensii private obligatorii şi pensii facultative, se arată în comunicat.
Pe segmentul asigurărilor de viaţă, valoarea activelor financiare în administrare a ajuns la 1,63 miliarde lei la sfârşitul lunii iunie, în creştere cu circa 6,25% faţă de jumătatea anului trecut.
"Clienţii care încheie asigurări de viaţă alocă resurse financiare mai importante: prima medie pentru contractele unit linked a crescut în a doua jumătate a anului 2009 cu circa 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce la contractele de tip tradiţional s-a majorat cu aproximativ 11%", sesizează doamna Coman.
Ea a adăugat că veniturile din investiţii au crescut cu 31% în trimestrul al doilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, numărul total de contracte răscumpărate în perioada aprilie-iunie s-a redus cu 25% faţă de primele trei luni ale anului, iar numărul de rezilieri la produsele unit linked a scăzut în aceeaşi perioadă cu 19%.
Valoarea beneficiilor plătite de ING Asigurări de Viaţă pentru evenimente asigurate şi contracte ajunse la maturitate în primul semestru din 2009 a fost de 26,86 milioane lei, în creştere cu 26,9% faţă de perioada similară a anului precedent.
Marja de solvabilitate disponibilă a ING Asigurări de Viaţă a fost de 2,52 ori mai mare decât nivelul minim cerut de lege la sfârşitul lunii iunie 2009, iar activele lichide de 6,25 ori mai mari decât nivelul minim cerut.
Pe segmentul de pensii facultative, ING Asigurări de Viaţă are în administrare două fonduri - ING Clasic şi ING Optim -, care aveau la jumătatea anului 66.651 de participanţi (în creştere cu peste 56% faţă de iunie 2008) şi active de 57,5 milioane lei (în creştere de peste 3,7 ori comparativ cu iunie 2008), se mai arată în comunicat.
Astfel, ING Asigurări de Viaţă deţinea în prima jumătate a anului 2009 o cotă cumulată de circa 41%, în funcţie de active, din piaţa pensiilor facultative, în creştere cu 10,7% faţă de cota de piaţă de 30,4% înregistrată în semestrul I 2008.
Pe segmentul de pensii private obligatorii, compania ING Fond de Pensii administra la 30 iunie 2009 active de 613 milioane lei, având peste 1,586 milioane de clienţi din care 1,475 milioane au plătit cel puţin o contribuţie