Iniţiativa "Fără penali", în aşteptarea deciziei CCR

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 27 martie 2019

Curtea Constituţională a amânat, pentru 9 aprilie, luarea unei decizii cu privire la iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei "Fără penali în func-ţii publice". Magistraţii constituţionali susţin că ar exista probleme cu privire la listele de semnături de susţinere depuse de către cei de la Uniunea Salvaţi România. Potrivit unor surse din cadrul CCR, citate de site-ul g4media.ro, unii primari nu au pus data pe atestarea listelor de semnături, aşa cum prevede legea. "Trebuie să verificăm şi alte documente, poate deducem noi data. Atestarea de către primari a listelor cu semnături prezintă neregularităţi", susţin sursele respective.

Magistraţii constituţionali susţin că nu există probleme de fond şi că numărul minim de semnături pentru o iniţiativă cetăţenească a fost cu mult depăşit. Mai mult, ei susţin că nu sunt probleme nici cu privire la formularea articolului cu interdicţia pentru cei condamnaţi să ocupe funcţii publice.

Curtea Constituţională a discutat, ieri, iniţiativa legislativă depusă de USR pentru revizuirea Legii fundamentale, prin care se doreşte ca persoa-nele condamnate definitiv să nu mai ocupe funcţii publice. Iniţiativa "Fără penali în funcţii publice" propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: "Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care în-lătură consecinţele cond-amnării".

Pe 12 februarie, Uniunea Salvaţi România anunţa că semnăturile iniţiativei civice "Fără penali în funcţii publice" au ajuns la CCR, după peste 100 de zile de întârziere. Potrivit legii, judecătorii CCR au la dispoziţie 60 de zile calendaristice pentru a se pronunţa asupra constituţionalităţii textului propus.

USR susţine că, "la comanda politică a lui Liviu Dragnea", angajaţii Secretariatului General din Camera Deputaţilor au trecut în nota informativă care urma să fie trimisă Curţii Constituţionale un număr de 591.097 de semnături, deşi Uniunea a depus în Parlament 931.249 de semnături, dintre care 825.624 validate de primării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb