ING THINK ŞI FITCH SOLUTIONS ANTICIPEAZĂ: Preţurile mărfurilor, aşteptate să scadă în 2022

V.R.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 decembrie 2021

Preţurile mărfurilor, aşteptate să scadă în 2022

Preţurile mărfurilor de pe piaţa globală sunt aşteptate să scadă anul viitor, dar acestea vor fi probabil, în medie, mai mari decât au fost în ultimii cinci ani, deoarece condiţiile macroeconomice şi stocurile relativ scăzute le vor susţine, potrivit analiştilor.

O analiză Fitch Solutions (Country Risk & Industry Research (FSCRIR) arată: "Ne aşteptăm ca preţurile mărfurilor să scadă în 2022, de la nivelurile actuale, şi estimăm că majoritatea cotaţiilor materiilor prime vor avea această tendinţă, deoarece preconizăm o îmbunătăţire a ofertei, în timp ce creşterea cererii se va diminua".

Totodată, Warren Patterson, şeful departamentului de Mărfuri din cadrul ING Think - divizia de cercetare economică şi financiară a băncii olandeze ING Groep NV -, afirmă: "În 2022, ne aşteptăm să se atenueze problemele pe care le-am observat în lanţurile de aprovizionare, în timp ce oferta va fi mai generoasă pentru mai multe materii decât în 2021. Acest lucru ar trebui să însemne că preţurile vor scădea de la nivelurie actuale".

Fitch Solutions şi ING Think: "Indicele Preţului Agregat al Mărfurilor va scădea cu 7,9% anul viitor, după un avans de 43,8% în 2021"

Fitch Solutions şi ING Think estimează că preţurile mărfurilor se vor menţine peste media pe termen lung observată în ultimii câţiva ani.

Conform Fitch Solutions, indicele Preţului Agregat al Mărfurilor - un indice ponderat al mediilor anuale ale principalelor mărfuri din energie, metale şi agricultură - va scădea, probabil, cu 7,9% anul viitor, în termeni nominali. Această scădere va urma unei creşteri impresionante, de 43,8%, aşteptată în acest an, comparativ cu 2020.

Conform surselor citate, mărfurile vor încheia anul 2021 ca fiind clasa de active cu cea mai bună performanţă. Indicele S&P GSCI, un indice major care reflectă evoluţia preţurilor mărfurilor, a câştigat 36,10% de la începutul anului, ajungând la 2.690,56 puncte.

"Recuperarea cererii în urma Covid, întreruperile lanţului de aprovizionare, politicile guvernamentale şi vremea nefavorabilă au susţinut preţurile materiilor prime anul acesta", conform lui Warren Patterson.

Fitch Solutions: "Cotaţiile metalelor feroase vor scădea"

Fitch Solutions anticipează că din cele 27 de mărfuri cheie - inclusiv ţiţei, cărbune termal, metale de bază, metale minore, metale preţioase şi materii prime agricole - 19 vor avea, în medie, preţuri mai scăzute în 2022 decât în acest an.

"Cel mai important este că vom avea preţuri ale metalelor feroase (minereu de fier, oţel), gazelor naturale, cărbunelui termal şi uleiurilor (ulei de palmier şi soia) mult mai scăzute", arată Fitch Solutions, menţionând: "În acelaşi timp, ne aşteptăm ca preţurile gazului natural lichefiat din Asia, al staniului, litiului, laptelui şi boabelor cacao să fie mai ridicate decât anul acesta. Preţul petrolului Brent va avea o medie constantă anul viitor".

Fitch Solutions şi ING Think anticipează că aprovizionarea puternică din statele din afara Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi creşterea producţiei OPEC ar putea limita preţurile ţiţeiului în 2022.

Conform sursei, preţurile materiilor vor scădea anul viitor în condiţiile în care băncile centrale urmează să îşi înăsprească politica monetară, iar dolarul american se va aprecia. În plus, există îngrijorări cu privire la piaţa imobiliară chineză, ceea ce va influenţa în mod negativ cotaţiile mărfurilor.

"Dacă vom vedea o încetinire suplimentară în acest sector, probabil că aceasta va pune presiune pe preţuri, în special pe cele ale metalelor. Totuşi, riscul ca acest lucru să se întâmple este puţin probabil", consideră Warren Patterson.

Fitch Solutions a estimat că indicele metalelor industriale va scădea cu 10,8% anul viitor, după o creştere de 44,1% în acest an. Totodată, preţurile minereului de fier şi oţelului, cuprului, nichelului şi aluminiului ar putea scădea, în timp ce cotaţiile staniului ar putea creşte.

În acelaşi timp, înăsprirea politicii monetare şi întărirea dolarului american vor pune presiune pe metalele preţioase, în special pe aur, conform Fitch Solutions.

Fitch Solutions: "Preţurile materiilor prime vor fi, totuşi, mai ridicate în comparaţie cu mediile din 2017-2021"

Fitch Solutions estimează că, în 2022, contextul macroeconomic va continua să susţină cererea de mărfuri, astfel că preţurile vor fi mai ridicate în comparaţie cu mediile din intervalul 2017-2021. "Echipa noastră prognozează că economia globală va creşte cu 4,1% în 2022, cu mult peste media înregistrată între 2015 şi 2019", conform Fitch Solutions, care adaugă: "Deşi pieţele dezvoltate vor înregistra o creştere mai puternică decât de obicei, ritmul de expansiune a activităţii economice globale va fi mai lent decât cel de 5,5% estimat pentru 2021, iar acest lucru va pune presiune pe cererea de mărfuri, mai ales că economia Chinei se confruntă cu multe riscuri, în special în sectorul imobiliar".

Fitch Solutions a prognozat o încetinire a creşterii economiei Chinei la 5,4% anul viitor, faţă de 7,8% anul acesta. Pe de altă parte, agenţia susţine că înăsprirea politicii monetare la nivel global va continua şi se va răspândi pe pieţele dezvoltate pe tot parcursul anului 2022. Majoritatea băncilor vor începe să îşi încheie programele de relaxare cantitativă la începutul anului viitor şi vom vedea o creştere a dobânzii cu 25 de puncte de bază în SUA, conform sursei citate.

Fitch Solutions: "Preţurile mari din acest an vor stimula producţia agricolă, anul viitor"

Preţurile solide din acest an vor stimula producţia anul viitor, în special în agricultură, consideră Fitch Solutions, adăugând că disponibilitatea forţei de muncă va fi mai mare în 2022, în condiţiile în care salariile sunt în creştere pe multe pieţe, accesul la vaccinul împotriva Covid va fi sporit şi restricţiile de călătorie se vor relaxa.

"Ne aşteptăm ca preţurile materiilor prime agricole să scadă anul viitor, dar vor rămâne peste mediile pe termen lung", afirmă Warren Patterson de la ING Think, precizând: "Din cauza vremii care a afectat recoltele, piaţa grâului a înregistrat niveluri maxime multi-anuale. Presupunând că vremea va fi normală în 2022, ar trebui să observăm stocuri finale de grâu în creştere".

Cu toate acestea, notează sursa citată, există incertitudini cu privire la zahăr şi cafea, în sezonul următor. Piaţa cafelei a suferit deja daune cauzate de secetă şi îngheţ, spune Warren Patterson, menţionând: "Cât de mare va fi impactul acestei situaţii asupra recoltei din sezonul următor va depinde de precipitaţiile din perioada ploioasă. Având în vedere incertitudinea, este posibil ca preţurile cafelei să rămână ridicate până când piaţa va avea o idee mai clară despre cât de mare va fi următoarea recoltă a Braziliei".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb