Alegerile parlamentare intră în linie dreaptă începând de astăzi, când se dă startul oficial al campaniei electorale, care se va încheia sâmbătă, 5 decembrie ora 7:00, cu 24 de ore înainte de deschiderea secţiilor de votare.
Ca şi la alegerile din urmă cu patru ani, avem o inflaţie de candidaţi din partea tuturor partidelor parlamentare, numai că numărul lor a crescut. Astfel, dacă în toamna anului 2016 aveam 6476 de competitori, acum avem 7136 de politicieni care vânează unul dintre cele 465 de locuri de parlamentar, ceea ce înseamnă 15,3 candidaţi pentru un loc de ales al neamului, fie în Senat, fie în Camera Deputaţilor. Cea mai mare competiţie este în judeţul Brăila la Camera Deputaţilor, cu 19,8 candidaţi pe loc, iar cea mai mică la Buzău (fieful liderului social-democrat Marcel Ciolacu), cu 9 pe loc. Şi la Senat, lupta cea mai intensă se poartă în Brăila, cu 27,5 candidaţi pe un loc, iar cea mai slabă este înregistrată în Prahova, 11,8 candidaţi pe un loc.
Conform unui studiu realizat de Expert Forum şi remis, ieri, Redacţiei, cei mai mulţi candidaţi provin de la PMP (641), PNL (640), Pro România (639) şi PSD (631). Alianţa USR-Plus a înregistrat 616 candidaţi, în timp ce formaţiunea politică al cărei lider este George Simion - Alianţa pentru Uniunea Românilor (AUR) - a înregistrat 621 de candidaţi. Cu un candidat mai puţin a înregistrat şi Partidul Ecologist Român, care în săptămânile dinaintea alegerilor a atras mai multe figuri celebre, dar controversate, din alte partide, printre aceştia numărându-se fostul senator social-democrat Şerban Nicolae, fostul deputat PSD Liviu Pleşoianu şi fostul europarlamentar PSD Daniel Ivan.
Pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie şi-au depus candidatura şi 42 de independenţi.
În privinţa participării femeilor la alegerile parlamentare, studiul întocmit de cei de la Expert Forum arată că procentul acestora creşte puţin faţă de alegerile locale din septembrie. La alegerile locale, femeile au reprezentat 22,9% din candidaţi, iar pentru alegerile din decembrie reprezintă 29,5%. În acelaşi timp, plasarea acestora pe locuri eligibile pe listele de candidaţi poate fi îmbunătăţită, pentru a oferi şanse egale cu adevărat.
Cel mai mare procent de femei raportat la toţi candidaţii partidului se regăseşte la PER (36,13%), România Mare (34,42%) şi PPUSL (32,46%). AUR, UMDR, Plus şi Partidul Verde au aproximativ o treime femei candidaţi, iar PMP - 26,37%. PSD, PNL, Pro România şi USR au fiecare aproximativ un sfert din candidaţii de pe listă femei. Partidele politice care au mecanisme pentru alegerea internă a reprezentanţilor nu au reusit sa impună un procentaj mai mare de femei decât cele care impun candidaţii de la centru.
Raportat la numărul total al acestora, femeile candidaţi sunt relativ proporţional reprezentate pe locuri eligibile. Cu toate acestea, cea mai mare discrepanţă se observă la poziţia 1 pe listă, unde sunt reprezentaţi predominant bărbaţi.