ING estimează că este probabil ca BNR să-şi rateze ţinta de inflaţie şi în 2010

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 ianuarie 2010

Rata inflaţiei ar putea urca la aproximativ 5% la finalul lui 2010, chiar dacă va coborî uşor sub 4% în primăvară, din cauza accizelor mai mari, a scumpirii alimentelor şi a medicamentelor, astfel că banca centrală şi-ar putea rata ţinta pentru al patrulea an la rând, arată un raport ING, publicat ieri.

"Inflaţia va rămâne probabil ridicată în 2010 (aproximativ 5% la finalul acestui an) şi Banca Naţională a României ar putea rata ţinta de inflaţie din nou. Estimarea noastră este în contradicţie cu media estimărilor dintr-un sondaj Reuters, ce indică scăderea inflaţiei la 4,1% la finalul lui 2010", se mai arată în raport, potrivit NewsIn.

BNR şi-a stabilit pentru acest an o ţintă de inflaţie de 3,5%, plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%).

ING se aşteaptă ca presiunile inflaţionis-te să persiste de-a lungul acestui an, cu un impact mai redus în prima jumătate, urmând ca acesta să fie mai puternic în al doilea semestru, iar factorii de pe partea de ofertă ar putea să ducă inflaţia la un nivel superior celui din 2009.

"Dacă nu vor avea loc creşteri ale preţului gazelor în 2010, inflaţia la finalul anului ar urma să fie cu 0,3 puncte procentuale sub estimarea noastră actuală", se mai arată în raport.

Însă Tudor Şerban, secretar de stat în Ministerul Economiei, a declarat luni pentru NewsIn că preţul gazelor naturale ar putea creşte începând din aprilie.

La finalul anului trecut, rata anuală a inflaţiei a fost de 4,74%, în scădere de la 6,3% la sfârşitul lui 2008, dar peste ţinta băncii centrale, de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%).

Analiştii ING se aşteaptă la o uşoară întărire a leului în faţa euro în acest an, cu aproape 3%, ce ar putea avea un impact pozitiv asupra inflaţiei.

"Cu toate acestea, ne aşteptăm la un impact negativ din partea preţurilor la alimente - în special legume şi fructe - ca urmare a unui efect de bază mai scăzut, corelat cu un an agricol normal, precum şi a faptului că preţurile reglementate au fost ţinute sub control în 2009", mai precizează ING.

ING mai consideră că, dacă aprecierea leului va fi mai mare decât anticipează în prezent, inflaţia anuală s-ar putea situa în apropiere de limita superioară ţintită de banca centrală (4,5%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb