ING Bank: Deficitul bugetar ar putea ajunge în 2008 la 3,8% din PIB

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 octombrie 2008

Deficitul bugetar ar putea atinge în acest an 3,8% din PIB, calculat după standarde europene, şi ar putea depăşi pragul impus de UE, de 3% din PIB, şi anul viitor, a declarat, azi, Nicolae Chidesciuc, senior economist la ING.

"Guvernul nu a avut succes în a-şi respecta promisiunile, având în vedere că avansul salariilor în sectorul public a ajuns la aproximativ 30%, cu mult peste ţinta iniţială, de 10%", a explicat Chidesciuc.

Potrivit economistului ING, veniturile bugetare ar putea suferi o diminuare, ca urmare a implementării reformei pensiilor şi reducerii contribuţiilor sociale, plătite atât de angajaţi cât şi de angajatori, iar, pe de altă parte, creşterea pensiilor şi anul electoral vor pune probabil presiune asupra cheltuielilor.

"Deficitul bugetului consolidat va depăşi probabil nivelul de anul trecut, dar şi plafonul impus prin tratatul de la Maastricht, de 3% din PIB, atât în 2008, cât şi în 2009. Lărgirea deficitului bugetar sporeşte riscurile unei retrogradări a României de către agenţiile de rating", a mai spus Chidesciuc.

Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, joi, că majorarea salariilor funcţionarilor publici ar atrage inflamarea deficitului bugetar până la 7% din PIB în 2009, ceea ce înseamnă încălcarea, de către România, a prevederilor Tratatului de la Maastricht.

El a mai precizat că aceeaşi măsură ar avea drept consecinţă, în acest an, "creşterea deficitului bugetar cu 1,5 puncte procentuale în ultimul trimestru", în condiţiile în care, după primele nouă luni, acesta se plasa la 1,3 - 1,4% din PIB, iar Guvernul intenţionează să păstreze acest nivel şi în octombrie.

De asemenea Vosganian a mai spus că executivul ia în calcul sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu aprobarea de către Parlament a majorării salariilor din învăţământ cu 50% şi va cere un punct de vedere din partea BNR şi CSAT.

"O astfel de măsură ar antrena creşterea fără precedent a inflaţiei, iar banca centrală ar fi nevoită să modifice din nou dobânda de referinţă", a mai spus, joi, oficialul MEF.

Guvernul şi-a propus, pentru acest an, un deficit al bugetului general consolidat de 2,3% din PIB, după ce anul trecut dezechilibrul bugetului public a fost de 2,3% din PIB, după standardele româneşti, şi de 2,7% din PIB, după standardul european.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb