Îngenunchiat, Mircea Geoană face pe stăpânul

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 9 noiembrie 2009

Mircea Geoană, sau cum dai ordine în mod dezordonat.

Mircea Geoană, sau cum dai ordine în mod dezordonat.

Geoană a renunţat să mai ceară colegilor din "majoritatea transparentă" să facă Bugetul pe 2010.

Ideea era prostească - ignora legi în funcţiune.

Aşa că Parlamentul le-a făcut plastilină, astfel ca Boc să poată, totuşi, în mod legal, să le înainteze Proiectul de Buget. Derogarea a fost dată pe şest - nici Boc, nici Comisia Europeană n-au ştiut-o. Cred şi eu! Cum să faci publică această umilinţă a "majorităţii transparente", care, întâi demite Guvernul, şi după aceea modifică legea cu propriile mănuţe, ca să-l bage, din nou, în exerciţiu?!

Ei bine, genialul Geoană a gasit formula de comunicare demnă!

Geoană îi trimite o scrisoare poruncitoare lui Emil Boc, să facă Proiectul de Buget, ca şi când Emil Boc nu promisese, el însuşi, că-l va face cu Gheorghe Pogea şi că-l va înainta Parlamentului, până la mijlocul acestei luni. Ba, chiar, Boc găsise şi o procedură legislativă speculativă pentru ca Proiectul să poată fi înaintat Parlamentului, prin acei miniştri ai săi care sunt şi parlamentari şi deci, au drept de iniţiativă legislativă.

"Orice încercare de a vă sustrage obligaţiei ce vă revine ca urmare a hotarârii adoptate de Parlament (n.n. - aici lipseşte virgula) echivalează cu eludarea Constituţiei şi reprezintă un gest iresponsabil (n.n. - şi aici lipseşte virgula) cu grave consecinţe în ceea ce priveşte adâncirea crizei economice, (n.n. - aici a pus-o) sociale şi politice (n.n. - putea s-o pună şi aici) în care se află România", îl ameninţă Mircea Geoană pe săracu" Emil Boc (este a doua oară, în decurs de o săptămână, când îl compătimesc pe omul-maşină).

Dar, talentul epistolar al domnului Mircea Geoană (orice bărbat la costum şi cravată poate fi numit "domn", fără ca nimeni să te ia la mişto) a răbufnit exploziv în ziua de 6 noiembrie 2009.

El a mai trimis nu mai puţin de alte patru scrisori; una preşedintelui Traian Băsescu şi câte una fiecăreia din părţile care compun sindicatul financiar care ne împrumută - Băncii Mondiale, Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene.

Să observăm, întâi,că fiecare tip de scrisoare are, drept semnatar,câte un Mircea Geoană în ipostază diferită: lui Boc, îi trimite scrisoarea Mircea Geoană, pur şi simplu; lui Băsescu i se adresează preşedintele PSD; organismelor internaţionale le scrie preşedintele Senatului, care este şi preşedintele PSD.

Săracu" Boc, numai cu el e Geoană, Geoană.

Până ieri, avea şi Boc costum şi cravată, era coleg cu Geoană - amândoi, şefii partidelor la guvernare.

Juma-juma.

Nişte domni.

Acum..."băi, ia adu chestia aia, că te ia mama dracu"!"

Lui Băsescu, Geoană îi scrie altă parascovenie:

"Până în acest moment, declaraţiile pe care le-aţi făcut în legătură cu bugetul pe anul 2010 nu fac altceva decât să amplifice îngrijorările şi temerile că veţi pune interesul personal deasupra interesului României. Semnalele publice pe care le-aţi tansmis până acum echivalează cu un îndemn adresat premierului Emil Boc de a face orice pentru ca proiectul de buget pe 2010 să nu ajungă în Parlament."

Ce face?! Care semnale publice a dat Băsescu, să nu ajungă Bugetul în Parlament?!

Nici măcar "Antena 3" nu a acuzat aşa ceva!

Este, de altfel, stupid .

O lume întreagă ştie că Boc stă pe raftul din bucătaria lui Băsescu, în chip de dictafon; ce nevoie ar mai avea Băsescu să-i transmită "semnale publice"? Ar exista riscul să nu le înţeleagă! Nu i-ar putea zice direct şi fără să afle nimeni?

Băsescu este cel care ne-a informat ca tranşele de împrumut depind de adoptarea Bugetului.

Nu Geoană.

Este verosimil ca liberalii să nu o fi ştiut.

Dar PSD-ul, cu Geoană în frunte, era la guvernare în perioada negocierii împrumutului.

Demiţi Guvernul ştiind că avem nevoie de banii UE-BM-FMI şi după aia te bâlbâi că, măi dragă, cum să faci să-i iei, totuşi?!

Bravo!

< link >https://www.bursa.ro/on-line/s=macroeconomie&articol=67930&key=MjAwOS0xMS0wOSAxIDQ4NmRiN2RhMGQwMjcwMTMyZTc2YWYwODBhMDM0NzA4.html< link2 >CE, FMI şi BM: Despre noi, numai de bine!< link3 >

CE, excedată de ingeniozitatea legislativă dâmboviţeană

La 4 noiembrie, Parlamentul a adoptat o Hotărâre prin care permite Guvernului demis să înainteze Proiectul Bugetului, ceea ce îi era interzis de prevederile Legii 90/2001:

"Se solicită Guvernului României să transmită în cel mai scurt timp Parlamentului, prin derogare de la prevederile art. 26 alin (3) din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, cu modificările şi completările ulterioare, proiectul Bugetului de stat şi proiectul Bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010, în vederea dezbaterii şi adoptării acestora".

Această hotărâre a fost adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţa comună din data de 4 noiembrie 2009."

Preşedintele Camerei Deputaţilor Preşedintele Senatului

Roberta Alma AnastaseMircea-Dan Geoană

Două zile mai târziu, vineri, premierul demis Emil Boc, încă nu aflase de Hotărârea Parlamentului, aşa că făcea apel la partidele parlamentare să modifice legea care deja fusese modificată.

Dar, nu numai atât, Comisia Europeană (CE) a sărit şi ea din baie (ce meschini sunt cu banii!) să ne atragă atenţia că legislaţia nu ne permite să înaintăm Parlamentului Proiectul de Buget (de adoptarea căruia depinde împrumutul, inclusiv de la CE). Explicaţia ignoranţei CE ne-a fost oferită de Vasile Puşcaş, prin corespondentul ziarului "BURSA" la Bruxelles. Pîna se va adapta CE la "ingeniozitatea" noastră legislativă ,va mai curge apa pe Dâmboviţa.

Trei scrisori pentru eternitate

Mircea Geoană a trimis, vineri, trei scrisori cu acelaşi text, adresate domnului Robert B. Zoellick, Preşedintele Băncii Mondiale, domnului Joaquin Almunia, Comisar European pentru Afaceri Economice, şi Monetare şi domnului Dominique Strauss-Kahn, Director general al Fondului Monetar Internaţional.

Geoană îi informează pe aceşti trei domni:

"Parlamentul României, reunit în şedinţa comună din data de 4 noiembrie 2009, a adoptat următoarele:

- Declaraţie referitoare la angajamentul ferm al Parlamentului României de a respecta obligaţiile şi indicatorii macroeconomici stabiliţi prin Acordul încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional;

- Hotărâre privind transmiterea de către Guvernul României a proiectului legii Bugetului de Stat şi a proiectului legii Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pe anul 2010.

În conformitate cu hotărârea pe care Parlamentul României a adoptat-o în baza Art. 67 din Constituţia României, proiectul de buget pe anul 2010 va ajunge în Forumul Legislativ şi va putea fi adoptat înaintea întâlnirii Boardului Executiv al FMI".

După care le promite că, azi, PSD va împinge la Legea răspunderii fiscale: "... parlamentarii noştri vor depune luni, 9 noiembrie, o iniţiativă legislativă privind aprobarea, în cel mai scurt timp posibil, a proiectului Legii responsabilităţii fiscale".

Geoană nu le precizează celor trei domni că Legea răspunderii fiscale a fost depusă la Parlament în 22 octombrie, de Guvernul demis, prin miniştri-parlamentari.

