ÎNREGISTRARE BBC:  Banca Angliei, implicată în scandalul manipulării dobânzilor Libor

S.A.
Internaţional / 11 aprilie 2017

Banca Angliei, implicată în scandalul manipulării dobânzilor Libor

Banca Angliei a solicitat în mod repetat băncilor comerciale să micşoreze dobânzile Libor în timpul crizei financiale, arată o înregistrare secretă obţinută de jurnaliştii de la BBC, informează MarketWatch.

Înregistrarea audio din 2008 oferă noi dovezi că banca centrală a participat la unul dintre cele mai mari scandaluri de trucare a dobânzilor din istorie.

Scandalul a zguduit industria financiară atunci când a fost descoperit, în 2012.

Libor, sau London Interbank Offered Rate, este dobânda zilnică la care băncile se împrumută reciproc şi este utilizată ca rată de referinţă pentru credite şi produse financiare în valoare de mii de miliarde de dolari.

În înregistrarea audio obţinută de BBC, Mark Dearlove, senior manager al Barclays, îl instruieşte pe agentul Peter Johnson să reducă ratele Libor-ului.

"Nu o să-ţi placă deloc... dar suntem supuşi unor presiuni serioase din partea Guvernului britanic şi a Băncii Angliei ca să reducem dobânzile Libor", îi spune Dearlove lui Johnson. Agentul obiectează, spunând că acest lucru înseamnă încălcarea regulilor legate de stabilirea Libor.

Mark Dearlove îi răspunde: "Adevărul este că sunt mai mulţi implicaţi, Banca Angliei şi tot felul de persoane... Sunt la fel de reticent ca şi tine... ne-au spus pur şi simplu să o facem".

Banca Angliei a negat în repetate rânduri că ştia despre manipularea dobânzilor, până atunci când scandalul a devenit public.

Într-un comunicat publicat luni, banca centrală britanică notează că dobânzile Libor şi alte etaloane internaţionale nu erau reglementate în Marea Britanie în perioada respectivă.

Scandalul privind manipularea Libor a intrat în atenţia publicului în 2012, după ce o anchetă internaţională a arătat că mai multe bănci mari, printre care Deutsche Bank, Barclays, Rabobank şi Royal Bank of Scotland, s-au înţeles să manipuleze ratele Libor.

Autoritatea de reglementare în domeniul financiar din Marea Britanie a pus sub acuzare 19 persoane în legătură cu manipularea dobânzilor Libor şi Euribor în timpul crizei financiare. Dintre acestea, doar patru au fost condamnate, inclusiv fostul agent al "Barclays", Peter Johnson, care a pledat vinovat la acuzaţia de a fi conspirat pentru a comite fraudă, în octombrie 2014. Un număr de opt acuzaţi din acest dosar au fost achitaţi.

În acelaşi dosar, Tom Hayes, fost trader la "UBS Group AG" şi "Citigroup", a fost găsit vinovat în august 2015 pentru manipularea Libor şi condamnat la 14 ani de închisoare. Ulterior, pedeapsa i-a fost redusă la 11 ani.

Puteţi asculta aici înregistrarea audio privind manipularea Libor difuzată de BBC.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Bineinteles ca a ajuns dupa gratii doar plevusca; cam asa se face justitie in statul de drept capitalist.

    1. Da

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb