• Analiştii ING declară că o inversare a trendului actual al leului este inevitabilă pe termen mediu
BNR va răspunde la întărirea leului prin reducerea ratelor dobânzii, iar dacă aceasta nu va ţine în frâu aprecierea, probabilitatea asupra intervenţiei directe asupra cursului de schimb va creşte, se arată într-un studiu al "ING Bank". În acest context, specialiştii ING aşteaptă ca leul să piardă teren în faţa euro, comparativ cu nivelul actual, iar dobânzile pe termen scurt să se repoziţioneze la un nivel mai scăzut.
Analiştii ING precizează că leul a mai câştigat 1,7% pe parcursul sâptămânii trecute, ajutat de sentimentul regional pozitiv şi de nivelul mare al dobânzilor pe termen scurt, ca urmare a proastei gestionări a rezervelor de câteva bănci locale importante.
Reducerea de ieri a ratei dobânzii BNR (-0,25%, la 7%), aşa cum prevedeau analiştii, poate fi nerealistă, spun cei de la ING. Studiul ING precizează că întărirea leului şi ultimele declaraţii ale guvernatorului BNR pot duce la o reducere mai agresivă a dobânzii, cu până la 0,75%.
Deficitul de cont curent, mai mare cu 67,8% în aprilie 2007, faţă de aprilie anul trecut, este cauzat de aprecierea leului, creşterea salariilor şi a creditelor, combinate cu dezvoltarea datoriei externe pe termen scurt şi o politică fiscală mai expansionistă, spun analiştii ING. Ei afirmă că o inversare neaşteptată şi temporară a trendului de apreciere a monedei naţionale este inevitabilă pe termen mediu.
Florin Cîţu, economist şef al ING România, menţionează că dinamica actuală a economiei va mai continua în următoarele patru trimestre, dar se va deteriora uşor în anul 2008. Domnul Cîţu îşi motivează optimismul în special prin începerea unui ciclu de relaxare a politicii monetare. Astfel, reducerea ratei de referinţă de către BNR, în perioada următoare, va face ca sectorul privat, fie corporaţii sau gospodării, să aibă acces la finanţări ieftine. Un alt motiv este, potrivit domnului Cîţu, existenţa unor semnale clare de politică fiscală care arată că vom intra într-o perioadă de cerere puternică din partea populaţiei. Mai mult, analiştii nu se aşteaptă la efecte secundare ale relaxării politicii fiscale şi ale politicii monetare.
Analiştii ING estimează că, la sfârşitul primelor nouă luni ale anului, cursul euro - leu va fi de 3,3 RON şi va ajunge la 3,35 RON în decembrie. Pe de altă parte, acest scenariu va duce la adâncirea dezechilibrelor macroeconomice ale economiei ţării noastre, în special înrăutăţirea deficitului comercial.
În opinia analiştilor ING, acest lucru nu va dura pentru totdeauna, iar efectele creşterii salariilor şi ale dezvoltării puternice a creditării se vor vedea în preţurile de consum, dar nu înainte de 2008.