Apoi, Mircea Geoană îşi face campanie electorală:

"... dincolo de criza politică internă, declanşată de preşedintele României, prin scoaterea PSD de la guvernare şi prin refuzul de a accepta voinţa majorităţii parlamentare şi de a desemna un premier susţinut de 65% dintre parlamentarii de la Bucureşti, vă asigur că Legislativul României rămâne un partener de dialog deschis şi responsabil, care va acţiona cu toată determinarea pentru a respecta obligaţiile asumate.

Vă asigur, de asemenea, că, după data de 6 decembrie, România va pune punct crizei politice existente şi va regăsi drumul normalităţii, al predictibilităţii şi al reclădirii încrederii în relaţia cu partenerii internaţionali. Chiar dacă actualul preşedinte al României nu a acţionat pentru a limita efectele crizei politice şi a costurilor economice ale acesteia, Guvernul pe care România îl va instala după data de 6 decembrie, şi care fără îndoială va avea susţinerea unei majorităţi parlamentare, va lua toate măsurile necesare pentru a combate criza economică şi pentru a îndeplini obiectivele stabilite în relaţia cu instituţiile financiare internaţionale".

Cred ca o astfel de scrisoare nu are nimic comun cu diplomaţia.

Ce legatură au cei trei domni cu criza politică din România?!

De ce le-ar păsa cine este vinovatul care a declanşat-o?!

De ce trebuie să le spună că PSD va face şi va drege?!

Cum poate să-i asigure (chiar şi aşa, "printre rânduri", "subţire", "aluziv", "inteligent") că el va câştiga alegerile?!

Pe ce se bazează, neluând în calcul alegerile anticipate?! - un scenariu nedorit, dar perfect posibil.

Prostia este străvezie şi nu are cum să nu fie observată de cei trei domni.

Pe de altă parte, tonul acesta de "bărbăţie" servilă reprezintă cea mai explicită şi mai ruşinoasă îngenunchiere a unui oficial al statului în faţa străinătăţii, de care am ştiinţă.

Mă înspăimântă gândul că autorul scrisorii a fost ambasadorul nostru la Washington şi ulterior, şeful diplomaţiei româneşti.

Deocamdată nu este "decât" preşedintele Senatului.

Adică, numărul 2, în stat.

Dar vrea să fie numărul unu.

Domnului Robert B. Zoellick,

Preşedintele Băncii Mondiale

Domnului Joaquin Almunia,

Comisar European pentru Afaceri Economice şi Monetare

Domnului Dominique Strauss-Kahn,

Director general al Fondului Monetar Internaţional

În acest sens, parlamentarii noştri vor depune luni, 9 noiembrie, o initiaţiva legislativă privind aprobarea, în cel mai scurt timp posibil, a proiectului Legii responsabilităţii fiscale. Acest demers face parte din eforturile de a respecta un alt angajament al statului român în relaţia cu partenerii săi internaţionali.

Din acest motiv, dincolo de criza politică internă, declanşată de preşedintele României, prin scoaterea PSD de la guvernare şi prin refuzul de a accepta voinţa majorităţii parlamentare şi de a desemna un premier susţinut de 65% dintre parlamentarii de la Bucureşti, vă asigur că Legislativul României rămâne un partener de dialog deschis şi responsabil, care va acţiona cu toată determinarea pentru a respecta obligaţiile asumate.

Vă asigur, de asemenea, că, după data de 6 decembrie, România va pune punct crizei politice existente şi va regăsi drumul normalităţii, al predictibilităţii şi al reclădirii încrederii în relaţia cu partenerii internaţionali. Chiar dacă actualul preşedinte al României nu a acţionat pentru a limita efectele crizei politice şi a costurilor economice ale acesteia, Guvernul pe care România îl va instala după data de 6 decembrie, şi care fără îndoială va avea susţinerea unei majorităţi parlamentare, va lua toate măsurile necesare pentru a combate criza economică şi pentru a îndeplini obiectivele stabilite în relaţia cu instituţiile financiare internaţionale.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Asta sunt politicienii nostri ,in general.Este incredibil cu cat tupeu incearca geoana sa paseze vina caderii guvernului ,a crizei politice ,a imposibilitatii adoptarii bugetului si implicit neprimirea transei de bani atat de necesari-catre Basescu!!! A mizat c actualul presedinte va ceda in fata intereselor natiunii? Daca da ,a fost cel mai nobil compliment adresat lui Basescu dar si cea mai mare prostie.Si eu cu cine sa mai votez?

    Ce a "uitat"Geoana sa mentioneze in epistolele lui, e faptul ca "dupa 6 decembrie" nu inseamna o data fixa la care ar' investi un guvern(daca ar iesi castigator).Nu spune in scrisoile respective, ce spune pe toate posturile tv:Vom avea guvern stabil de Craciun! Stie dl;.Geoana ca "verba volant..."si ca nu mai este timp fizic intre 6 dec.si Craciun sa avem "bucuria" unui guvern legitimat!

    Geona se vede presedinte si este la fel de ahtiat de putere precum Basescu. In schimb el nu se poate supune in sprijinul interesului national si a nevoilor cetatenilor pentru ca este in necunostinta de cauza. Dorinta acuta de a poseda prima functie il determina pe Geoana sa nu mai perceapa realitatea in parametrii normali. O tine una si buna pe a lui in toate ipostazele si contextele. Nu se vede cat este de mitoman? Cert este ca cetatenii au nevoie si isi doresc o schimbare pe care o asteapata de 20 de ani, iar aceasta schimbare sta in mainile lui Crin Antonescu. Gabi A.

    1. miza articolului este alta! n-ai inteles! cat despre "nu se poate supune in sprijinul interesului national etc" poate n-ar strica sa pui mana pe f'o carte de "citire"!

    Excelent articol.Felicitari sunteti mareGioala,.un om mic se vrea mare.Speram ca in al doisprezecelea ceas lumea se va destepta si nu-l va vota pe gioALA'

    Dle Make, iarasi esti de prima ! 

    Sa mai zica cineva ca Iliescu nu a mai avut si cate-o sclipire. Stiti la ce ma refer: epitetul pus lui Geoana.  

    Da, acesta este omul.

    Ptr. Gabi A; esti fata sau ai ajuns scurt la minte stimabile ? Antonescu poate sa-si schimbe freza si eventual sa se trezeasca la realitate; de fapt mai este putin si vrand nevrand va trebui sa o accepte. 

    Geoana nu are nici o sansa sa fie presedinte ! Romanii nu vor vota ca sa aibe o Romanie plina de hoti si corupti....ei vor o Romanie a bunului-simt cu Crin Antonescu presedinte !

    Geoana nu e nimic altceva decat o copie mai proasta a lui Basescu. Amandoi au ingenuncheat tara in fata crizei economice. Nu demonstreaza altceva decat ca sunt amandoi facuti din acelasi aluat si ca nu merita sa fie ocupe postul de presedinte al Romaniei.

    Vai de capul lui...asta incearca sa-i calce pe urma lui Basescu.. Vb aia cine se aseamana se aduna

    1. Domnule Make bravo ! Esti in miezul problemelor.

      Geoana nu reuseste sa-si depaseasca conditia de.. (vezi Iliescu intr-un moment de sinceritate). 

      Antonescu nu este altceva decat cum se spune in popor "p... darza". Sper sa nu ne pricopseasca D-zeu nici cu Geoana nici cu Antonescu !

      N-o fi Basescu ce ne dorim, dar este cu 2 clase peste cei doi Poate in vreun colt al acestei tari o fi cineva mai bun ca Basescu dar nu se vede. Pana una alta sa-l pastram pe marinar asa cum este. Altfel ne afundam si mai mult in mocirla coruptiei de unde vor scoate capul alti "Nastase" !. 

    Geoana e clar ca nu ar putea sa fie presedinte,nu este pregatit,in schimb ar putea sa il sustina pe crin...asta ar fi o lovitura pentru basescu

    cat tupeu!!alearga dupa un scaun de presedinte...bun alearga alearga dar ce stie sa faca?...NIMIC!!!la fel ca base:))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb