Curtea Constituţională a amânat, pentru 9 aprilie, luarea unei decizii cu privire la iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei "Fără penali în func-ţii publice". Magistraţii constituţionali susţin că ar exista probleme cu privire la listele de semnături de susţinere depuse de către cei de la Uniunea Salvaţi România. Potrivit unor surse din cadrul CCR, citate de site-ul g4media.ro, unii primari nu au pus data pe atestarea listelor de semnături, aşa cum prevede legea. "Trebuie să verificăm şi alte documente, poate deducem noi data. Atestarea de către primari a listelor cu semnături prezintă neregularităţi", susţin sursele respective.
Magistraţii constituţionali susţin că nu există probleme de fond şi că numărul minim de semnături pentru o iniţiativă cetăţenească a fost cu mult depăşit. Mai mult, ei susţin că nu sunt probleme nici cu privire la formularea articolului cu interdicţia pentru cei condamnaţi să ocupe funcţii publice.
Curtea Constituţională a discutat, ieri, iniţiativa legislativă depusă de USR pentru revizuirea Legii fundamentale, prin care se doreşte ca persoa-nele condamnate definitiv să nu mai ocupe funcţii publice. Iniţiativa "Fără penali în funcţii publice" propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: "Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care în-lătură consecinţele cond-amnării".
Pe 12 februarie, Uniunea Salvaţi România anunţa că semnăturile iniţiativei civice "Fără penali în funcţii publice" au ajuns la CCR, după peste 100 de zile de întârziere. Potrivit legii, judecătorii CCR au la dispoziţie 60 de zile calendaristice pentru a se pronunţa asupra constituţionalităţii textului propus.
USR susţine că, "la comanda politică a lui Liviu Dragnea", angajaţii Secretariatului General din Camera Deputaţilor au trecut în nota informativă care urma să fie trimisă Curţii Constituţionale un număr de 591.097 de semnături, deşi Uniunea a depus în Parlament 931.249 de semnături, dintre care 825.624 validate de primării.