INS: Aproape 34.000 de locuinţe finalizate în primele 9 luni la nivel naţional, mai puţine cu circa 13.000

G.U.
Macroeconomie / 10 decembrie 2020

Aproape 34.000 de locuinţe finalizate în primele 9 luni la nivel naţional, mai puţine cu circa 13.000

Un număr de 33.571 de locuinţe au fost finalizate în primele nouă luni ale anului, în scădere cu 12.866 locuinţe faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent, potrivit datelor provizorii publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS), transmite Agerpres.

În trimestrul III din 2020, au fost terminate 18.725 locuinţe, în scădere cu 508 locuinţe, faţă de trimestrul similar din 2019. Pe medii de rezidenţă, în trimestrul III 2020, cele mai multe locuinţe au fost construite în mediul urban (61,0%), precizează INS.

Repartiţia pe fonduri de finanţare a locuinţelor terminate relevă faptul că, în trimestrul III 2020, faţă de trimestrul III 2019, a scăzut numărul locuinţelor realizate din fonduri private cu 626 locuinţe, în schimb au crescut cele din fonduri publice, cu 118 locuinţe, notează sursa citată.

Distribuţia în profil regional în trimestrul III 2020, comparativ cu trimestrul III 2019, evidenţiază o creştere a numărului locuinţelor terminate în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (+2174 locuinţe), Vest (+321) şi Sud-Vest Oltenia (+109). Scăderi au avut loc în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Vest (-1543 locuinţe), Sud-Est (-815), Centru (-629), Nord-Est (-79) şi Sud-Muntenia (-46).

În primele nouă luni ale anului în curs, au fost terminate 33.571 de locuinţe, în scădere cu 12.866 de locuinţe, faţă de perioada similară din 2019.

Pe medii de rezidenţă, în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2020, cele mai multe locuinţe au fost date în folosinţă în mediul urban, ca pondere reprezentând 62,8% din total.

Repartiţia pe surse de finanţare a locuinţelor terminate relevă faptul că în perioada menţionată, comparativ cu intervalul 1 ianuarie - 30 septembrie 2019, a scăzut atât numărul locuinţelor realizate din fonduri private (-12.589 locuinţe), cât şi numărul locuinţelor realizate din fonduri publice (- 277 locuinţe).

Distribuţia în profil regional în intervalul 1 ianuarie - 30 noiembrie 2020, faţă de perioada similară din 2019, pune în evidenţă o scădere a numărului de locuinţe terminate, în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Vest (-4393 locuinţe), Centru (-2624), Sud-Est (-2161), Nord-Est (-1837), Sud-Muntenia (-1693), Vest (-712) şi Sud-Vest Oltenia (-479).

O creştere a numărului de locuinţe terminate s-a înregistrat doar în regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov (+1033 locuinţe), menţionează INS.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. ok, s-au finalizat mai putine locuinte, dar cererea ramane la fel de ridicata? ne putem astepta la o crestere sau la o scadere a preturilor in 2021 asta in contextul in care multe salarii au scazut, unele locuri de munca s-au pierdut ori sunt inca pe somaj tehnic( cand se termina somajul tehnic presupun ca majoritatea vor fi someri), creditarea s-a inasprit, totusi s-a marit plafonul pt credite la noua casa... cine isi mai permite/ se incadreaza sa ia credite ipotecare? cum se face sa sunt preturile atat de mari la imobiliare, vezi situatia Cluj-Napoca

    1. au scazut deja!

      Cand incep executarele inseamna ca bancile arunca cat pot de repede toxicitatile de colaterale si derivate pe varful ciclului cat de mult sa stoarca maximizari de profituri si prin vanzari la reduceri! 

      Bancile au active toxice la o valoare nominala prezenta mai mare dar la un flux numerar negativ / sau in scadere; din acest motiv fac exituri exact cand se inchide portita de creditare micilor investitori sau noi intrati in piata. 

      Preturile sunt deplasate mult de rata reala de generare flux numerar pozitiv in piata; in ciclu asta nu cumperi pentru apreciere (caci tocmai ce trece varful), in ciclul asta cumperi pentru flux pozitiv iar aprecierea tre sa fie un bonus in calcule! 

      Ai rabdare!

      Imobiliarele sunt ca un vapor, dureaza pana vede matelotul “icebergul”, pana transmite comandant, pana comandantul vireaza brusc, pana se propaga socul real. 

      Imubiliarele nu sun “bursa”, intrii iesi asa rapid; imobiliarele nu sunt atat de lichide pe cat se lasa impresia in piata (doar pe ascendent poti pasa colateralul plus profit la alt prost; pe descendent e mai greu ca nu il vrea nici banca inapoi nici investitorii speculativi). 

      Ai rabdare 10 Trimestre si te vei convinge; 

      PS preturile nu trebuie obligatorii sa cada si in nominal ci in raport corect cu fluxurile numerare in piete! 

      Exista criza economica cu soc deflationist si deflatie monetara circulata si criza economica cu soc inflationist si deflatie monetara. 

      Sunt mai multe cicluri ce se intersecteaza; multi vor scapa pe moment daca guvernu taie din leu ca sa le ofere un ragaz la credite, dar daca salariul intarzie sa creasca real in piata (nu nominal) atunci criza se prelungeste iar masa monetara nou creeata intarzie sa se invarta in piata.

      Si deci dezvoltatorul este fortat sa vanda la o cotatie cat mai apropiata fata de fluxul numeral real din piata in raport cu activul detinut. 

    Nu sunt mai putine!

    In shadow stats sunt destule ce asteapta navala! 

    Pus migratia a foat mai mica, decese pe ascendent fata de natalitate, deplasarea din rural in urban franata. 

    Executari silite pe ascendent....! 

    Somaj fortad va duce la vanzari de stocuri detinute in umbra! 

    Se vede agitatia din umbra!!! 

    Bancile au coborat valoarea activelor, evaluatorii la adoua evaluare imediat dupa achizitie iti taie din scurt 20%, creditarea a coborat in rata cu 10%, creditarea se reatrange in piata. 

    Nu mai aberati vine valul! 

    Nu degeaba fondul proprietatea a vandut o parte din actiuni ca sa stea pregatita pe lichiditati!

    Fondul proprietatea se pregateate sa intre masiv in piata la achizitie de active stresate direc de pe balantele bancare (active ce nu au timp sa vada lumina zilei in piata reala, active ce se vand cu usile inchise). 

    “locunite” ca unitati locative sau se baga la gramada si bloc, casa si comerciale?

    Mai bine faceti expresia in mp livrati la nivel national de acolo se deduce un calcul mai corect! 

    Alea cu fonduri publice iar sparg astia pusculitele la firmele de partid!

    Ca in 2007-2010 cu aneleurile construite pe genunchi; unde profiturile au fost exagerate pentru firmele ce au construit in tim ce chiria real nu avea rata reala de recuperare raportat la investitia facuta din bani publici. 

    Asta cu banul public e ho hotie ce se repeta din “dragostea sincera” a guvernantilor fata de populatia ce nu poate accesa locuinte supraevaluate ce nu au raport corect cu falariile medii din zonele reapective! 

    Romania merge dupa Italia in urmatorii 5 ani!

    Rabdare distractia asta o sa se termine dureros! 

    Unde nici coborarea ratelor de dobanda principale la termen lung nu va mai putea sa ajute economia pe urmatorii 10-15 ani! 

    Foarte multa cerere din viitor a fost consumata in prezent! 

    Asa ca sa va tine-ti bine de bani in bonduri si nu in banci ca sa nu riscati bail-inuri ca in alte parti pe glob. 

    Iar aberatia cu inflatia iti mananca din valoare atunci sa ii tineti in bursa si sa cada bursa pe genunghi ca in italia si imobiliarele si trendul demografic! 

    Exista un ciclu de crestere si descrestere natalitate unde copii intra in creditare exac cand parintii au ca pondere in piata 45-55 de ani... iar can trece valul ponderea de batrani moare pe capete si rezulta stocuri exagerate in piata (una din pricina constructiilor excesive si doi din pricina deceselor ce elibereaza alti metri patrati in piata). 

    Trendul ratelor de dobanda prevestesc inevitabilul, cu sau fara voia guvernantilor nu se poate sari acest ciclu; cu sau fara migranti in ascendent acest ciclu are sa vina! 

    Imobiliarele sunt mega evaluate in raport corect cu salariile mediane din mai multe regiuni ale tarii! 

    Guvernul este partas corupt la aceasta mascarada inutila! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb